Lasit1

Suojaa silmäsi

Kevätauringon myötä on hyvä huomioida silmien suojaaminen, sillä auringon ja lumen yhteisvaikutus silmille on hyvin voimakas. Ei ole aivan sama minkälaiset lasit rinteeseen laittaa, sillä lasien ominaisuuksissa on paljon eroja.

Laskettelulasien perustehtävä on helpottaa näkemistä kirkkaassa auringonpaisteessa sekä suojata silmiä vahingolliselta UV-säteilyltä. Lasien valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta ne ovat mukavat pitää ja vastaavat ominaisuuksiltaan kulloistakin tarvetta. Istuvuus ja linssin ominaisuudet ovat tärkeimmät valintaperusteet laskettelulaseja valitessa. Laskettelukypärä kannattaa ottaa mukaan lasiostoksille, jotta varmistut myös sen yhteensopivuudesta.

Linssin väreillä on merkitystä


Uusimmissa laskettelulaseissa on näyttävän värisiä peilipintoja, Uusien valmistusmenetelmien ansiosta väri voi olla toisenlainen, kun laseista katsotaan sisältä ulospäin. Linssien sävyillä ja väreillä on suuri merkitys lasien soveltuvuudesta erilaisille keleille. Tässä yleistävä lista värien soveltuvuudesta erilaisiin keleihin:
Tumma ruskea tai harmaa: Paras kirkkaassa päivänvalossa, sillä se vähentää tehokkaasti voimakasta valoa. Ruskea linssi lisää hieman kontrasteja, joten se toimii poutaisella ja pilvisellä säällä.

Harmaa: Pilvisen sään väri, joka ei aiheuta värien vääristymiä.

Keltainen: Hämärän kelin lasi, lisään kontrasteja ja siten ”lisää” valoa. Kontrastin kasvamisen myötä sopii myös valoisimpiinkin olosuhteisiin.

Sininen ja vaalean punainen: lähinnä muotivärejä, ei varsinaista hyötyä näkemisen suhteen. Sininen jopa heikentää kontrasteja.

Laskettelulasien linsseistä löytyy myös monia erilaisia käsittelyjä, kuten kirkkauden mukaan tummennustasoa muuttuvia fotokromaattisia linssejä, joilla on useita markkinointinimiä valmistajasta riippuen. Polarisoivissa linsseissä on kerros, joka estää vaakasuorilta pinnoilta tulevilta heijastuksilta. Sama ominaisuus saattaa hankaloittaa lcd-ruutujen (esim. kännykän näytön) näkemistä. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta ja ne vaalenevat sisätiloihin siirryttäessä.
Tutkimustieto UV-säteilyn (UV-A ja UV-B) vaikutuksista on tuonut suojaamiskykymerkinnät laseihin. Esim. UV 100% -merkintä kehyksessä kertoo, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Runsaassa auringossa esim. vuoristossa, hangilla ja vesillä on runsaasti UV-säteitä. UV-Bäsäteily voi aiheuttaa sarveis- ja sidekalvon tulehduksen, joten UV-suojaavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Erityishuomio lasten silmien suojaamiseksi

Myös lasten silmät on syytä suojata huolellisesti. Lasten laskettelulaseissa on paljon eroja ominaisuuksien suhteen, joten niiden valintaan kannattaa myös käyttää riittävästi aikaa ja huolellisuutta. Hyvin istuvia laseja ja oikein toimivilla linsseillä olevat lasit pysyvät päässä paljon pidempään kuin epämukavat halpamallit.

Takaisin ylös