pohjalliset

Pidetään jalat läpiminä!

Kun ilma on kylmä varpaita palelee. Vaikka ilma olisi leuto mutta monot puristavat, varpaita palelee. Rinteeseen pukeudutaan sään mukaan. Kun pakkastaa, tulee tai on kosteaa, lisätätään vaatekerroksia ja valitaan säänmukaisia materiaaleija.

Mutta entäpä jalat? Oli ilma mikä tahansa monoon laitetaan aina vain yksi laskettelusukka. Kovalla pakkasellakaan monoon ei kannata tunkea toista sukkakerrosta, sillä mono alkaa hiertää, käy ahtaaksi ja samalla kylmäksi.

Istuva mono takaa sutjakan verenkierron

Varmista jalkojen verenkierto. Jos mono istuu huonosti tai se painaa, verenkierto hidastuu ja jalat puutuvat.

Monohankinnassa ei kannata tehdä kompromisseja. Käytä myymälässä aikaa ja asiantuntemusta, jotta saisit juuri sinun jalkaasi sopivan monon. Muista että mono ei saa ostohetkellä olla tippaakaan suuren tuntuinen. Sisäkengän materiaali menee ajan myötä kasaan, ja laskuasento työntää kantapään joka tapauksessa taakse päin, jolloin varpaat irtoavat kärjestä.

Pidä monot puhtaina ja kuivina

Jalat hikoilevat hieman monoissa, ja kosteus jää monon sisään. Monon saumoista pääse aina jonkin verran lunta sisä- ja ulkokengän väliin. Kosteus tarkoittaa kylmyyttä. Kun tulet rinteestä, laita monosi kuivumaan seuraavaa päivää varten. Ota pohjallinen ulos, ja jos mahdollista, koko sisäkenkä.

Jos tehtävä tuntuu liian hankalalta, saa sisäkengät ja käsineetkin kuiviksi myös erilaisilla puhaltavilla kuivureilla ja sähkökäyttöisillä lämmityslaitteilla, joita on saatavilla eri jännitteille (12 V, 120 V ja 230 V). Jotkut kuivurit on varustettu UV-valon lähteellä, joka vähentää baktreereja ja poistaa epämiellyttävää hajua. Kysy laitteista lasketteluvälinemyyjiltä.

Pidä monosi puhtaina. Älä laita likaista laskettelusukkaa monoon. Likainen sukka on kylmä, ja lisäksi lika pinttyy sisäkenkään, ja kenkä rupeaa ajan myötä väistämättä haisemaan. Kunnon laskettelusukat ovat pieni, mutta kannattava investointi. Materiaalit ovat lämpimiä, ja sukan varsi tarpeeksi pitkä yltääkseen monon reunan yli. Sukat valmistetaan tarkasti lajin vaatimuksia ajatellen, joten laadukkaassa sukassa ei tunne saumoja lainkaan. Joissain malleissa käytetään hopealankaa, joka auttaa jalkoja pysymään kuivempina ja sukkia hajuttomina.

Tekniikka tulee avuksi

Mutta kun silti palelee! Hiihtokeskuksissa ja urheiluliikkeissä myydään kertakäyttöisiä ohuita jauhepusseja, jotka kiinnitetään sukkaan tai pohjalliseen. Pussukoiden toiminta perustuu kemialliseen reaktioon. Kun pussi avataan pakkauksestaan, se ryhtyy luovuttamaan lämpöä joka riittää noin 6:ksi tunniksi kerrallaan. Hinta on muutama euro/pari. Rukkaseen on saatavilla vastaavalaisia pussukoita.

Tehokkain ratkaisu on ohut ja huomaamaton (noin 0.5 mm paksu) lämmityselementti pohjallisen alla. Elementti voidaan kiinnittää monon omaan pohjalliseen, jolloin sen hinnaksi tulee noin 20 €. Voit hankkia pohjalliset, johon elementti on kiinnitetty valmiiksi, hinta noin 50 €. Johtavien monovalmistajien huippumalleissa lämmityssysteemit ovat esiasennettuina, jolloin hinta sisältyy monon hintaan.

Elementti saa virtansa tulitikkurasian kokoisista erikseen hankittavista akuista, jotka kiinnitetään monon ulkopinnalle, yleensä monon taakse. Elementistä lähtee ohut johto, joka pujotetaan sisäkengän kantapäähän tehdyn pienen reiän kautta sisä- ja ulkokengän väliin. Johto nousee monon reunan yli akkuun.

Markkinoilla on saatavana erilaisia mukavuus- eli muotopohjallisia ja tukipohjallisia parantamaan istuvuutta tai jalkojen virheasentoa. Myös näihin erikoispohjallisiin voidaan liittää lämmityselementit. Lisätietoja tukipohjallisiin integroiduista lämpövastuksista saat www.askelklinikat.fi.

Akkuja eri tarpeisiin

Akut maksavat mallista riippuen 100-300 €. Edullisimmat toimivat tavallisilla tai uudelleen ladattavilla paristoilla ja kalleimmat ovat Li-ion akkuja. Edistyneimmissä malleissa on maailmanlaajuisesti toimivat laturit ja edullisemmissa malleissa standardilaturit eri jännittelille. Akut säilyttävät tehonsa paremmin, mikäli maltat purkaa ne tyhjiksi joka käyttökerran jälkeen.

Ennen ensimmäistä lataus-käyttökertaa akut tulee kertaalleen ladata täyteen ja purkaa tyhjäksi. Lataaminen kestää akusta riippuen 2-10 tuntia. Edistyneimmissä malleissa on automaattinen akkujen purku- ja lataustoiminto.

Lämpötila voidaan säätää ja lämpöä riittää mallista ja lämmitystehosta riippuen 2,5-18 tuntia. Akut voidaan kiinnittää kaikkiin monoihin, joissa on irrotettava sisäkenkä eli laskettelumonojen lisäksi vaikka telemarkmonoihin ja lautailukenkiin.
Akussa on kiinnitysklipsi tai sitä varten monoon asennetaan erillinen teline, yleensä sträpin päälle. Kiinnitystä havainnollistava kuvasarja:

Akkuja myyvät hyvin varustetut urheiluliikkeet. Akut asennetaan asiakkaalle paikan päällä. Muista siis tuoda monot mukanasi!

Pidä huolta sisäisestä lämmöstä

Vaikka välineet ovat viritetty äärimmilleen, eivät kroppa ja varpaat pysy lämpimänä ellet ”tee työtä” rinteessä sekä syö ja juo riittävästi. Nälkäinen ja janoinen palelee helpommin, joten huolehdi omasta ja lasten nestetasapainosta ja verensokerista.

Monojen kiinnilaitto ei riitä aamujumpaksi. Nosta pulssia tavalla tai toisella ennen rinteeseen menoa tai viimeistään heti ensimmäisten laskujen aikana. Koko päivästä tulee miellyttävämpi ja turvallisempi, kun saat veren kiertämään ja lihakset lämpenemään.

Asiantuntija: Henri Rastas / Ski Service

Takaisin ylös