yllas

Hiihtokeskuksessa työskentely

Oletko koskaan tullut rinteessä ajatelleeksi millaista olisi työskennellä hiihtokeskuksessa? No, ainakin vaihtelevaa ja monipuolista. Toimenkuvia ja työtehtäviä on lukuisia: hissityöntekijä, rinneajo, huoltotyöt, välinevuokraamo, hiihdonopetus, rinneravintolat ja -kahvilat, eräopastus ja muut oheispalvelut, lasten kanssa työskentely jne. Listaa voi jatkaa loputtomiin.

Välinevuokraamossa tapahtuu

Välinevuokraamossa vuokrataan suksia, lumilautoja ja monoja sekä hoidetaan lipunmyyntiä. Hiihtokeskustyöntekijä neuvoo ja opastaa asiakkaita välineiden valinnassa ja turvallisessa käytössä. Hän huoltaa ja kunnostaa välineitä, valvoo niiden kuntoa sekä pitää vuokraustilat järjestyksessä ja siisteinä.

Hissillä pidetään silmät ja korvat auki

Hissillä hiihtokeskustyöntekijä valvoo hissin toimintaa ja opastaa asiakkaita hissin turvallisessa käytössä. Päivystäjä tarkistaa hissien toimivuuden ennen rinteiden avaamista ja rinteiden sulkemisen jälkeen. Tarvittaessa päivystäjä korjaa ja huoltaa vetolaitteita sekä tekee lumitöitä. Hän myös päivystää mahdollisten onnettomuuksien varalta, antaa ensiapua ja noutaa loukkaantuneita rinteestä. Hissityöntekijältä vaaditaan 18 vuoden ikää eli alle 18-vuotias voi olla työvuorossa ainoastaan täysi-ikäisen kanssa.

Rinneajossa tehdään muutakin kun tampataan rinteitä

Rinneajossa työskentelevä hiihtokeskustyöntekijä vastaa rinteiden kunnossapidosta. Hän huolehtii lumetuksesta ja ajaa rinteen rinnekoneella tasaiseksi. Syksyllä rinteet hoidetaan kesän jäljiltä talvikuntoon: ne muun muassa siistitään korkeasta kasvustosta. Rinne- ja lumetuskoneet huolletaan ja hissit tarkastetaan ja korjataan tarpeen mukaan. Ensimmäisten pakkasten saapuessa aloitetaan iso urakka eli rinteiden lumetus.

Hiihtokeskustyöntekijä on monitoimimies tai -nainen

Hiihtokeskustyöntekijä viihtyy ulkona ja asiakaspalvelussa. Työajat vaihtelevat rinteiden aukioloaikojen mukaisesti. Työ on sesonkiluonteista ja lämpötilalla yleensä on ratkaiseva vaikutus työtehtäviin.

Osa hiihtokeskustyöntekijöistä työskentelee myös kesäisin tehden erilaisia huolto- ja korjaustöitä. Laskettelukeskuksen tilojen järjestelyt, maalaaminen, lippujen teettäminen ja muut pienet huoltotoimet kuuluvat siirtymäkaudella hiihtokeskustyöntekijä moniin töihin. Osa hiihtokeskuksista on auki yleisölle myöskin kesäkauden, jolloin toiminta keskittyy luonnollisesti kesäaktiviteetteihin ja töihin tarvitaan esim. kesälajien taitajia.

Millainen henkilö sopii hiihtokeskustyöntekijäksi?

Hiihtokeskustyöntekijä viihtyy ihmisten kanssa. Hänellä on organisointikykyä, oma-alotteisuutta sekä kielitaitoa. Työssä tarvitaan palvelualttiutta sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Hiihtokeskustyöntekijä on itsenäinen, joustava ja hänellä on hyvä tilannetaju sekä reipas työote. Varsinkin rinne- ja huoltotyöt vaativat koneiden varmaa tuntemista. Siinä auttaa tekninen osaaminen ja kyky omaksua nopeasti uusia asioita.

Hiihtokeskuksissa on usein todella nuorekas ja rempseä henkilökunta sekä rento työympäristö. Töitä tehdään tosissaan, mutta hymyssä suin. Kaikki työ on asiakaspalvelua, ja miellyttävää sellaista. Sesonkiaikaan on usein todella kiire, mutta se ei meitä haittaa. Työ on hyvin monipuolista, eikä ole kahta samanlaista päivää. Moni on alun perin tullut hiihtokeskukseen töihin mielessään väliaikainen työ tai esimerkiksi opiskelujen harjoittelujakso ja huomannutkin viihtyvänsä ympäristössä ja jääneensä sille tielleen. Mukava työporukka, tiimityöskentely ja eloisa ilmapiiri vievät helposti mennessään! Hiihtokeskuksien muuttuessa yhä enemmän ympärivuotisiksi matkailukeskuksiksi myös työmahdollisuudet kasvavat. Töitä on tarjolla mm. vakituisille, osa-aikaisille, ja sesonkiajan extraajille. Useimmat hiihtokeskukset toivottavat myös opiskelijat tervetulleiksi suorittamaan esimerkiksi harjoitteluaan tai opinnäytetyötään alaan liittyen.

Hiihtokeskuksissa tarvitaan jatkuvasti tarmokkaita tyyppejä – ota rohkeasti yhteyttä!

Takaisin ylös