fisherkoko1

Ekspertin rinnesukset ovat osaavan laskijan välineitä.

Niissä suorituskyky riittää kovaankin menoon. Käytännössä monet niistä ovatkin saaneet vaikutteita kilpasuksista.

Kisasuksiin verrattuna ekspertin rinnesukset ovat monipuolisempia. Ne eivät ole yhtä jäykkiä kuin kisasukset ja toimivat siksi paremmin myös rauhallisella vauhdilla tai loivemmassa rinteessä. Myöskään kisasuksia ohjaavat välinesäännöt eivät aseta ekspertin suksen suunnittelulle rajoitteita.

Yksinkertaistaen ekspertin rinnesukset voi jakaa kolmeen tyyppiin. Osa suksista muistuttaa tiukasti leikattuja kisapuikkareita, osa vauhdikkaita suurpuikkareita. Siihen väliin kuitenkin jää laaja valikoima suksia, jotka leikkaukseltaan ovat puikkaria rennompia, mutta kuitenkin reilusti leikattuja. Juuri nämä 14–16 metrin kääntösäteellä tehdyt sukset ovat kaikkein monipuolisimpia.

Nykyaikaisia suksia ei kannata valita vain tuijottamalla omaa ja suksen pituutta. Sopivaa suksea ei löydykään suoraan taulukosta, vaan sen valintaan vaikuttaa voimakkaasti laskuolosuhteet, laskijan taitotaso ja hänen fyysiset ominaisuutensa. Sama suksi saattaa 160-senttisenä olla mitä parhain etelän pikkumäissä ja 170-senttisenä toimia loistavasti pidemmissä rinteissä. Eri mittoja kannattaa siis kokeilla avoimin mielin ja miettiä, missä suksilla aikoo eniten laskea.

Teksti: Antti Laiho / Skimbaaja
Kuva: Oy Patrol Ab

Takaisin ylös