Ensimmäinen hiihtolomaviikko täytti hiihtokeskusten odotukset

Artikkelit / 3.3.2010 / SHKY

Etelä- ja Keski-Suomen hiihtokeskukset säilyttivät myyntinsä normaalitasolla olosuhteista huolimatta. Ensimmäisen viikonlopun kireä pakkanen ja jälkimmäisen sumuinen sadetihku kiusasivat kuitenkin rinteisiin lähteviä asiakkaita ja vaikuttivat jossakin määrin matkailukeskusten viikkomyyntiin.

Hiihtokeskusbarometrin mukaan hissilipunmyynti ensimmäisellä hiihtolomaviikolla on lähes eurolleen toissavuoden tasolla. Viime vuoden ennätyskauteen verrattuna myynti tosin laski keskimäärin seitsemän prosenttia ja vastaavasti kävijämäärä kahdeksan prosenttia. Säällä oli suuri vaikutus rinteeseen lähtemiseen; alkuviikon pakkanen puraisi kymmenen prosentin loven Pohjois-Suomen matkailukeskusten hissilippumyyntiin.

– Hiihtokeskuksissa käynnistyi supersesonki, joka jatkuu pääsiäiseen. Ensimmäinen hiihtolomaviikko on erittäin tärkeä kevään onnistumisen indikaattori. Numeroiden valossa näyttää siltä, että koko perheen harrastuksen suosio on pitänyt haastavissakin olosuhteissa pintansa, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet.

Luminen talvi on innostanut suomalaiset talviurheilun pariin. Välineet ja varusteet on käytännössä myyty loppuun ja hiihtokeskusten kävijämäärät ovat kasvusuunnassa. Useimmista hiihtokeskuksista löytyvät kattavat vuokraamopalvelut niille, jotka haluavat kokeilla uudenaikaisia välineitä rinteessä. Hiihtokoulu tarjoaa helpon tien aloittaa uusi harrastus ja on toimiva palvelu myös ruostuneiden taitojen petraukseen.

– Vaikka etukäteen epäiltiin, että etelän poikkeuksellisen hyvä lumitalvi romahduttaisi pohjoisen laskijamäärät, voi ensimmäisen hiihtolomaviikon tuloksiin olla enemmän kuin tyytyväinen, toteaa toiminnanjohtaja Tollet. Tasainen harrastajamäärän kasvu on toiminnan pitkäjänteiselle kehittämiselle erinomaisen hyvä lähtökohta, hän jatkaa.

Kevään uhkakuvana nähdään AKT:n mahdollisen lakon käynnistyminen sekä sen vaikutukset kotimaan matkailuun. Toimialalla toivotaankin tilanteen nopeaa normalisoitumista.

Lisätietoja:
Sari Tollet, toiminnanjohtaja, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry, puh. 0400 418 858 www.ski.fi

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) on suomalaisten hiihtokeskusten katto-organisaatio, jonka päätehtäviä ovat toimialan edunvalvonta, rinneturvallisuuden edistäminen, jäsenistön koulutus, tutkimustoiminta, alan tiedotus ja yhteismarkkinointi. Keskeisiä tavoitteita ovat laskettelun harrastajamäärän ja -aktiivisuuden lisääminen sekä toimialan terveen kasvun varmistaminen. SHKY:n jäseninä toimii lähes 80 hiihtokeskusta ja 55 hiihtokoulua.