haltilumisade

Pukeudu oikein rinteeseen

Vaateteknologian ja materiaalien viimevuosien huima kehitys antaa aivan uusia mahdollisuuksia rinnepukeutumiseen. Ulkonaolo ei muutu tuskaiseksi pakkasta vastaan taisteluksi tai märkänä rämpimiseksi kun päälle valitaan oikeat vetimet.

Me haluamme viestiä vaatteilla, myös urheiluvaatteilla. Teknologia ja uudet materiaalit ovat tulleet avuksi. Kankaista saadaan lajiin sopivia, vedenpitäviä ja hengittäviä sekä liikeradat sallivia, vaikka ne olisi koristeltu painokuosein, brodeerauksin, erilaisin merkein tai niitein. Ulkonäkö ja toiminnallisuus eivät siis ole vastakohdat.

Tarvitsetko rinneasun vai kenties enemmän

Rinneasua valittaessa laskettelu- tai lautailukäyttöön, on oman tarpeen kartoittaminen ehdottoman tärkeää. Mikäli aiot käyttää asua useita vuosia tai monikäyttöisenä vaatteena vaikkapa retkeiltäessä, kannattaa malliksi valita klassinen aikaa kestävä asu. Tällöin hyvänä vaihtoehtona voi pitää ns. kuoriasuja, jotka on suunniteltu ympärivuotiseen ulkoiluun säiden vaihdellessa. Kuoriasun idea on kerrospukeutuminen, koska kuoriasussa nimensä mukaisesti ei ole muuta kuin vedeltä ja viimalta suojaava kuori.

Kankaista

Tekniset ulkoiluvaatteet valmistetaan usein vedenpitävästä ja hengittävästä kankaasta. Ohjearvona normaaliliikkujalle voidaa pitää 8.000 mm vedenpitävyyttä ja 5.000 gramman hengittävyyttä. Kankaan kestävyys ja pestävyys ovat myös tärkeitä tekijöitä. Sileäpintaiset ja tiukkasidoksiset kankaat kestävät hankausta paremmin kuin pehmeät kankaat, tai sellaiset, joiden säikeet ovat helposti näkyvissä. Vuorikangas tai -rakenne ei saa estää päällismateriaalin toimivuutta. Vuorin on oltava hengittävä ja miellyttävän tuntoinen.
Lue lisää kankaista klikkaamalla tästä.

Hyvän rinneasun elementit

Hyvässä laskettelutakissa tulee olla ainakin:

  • Suojaava korkea kaulus, sisäpuolelta pehmustettu jotta leuka ja huulet eivät joudu hankaukselle alttiiksi.
  • Säädettävät hihansuut, jotka voidaan kiristää tarroilla käsineen ympärille.
  • Tuuletusvetoketjut kyljissä tai hihojen alla: paraskaan vedenpitävä kangas ei hengitä silloin kun joudutaan hetkellisesti vaikkapa jonottamaan hissikabiinia kosteassa lämpimässä karsinassa.
  • Kiristys helmassa estää kiusallisen viiman kylmäämästä selkää, ja se auttaa pitämään takin helman paikoillaan.
  • Reilun kokoiset vetoketjun vetimet, jotta taskujen avaaminen ja etenkin sulkeminen käy käsineet kädessä.
  • Hissilipputasku tulee olla hihassa etäluettavaa hissilippua varten.

Edellä mainitut ovat välttämättömiä joita ilman takkia ei voi sanoa laskettelutakiksi.

Huppu on hyvä lisä, tosin kypärä ajaa myös sään suojaavuuden suhteen saman asian kuin hyvä huppu.
Lumilukko helmassa sisäpuolella on tarpeen etenkin silloin, kun päästään nauttimaan puuterilumen pölinästä. Taskut pipolle, kännykälle, laseille: kaikille niille voi olla erikseen suunnitellut ja niitä varten tarkoitetut toimivat taskut. Lasien pyyhkimiseen tarkoitettu liina löytyy hyvin suunnitelluista takeista.

Hyvissä housuissa välttämättömimpiä elementtejä on hiukan vähemmän, mutta ne ovat sitäkin tärkeämpiä:

  • Lahkeen on oltava riittävän leveä, jotta se ulottuu monon tai lautailukengän päälle.
  • Lahkeen sisältä on löydyttävä lumipussi. Vaikka laskettaisiin hyvin hoidetuilla rinteillä, kantit roiskivat lunta niin, että se kyllä löytää tiensä ylös mononvartta myöten kengän sisälle.
  • Lahjevahvikkeet kevlaria tai muuta kanttien viiltoja kestävää materiaalia lahkeensuissa.

Parhaissa housuissa on vastaavat tuuletusvetoketjut kuin takeissakin, tarpeelliset silloin kun lasketaan ja liikutaan paljon vaihtelevissa oloissa. Muoti suosii vyötä, joten vyölenkit on oltava riittävän leveät, henkseleiden on hyvä olla irrotettavat.

Asiantuntevalta myyjältä kannattaa pyytää opastusta kaikkien teknisten yksityiskohtien ja rakenteiden käyttämiseen asussa ja sen jälkeen niitä on hyvä myös käyttää.

Kerrospukeutuminen on avainsana

Mitä alle, väliin ja ylle? Kerrospukeutuminen on nykyaikaa kaikessa ulkoliikunnassa. Periaate on yksinkertainen. Alimmaiseksi kerrokseksi ihoa vasten puetaan kosteutta siirtävä alusasu, väliin lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta, sateelta ja kosteudelta suojaava kuorikerros.

Laskettelukäytössä päällimmäiset vaatteet ovat useimmiten topattuja. Tämä siksi, että oletuksena on talvinen pakkassää. Tästä huolimatta kerrospukeutumisen perussäännöt pätevät myös kevyesti topattuja vaatteita käytettäessä.

Alusasun valinnasta

Lasketteluun soveltuvan alusasun valinnassa on leikkaukseen syytä kiinnittää runsaasti huomiota. Asu ei saa rajoittaa liikkumista tai muutenkaan tuntua epämiellyttävältä. Sovitettaessa asua kannattaa myös liikkua ja kokeilla sen istuvuutta eri asennoissa.

Tyköistuva asu kuivuu löysää pukua nopeammin. Hihojen ja lahkeiden pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ranteiden suojaamisella on merkittävä osuus käsien lämpenemisen suhteen. Suomalaiset ovat usein pitkäselkäisiä, joten alaselän pituuteen on myös hyvä luoda analyyttinen silmäys.

Kaulusten mallista on monta mieltymystä. Toiset eivät tahdo kaulaan montaa kerrosta vaatteita, joten he valitsevat o-aukkoisen paidan. Korkeakauluksisen paidan käyttömukavuutta lisää napitus tai vetoketju, joilla voi tarvittaessa lisätä tuuletusta.

Lasketteluun suunnatuissa alusasuissa on pääsääntöisesti limittäiset saumat, jotka eivät hierrä missään olosuhteissa.

Teksti: Martti Kellokumpu / Pääsuunnittelija Halti Oy, kumparelaskun MC-voittaja 1987
Kuvat: Halti Oy

Takaisin ylös