Vastuullinen_lomailija-6204

Vastuullinen lomailija

Pienet teot – suuret vaikutukset

Vastuullinen matkailu on ollut muutamia vuosia pinnalla puheenaiheena.

Useimmiten katse kääntyy lomapaikan, esim. hiihtokeskuksen ympäristön hyväksi tekemiin toimenpiteisiin. Myös lomailijan omilla pienillä ja suurilla valinnoilla on suuri merkitys ympäristön kannalta.

Hiihtokeskukset ovat sitoutuneet laajoihin energian säästöihin ja muihin ympäristöä huomioiviin kohennuksiin. Niitä ovat mm. Lumetusjärjestelmien modernisoinnit, valaistuksen automaattiohjaus, moottorikelkkojen käytön minimointi sekä rinnekoneiden tehokkaampi hyödyntäminen. Keskusten panos energian käytön suhteen on huomattava, jokaisella hiihtokeskuksen vieraalla on suuri vaikutus siihen, miten ympäristön hyväksi tehdyt työt kantavat hedelmää.

Kotioven valintoja

Kodin lämpötila lasketaan loman ajaksi, herätevirtaa tarvitsevat laitteet sammutetaan ja laturit yms. Aparaatit irrotetaan pistorasioista. Mikäli jääkaappiin jää vain erittäin vähäinen määrä elintarvikkeita, kannattaa hyödyntää pakkasta ja sammuttaa kaappi pidempien lomien ajaksi.

Käytäntöä ja valintoja

Millä ja minne matkustaa on tärkeä kysymys moneltakin kannalta. Aikataulut, mukavuus ja tietenkin hinta muodostavat ympäristön kuormittavuuden kanssa yhtälön, jonka jokainen ratkaisee oman arvomaailman ja rahavarannon perusteella.

Julkisen liikenteen käyttäminen on paras tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä. Juna ja linja-auto on lentokoneeseen verrattuna ympäristöystävällisempiä. Hiilidioksidipäästöjen osalta on lentoyhtiöiden kesken yllättävän suuria eroja. Suora lento ilman välilaskuja on välilaskullista huomattavasti vähäpäästöisempi vaihtoehto. Moderni lentokalusto, sekä oikea lentokoneen täyttöaste voi tehdä toisesta yhtiöstä jopa kolmanneksen vanhentunutta ja liian suurta kalustoa ympäristöystävällisempää. Lisäksi osa yhtiöstä kompensoi tai tarjoaa asiakkaille mahdollisuutta itse kompensoida hiilidioksikaasujen vaikutuksia.

Henkilöauto on monen valinta hiihtoreissun kulkupeliksi. Autoon kannattaa ottaa mahdollisimman monta ihmistä kyytiin, sillä saa vähennettyä kuormitusta henkilöäkohden minimiin.

Vuokraa välineet

Suksien ja lumilautojen kuljettaminen eritoten joukkoliikenteessä luo haasteita käsien riittävyydelle, mutta myös ympäristölle. Suksipussien lisäkilot vievät aina energiaa, joista myös joutuu lentäen reissatessa maksamaan lisämaksuja, yhtiöstä riippuen n. 30 euroa suunta.

Hiihtokeskuksien vuokraamoista saa lainattua modernit ja hyväkuntoiset jokaisen vaatimustasoon sopivat sukset, monot sekä lumilaudat. Yhä useamman valinta on ottaa omat monot mukaan ja perillä vuokrata kelin ja fiiliksen mukaiset kiitimet monojen alle. Monessa keskuksessa välineen vaihto, esim. pujottelusuksista vapaalaskusuksiin, kesken vuokrakauden on maksutonta.

Vihreää pakkaamista

Kertakäyttöisiä matkapakkausten sijaan kannattaa käyttää uudelleen käytettäviin pulloihin tai rasioihin. Kaikkiaan roskien, turhan painon ja kertakäyttötuotteiden välttäminen kuuluu vastuullisen matkailijan perusajatuksiin, reissun jokaisessa vaiheessa.

Perillä

Yhä useampi mökki, huoneisto tai huone on varustettu poissaoloautomatiikalla. Antamalla niiden toimia normaalisti, energiankulutus pysyy fiksulla tasolla. Mikäli automatiikkaa ei ole, hiihtopäivän ajaksi sammutetaan valot, laitteet ja laturit.

Saunan tai auton moottorin turha lämmittäminen tuntikausia, syö valtavasti sähköä. Takkapellin sulkeminen hiilloksen sammuttua vähentää harakoiden suosiota, kuten myös tehokas täsmätuuletus jatkuvan tuuletusikkunoiden aukipidon sijaan.

Juokseva lämmin vesi on meille suomalaisille itsestäänselvyys. Vettä Suomessa riittää, mutta jo kylmän veden turha juoksuttaminen, lämpimästä puhumattakaan, kuormittaa ympäristöä. Hotelleissa pyyhkeiden tarpeeton pesettäminen on helpoimpia keinoja huomioida ympäristöä.

Pienempiä asioita ovat esim. eväiden pakkaaminen, jossa hyödynnettään uudelleen käytettäviä pakkauksia ja pulloja kertakäyttömateriaalien sijaan.

Asenne ratkaisee

Pienen opettelun jälkeen lyhyet kauppamatkat tehdään auton sijasta reppu selässä patikoiden, autoilun sijaan. Laitteet ja suljetaan rinteeseen lähtiessä ja suihkussa vietetään se aika, kun peseytymiseen tarvitaan. Ei todellakaan vaikeata? Mikä parasta mukavuudesta ei tarvitse tinkiä yhtään. Mikäli suurin osa hiihtomatkailijoista toimii niin vaikutukset ympäristön kuormittamisen suhteen ovat hyvin mittavat.

Vinkkejä vastuulliselle hiihtomatkaajalle

Etukäteen:

  1. Käytä matkustaessa lyhimpiä reittejä. Suosi julkista liikennettä. Juna on vähä-päästöisin kulkuneuvo.
  2. Kierrätä vanhat lasketteluvälineet ja mieti, mitä uutta todella tarvitset. Välineiden vuokraaminen on suositeltava vaihtoehto.
  3. Vertaile, mitä hotellissa, mökissä tai huoneistossa on tehty veden ja energian säästämiseksi.
  4. Valitse majoitus läheltä rinteitä, jolloin siirtymät voi tehdä kävellen.

Perillä:

  1. Sammuta mökin turhat valot, ajasta vaatekuivauskaapin käyttö. Ota lyhyitä suihkuja, äläkä anna lämpimän saunan odottaa.
  2. Lajittele jätteet kunkin paikkakunnan järjestelmän mukaisesti.
  3. Vältä turhaa autolla kulkemista. Mikäli kaupassa pitää käydä autolla, osta kerralla enemmän.
  4. Suosi lähikauppoja ja –ravintoloita, paikallisia matkamuistoja sekä kotimaista sesonkiruokaa.
  5. Kerro ympäristöä suosivista huomioista muillekin
Takaisin ylös