k2rockers

Rocker-sukset – mistä kyse?

Rocker-termi löytyy useiden suksien ominaisuuksia viestittäessä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, sillä lähes kaikki suksivalmistajat ovat tehneet rockerille oman tuotenimensä.

Rocker on yksinkertaistettuna varhain kohotettu suksen kärki ja joissain suksissa myös kanta. Suksissa rockerit tulivat ensiksi puuterilumen suksiin, josta se on ujuttautunut tavallisten laskijoiden rinnesuksiin saakka.


Kuvassa ylimmäisenä perinteinen camber-mallinen suksi, jossa perinteinen jalkavuus. Alemmassa suksessa on 10% rocker-osuus ja tämä malli on tarkoitettu erityisesti rinnelaskuun.

Miksi?

Suksien vyötärömitta on kasvanut kymmeniä prosentteja, jonka vuoksi niiden kääntäminen eritoten rinneolosuhteissa on vaatinut laskijalta taitoa. Rockerin avulla suksen reagointiherkkyyttä käännöksissä saadaan kasvatettua merkittävästi.

Rockerin avulla sivakoista saadaan monipuolisempia eri olosuhteisiin, jolloin puuterikentillä temmeltäminen onnistuu myös peruslaskijoilta.

Ylemmässä kuvassa harrastajamallin rocker suksi, jossa rocker-osuus 20 prosenttia. Alemmassa suksessa ei ole lainkaan perinteistä camber-mallia ja suksi on tarkoitettu parkkilaskuun.

Termistö haasteena

Perinteinen Rocker-termi mielletään vapaalaskusuksien banaanin muotoisiksi suksiksi (käänteinen jalkavuus). Myös vapaalaskusuksista yhä useampi on tehty niin, että suksi on keskikohdaltaan koholla (norm. jalkavuus) ja ilman laskijaa kontaktipinta lumeen hyvin pieni, yleisimmin 1/3 osa suksesta eteen ja taaksepäin. Kontaktipinnan pituus ja paikka vaihtelevat valmistajan mukaan, vaikuttaen suksien kohtuullisen merkittävästi suksen ominaisuuksiin Tämä ns. normaali jalkavuus mahdollistaa nautittavan laskemisen hoidetulla rinteellä. Nyt rockereina kaupattavat sukset ovat useimmiten keskivaihteiltaan sukua rinnesuksille ja kärjestään vapaalaskijan työkaluille.

Uusien teknologioiden ja Rockerin yhteisvaikutuksesta suksista on pääsääntöisesti tullut entistä säntillisempiä laskettavia, monipuolisempia ja vaivattomampia. Yleistettynä, kohotettu kärki antaa luisuttamisen helposti anteeksi, mutta mahdollistaa taitavalle edelleen täysipainoisen vauhdikkaan kanttaamisen.


All-Mountain (ylempi suksi) ja puuterisuksissa (alempi suksi) rocker-muoto pyritään viemään äärimmilleen.

Koelaske ennen ostamista

Rocker on ns. carvereiden jälkeen suurin teknologinen uudistus laskettelusuksissa. Niiden ydintehtävä on tehdä laskemisesta entistäkin nautittavampaa. Ensitestien perusteella siinä onnistutaan kohtuullisen hyvin. Jokaisen pitää omakohtaisesti arvioida niiden tarjoama lisäilo laskemiseen. Meillä jokaisella on kuitenkin oma persoonallinen laskutapa, jolle pitää löytää sopivin suksi. Ainut keino löytää itselleen paras pari on testaaminen. Helpoimmin se onnistuu hiihtokeskusten skishoppien testisuksilla.

Ostamisen haasteeseen vaikuttaa myös suksien muiden ominaisuuksien, kuten pituus- ja kiertojäykkyyden vaihtelut sekä sivuleikkausten vaihtelut. Nyt jos koskaan sukset kannattaa testata ennen ostamista!

Teksti: Jussi Ovaskainen / Skimbaaja
Kuvat: K2 & Völkl / Peter Matthi

Takaisin ylös