Erilaisten kankaiden merkitys

Tekniset ulkoiluvaatteet valmistetaan usein vedenpitävistä ja hengittävistä kankaista. Vedenpitävyysarvoa mitataan mm/cm² eli sillä, kuinka korkean vesipatsaan millimetreissä mitattuna kangas kestää, ennen kuin vesi tihkuu kankaan ja kalvon läpi.

Hengittävyyttä, eli höyryn läpäisyä taasen mitataan g/m²/24h, eli kuinka monta grammaa vettä (vesihöyryä) kangas läpäisee vuorokaudessa. Tämä kaikki on kuitenkin teoriaa, maallikolle riittää hyvinkin, noin 8.000mm vedenpitävyys ja laskettelukäyttöön vaikkapa 5.000 gramman hengittävyys.

Mikäli liikunnan intensiteetti on voimakkaampaa, kannattaa kysellä paremmin hengittävästä kankaasta valmistettuja asuja. 15.000 – 20.000 grammaa/m²/24h on jo huippuarvo.

Kankaan kestävyys pestävyys jne. tulee tietenkin selvittää. Useimpiin teknisiin kankaisiin vedenpitävyys ja hengittävyys on saatu aikaan kankaan sisäpuolelle laminoidulla kalvolla, joka myös lisää kankaan repäisylujuutta. Kulutuskestävyyttä on kuitenkin vaikea todeta ennen kuin ajan myötä vaatetta käytettäessä. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää sitä, että sileäpintaiset tiukkasidoksiset kankaat kestävät hankausta paremmin kuin sellaiset joiden pinta on kovin pehmeä tai jossa lankojen kuvio näkyy selvästi.

Takaisin ylös