kaarimies

Välineurheilua – ehei!
Pärjäät yhdellä suksiparilla!

Jos olet joskus vuosia sitten heittänyt sukset nurkkaan ja päättänyt lopettaa koko lajin, nyt on aika syödä hattu. Laskettelu on aina ollut mainio urheilumuoto. Lasketellen pääset nauttimaan raittiista ilmasta, kauniista maisemista ja vauhdin hurmasta. Mutta miksi se hattu?

Leikkaavan suksen myötä lajista tullut vieläkin hauskempaa. Suksi kääntyy kuin unelma, ja kantti puree kovallakin rinteellä. Jo olet siis heittänyt vanhat sukset nurkkaan, jätä ne sinne ja lähde testaamaan leikkaavaa suksea. Markku opastaa sinua perussuksen hankintaan:

Yleissuksia koko perheelle

Uudet laajaan käyttöön suunnitellut yleissukset valtaavat markkinoita kaikkialla hiihtävässä maailmassa. Hienoa! Kerrankin suksitehtaiden tuotekehitys näyttää lähtevän tavallisen suksenkääntäjän tarpeista! Harva tarvitsee erikoissuksia, jotka toimivat hyvin vain jäisellä radalla tai metrisessä puuterissa.

Markkinatutkimuksetkin kertovat, että hyvin moni laskija haluaisi tulla toimeen yhdellä suksiparilla, joka toimisi hyvin jokaisena hiihtopäivänä. Uusien suksien suunnittelun lähtökohtana on ollut mahdollisimman laaja käyttöalue. Suksissa on leveä, käännöstä ohjaava kärki ja sivuleikkaus, joka saa aikaan vaivattomat leikkaavat käännökset hoidetuilla rinteillä.

Vaivattomasti lumella kuin lumella

Keskeltä uudet yleissukset ovat hieman leveämpiä kuin puhtaat rinnesukset. Ne kanttaavat normaalimittaisenakin varsin hyvin pehmeässä lumessa. Silti ne eivät ole niin leveitä että kantinvaihto kovalla lumella olisi kankeaa. Hyvän yleissuksen kääntösäde on 15-17 metriä. Tällaiset sukset eivät ole liian ärhäkät kääntymään, mutta eivät myöskään tee niin suuria käännöksiä, että vauhti riistäytyisi käsistä.

Leikkaava twin tip -suksi on mainio ensisuksi lapsille

Mielenkiintoista on, että yleissuksiajattelu on tullut myös nuorison suosimiin twin tip -suksiin, joita on tähän asti pidetty puhtaina hyppy- ja paippisuksina. Nyt monissa twinareissakin on sivuleikkaus, joka mahdollistaa leikkaavat käännökset. Twin tip -sukset sopivat jopa ensimmäisiksi suksiksi lapselle. Niillä oppii hyppäämään, mutta myös laskemaan. Lisäksi ne toimivat myös pehmeässä lumessa, jos hiihtolomalle sattuu puuteripäiviä. Lapsi oppii laskemaan monipuolisesti ja löytää kenties harrastuksestaan uusia puolia.

Ja muistakaa tämä: lumilaudatkin kehittyivät puhtaista paippilaudoista yleislaudoiksi. Niin on nyt käymässä suksillekin. Lasten harrastuksia maksavan sukupolven edustajana tervehdin uusien yleissuksien tuloa ilolla! Ehkäpä pärjäämme tulevana talvena hieman vähemmällä varustuksella.

 

Teksti: Markku Rimpiläinen / hiihdonopettaja, alppihiihdon moniosaaja
Kuvat: Halti Oy ja Juksu Olkkola

Takaisin ylös