joel

Alppihiihto perheen harrastuksena

Kepit rinteessä ovat houkutus liki jokaiselle laskettelijalle, niin pienelle kuin isollekin. Rataa on kivaa laskea, vaikka ei paljoa osaisikaan – ja kun keppejä aletaan kiertää valmentajan ohjeiden mukaan, voidaan jo puhua oikeasti ratalaskusta. Lapsille ratalasku on hauska tapa oppia nykyaikainen carving-tekniikka ja saada samalla onnistumisen ja vauhdin elämyksiä hienon lajin parissa. Joku innostuu niin paljon että ryhtyy harjoittelemaan ja kilpailemaan, toiselle riittää omien taitojen kehittäminen mukavan harrastuksen pohjaksi.

Kuvassa: Joel Slalom-Seurasta

Ratalaskukoulun kautta seuraan

Osa hiihtokeskuksista järjestää lapsille ratalaskukouluja perustekniikan oppimiseksi esimerkiksi RataWernerin muodossa. Mukaan voi lähteä 4-7 vuoden ikäisenä, kunhan hiihdon alkeet on jo opeteltu ja suksilla pysyy pikkumäessä. RataWerneristä on sitten luontevaa jatkaa paikalliseen alppihiihtoseuraan, mutta seurat ottavat toimintaansa mielellään mukaan myös lapsia joilla ei ole mitään ratalaskutaustaa, kunhan vain ovat innostuneita lajista.

Harrastus tai huipulle

Alppihiihtoseurat ovat tehneet töitä vuosikymmeniä lajin kehittämiseksi Suomessa. Tanja Poutiaisen ja Kalle Palanderin menestykset näyttävät että perustoiminta on Suomessa kunnossa: innostuneet lapset saavat alppihiihtoseuroissa ne valmiudet joilla voi tulla vaikka maailman cupin voittajaksi. Mutta vielä tärkeämpää on se, että seuroissa lapset ja nuoret saavat hauskan harrastuksen joka kestää yleensä loppuiän. Jokainen voi harjoitella omien tavoitteidensa mukaan, kilpaili sitten kansallisella tai alueellisella tasolla – tai vain itsensä kanssa. Kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Laji vie mukanaan koko perheen

Kahden ratalaskijan isänä minulta kysytään usein miten aika riittää harjoituksiin, kilpailuihin ja välineiden huoltoon. Kaikkeen tähän menee tietenkin aikaa ja rahaa, mutta toisaalta alppihiihdosta on samalla muodostunut koko perheen harrastus, joka tarjoaa liikuntaa jokaiselle, niin laskijana, keppien kantajana kuin kilpailujen järjestäjänäkin. Harjoitus- ja kilpailumatkoilla koko ryhmän lapsilla ja vanhemmilla on kivaa yhdessä, joskus jopa yhteismajoituksissa. Ja kun lapset alkavat ajan kuluessa hoitaa itse suksiensa kunnostuksen ja tarvitsevat matkoillaan vähemmän huoltoapua, jää vanhemmille entistä enemmän aikaa hiihtää itse, harjoitella alppiseurojen aikuisten ryhmissä, tai jopa kilpailla Masters-sarjoissa.

Tule mukaan!

Ota siis yhteyttä oman keskuksesi hiihtokouluun ja kysy miten asuinpaikkasi lähellä pääsee mukaan ratalaskutoimintaan. Alla myös linkki Ski Sport Finlandin sivulle, josta löytyy tietoa alppihiihtoseuroista ja aluetoiminnasta.

Ski Sport Finlandin alppihiihtoseurat- ja aluetoiminta

Myös Suomi-Slalom on hauska tapa päästä radalle, alppisuksilla, telemark-suksilla tai lumilaudalla!

 
Teksti: Mika Suortti / Slalom-Seura
Kuvat: Mika Suortti ja Ari Heinilä

Takaisin ylös