murtsikkamies

Maastohiihto – Suomen suosituin!

Maastohiihto on yhä edelleenkin Suomen suosituin talviurheilulaji. Lähes 800.000 suomalaista harrastaa hiihtoa yli kolmesti viikossa, ja melkein 200.000 suomalaista ilmoittautuu potentiaalisiksi hiihdon harrastajiksi.
(Lähde: SLU:n kansallinen Liikuntatutkimus 2006)

Maastohiihto on erinomainen kuntoilulaji. Se rasittaa lihaksistoa monipuolisesti aiheuttamatta ylikuormitusta nivelille. Hiihto vahvistaa sydämen ja verenkierron toimintaa, sekä kehittää koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Laji soveltuu monimuotoisuutensa ansiosta kaikille ikään, sukupuoleen tai kuntoon katsomatta.

Vauhdilla tai nautiskellen

Suorituksen rasittavuutta voi säädellä helposti vauhtia lisäämällä tai vähentämällä. Suksilla on mukavaa, mennään sitten kovaa tai hiljaa, maisemat vain vaihtuvat eri nopeudella. Eri hiihtomuodot eli luistelu ja perinteinen sisältävät teknisyydessään haasteita niin harrastajalle kuin aktiivihiihtäjällekin. Raittiissa ilmassa, luonnon helmassa ja maisemien vaihtuessa ihmisen mieli piristyy mitä parhaimmalla tavalla.

Välineillä on väliä

Koska maastohiihto on tekninen laji, on välineillä suuri merkitys hiihdon nautittavuuteen. Välineiden hinta ei välttämättä takaa parasta mahdollista sopivuutta. Sukset valitaan hiihtäjän pituuden, painon ja hiihtotekniikan perusteella. Valinnassa käytetään testilautaa ja paperitestiä, joilla varmistetaan suksen luisto- ja pito-ominaisuudet. Osaava jälleenmyyjä on paras tae onnistuneelle välinevalinnalle.

Lasten sukset – vältä lipsuttelua

Lapset ovat kevyempiä ja heillä on vähemmän voimaa, joten lasten suksia valittaessa tulee pitoon kiinnittää erityishuomio. Lapsen suksi ei saa olla liian jäykkä, jotta voidepesä painautuu tukevasti latuun potkaistaessa.

Hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi suksipariksi on pitopohjasuksi. Tällä varmistetaan pito useimmilla keliolosuhteilla, eikä hiihtonautinto jää vanhempien voitelutaitojen varaan. Lasten perinteisen sukset ovat pituudeltaan 0-20 cm oman pituuden ylitse ja vapaan sukset 10 cm perinteisiä lyhyemmät hiihtotaidosta riippuen.

Perinteisen hiihtotavan suksi:

  • Pito: Kun hiihtäjä potkaisee, suksen keskiosa eli pitoalue painautuu latuun kiinni. Pitoalueeseen eli voidepesään levitetään ao. kelin pitovoide.
  • Luisto: Kun hiihtäjä seisoo tasaisesti molemmilla suksilla, pitoalueet irtoavat ladusta ja suksi liukuu kärjen ja kannan eli luistoalueen varassa.
  • Suksen pituus: 15 – 30 cm yli hiihtäjän pituuden.

Hyvä luistelusuksi on:

  • Kiertojäykkä. Suksi kulkee vakaasti ja suoraan yhden jalan liu’ussa niin ylä- kuin alamäkeenkin ja on tukeva potkuvaiheessa. Hyvän suksen kärki ja kanta ovat keveitä.
  • Jäykkä. Suksen keskiosa ei kosketa alustaa, vaikka hiihtäjä ponnistaa koko painollaan vain toisen suksen päältä. Potkuvaiheessa suksen on kyettävä kantamaan potkun aiheuttama kuorma.
  • 10-25 cm yli hiihtäjän pituuden.

Teksti: Esa Sore / Oy Patrol Ab
Kuvat: Jyrki Lehto ja Halti Oy

Takaisin ylös