huolto-7305

Lisää nautintoa – huollata välineesi

Suksien ja lumilautojen säännöllinen huolto varmistaa luistavat laskut jokaisessa kelissä. Perinteisesti luistovaikeudet yllättävät märällä tai kovalla pakkaslumella. Suksien ja lautojen luistavuuteen liittyy muutama asia, joista ensimmäinen on voide. Pohjassa on maastohiihtosuksien tapaan parafiini, joita on erilaisia erilaisille keleille tarkoitettuja seoksia. Pakkaskelin parafiinit eivät luista loskassa ja päinvastoin.

Toinen on kuviointi. Pohjiin ajetaan huollon lopuksi pieni kuvio, joita on erilaisia eri keleille, jonka tehtävänä on pohjan ja lumen välistä kitkaa, jota syntyy lumen tiivistymisestä vedeksi laudan tai suksen alla. Kuvioinnilla on erittäin suurin merkitys luistoon.

Kolmas on kanttien terävyys. Suksien ja lautojen reunoja kiertää teräskantit, joiden tehtävänä on pitää välineet kiinni lumessa ja jäässä kovassakin vauhdissa. Mikäli kantit ovat tylsät, välineiden hallitseminen eritoten jäisillä rinteillä on hyvin hankalaa.

Hiihtokeskusten vuokraamojen yhteydessä on välinehuolto, joissa arvioidaan välineittesi huollon tarve. Alppihiihtosuksien siteet kaipaavat ajoittain pientä huoltoa, lähinnä kauden alussa ja lopussa. Huoltoja on monenlaisia, joista pieni listaus ja keskimääräiset palveluhinnat:

Täyshuolto
Täyshuollossa suksen tai laudan paikattavissa olevat naarmut poistetaan, pohjat hiotaan kivihiomakoneella, voidellaan, pohja kuvioidaan sekä kantit teroitetaan. Hinta n. 40 euroa

Perushuolto
Pohjat hiotaan kivihiomakoneella, voidellaan ja kuvioidaan sekä kantit teroitetaan. Hinta n. 35 euroa.

Pohjien hionta
Pohjat hiotaan kivihiomakoneella, voidellaan ja kuvioidaan. Hinta n. 25 euroa.

Kuumavoitelu
Suksien tai lumilaudan pohjien voitelu parafiinilla sekä voiteen kuviointi. Hinta n. 20 euroa.

Kanttien teroitus
Suksien tai lumilaudan sivukanttien teroitus. Hinta n. 10 euroa

Alppisuksien ja lumilautojen huoltaminen onnistuu myös omatoimisesti. Siihen löytyy ohjeet täältä.

Takaisin ylös