nordicakokol

Laskettelumonot

Hyvällä monolla ja huonolla suksella voi laskea koko päivän, mutta huonolla monolla ja hyvällä suksella ei.

Hyvin istuvien, nykyaikaisten ja käyttötarkoitukseensa sopivien monojen merkitys on periaatteessa vanha tuttu asia. Käytäntö on usein kuitenkin toinen. Monot ovat kehittyneet viime vuosina melkoisesti ja jo viisi vuottakin sitten ostetut monot alkavat olla vanhanaikaisia.

Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi jalkojen luonnolliseen asentoon suhteessa sukseen. Nykyaikaisissa monoissa on myös edeltäjiään enemmän etukallistusta ja -joustoa. Silti niissä on reilusti jäykkyyttä sivusuunnassa. Nykyaikaiset monot mahdollistavat tasapainoisen laskuasennon ja leikkaavien suksien ominaisuuksien hyödyntämisen läpi käännöksen. Vanha jäykkä ja pysty mono jättää laskijan helposti takapainoon.

Viime vuosina myös huippumonoihin on ilmestynyt kävelyvapauttimet sekä liukkaalla pinnalla paremmin pitäviä kumiosia monojen pohjiin. Tällöin suorituskyky ja mukavuus on huipussaan.

Monon valinnassa kaikki kaikessa on monon sopivuus juuri omaan jalkaan. Käytä reilusti aikaa monojen sovittamiseen ja vältä liian isoja monoja. Muista että laskuasennossa kantapää painautuu monon takaosaa vasten ja varpaat irtoavat kärjestä. Jos mono ei tue tarpeeksi, eivät laskijan käskyt välity sukseen asti. Ota myös huomioon monon mahdolliset säädöt ja lisävarusteet, kuten lämpömuokattavat sisäkengät ja lämmitettävät pohjalliset.

Teksti: Antti Laiho / Skimbaaja
Kuva: Seger United Ab

Takaisin ylös