Selkapanssari

Laskettelijan tärkeimmät suojavarusteet

Kypärä on pään asia

Suomalaiset ovat omaksuneet erittäin hyvin kypärän käytön laskettelussa. Tarkkoja tilastoja asiasta ei ole, mutta ruotsalaisten ohella olemme todennäköisesti parhaiten päitämme rinteessä suojaava kansakunta.

Kypärän käyttö ratkaisee myös ongelman päähineen valinnasta. Modernit kypärät ovat hyvin kevyitä ja niiden valikoima on todella runsas. Jokainen löytää itselleen hyvin istuvan sekä hyvän näköisen kypärän.

Lapsien kypärän käyttöaste lähentelee sataa prosenttia, mutta osa aikuisista luottaa vielä tuuriin ja pipoon rinteessä. Lasten kypäränkäyttöä kannustetaan myös hiihtokeskuksissa, sillä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenkeskuksissa alle kuusivuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi vanhempiensa kanssa.

Kypärän valinnasta

Ensimmäinen kypärän valintakriteeri on sen istuvuus, sillä muodoissa on eroja valmistajien kesken. Kypärien kokoluokituksen menevät S, M, L -tyyliin ja useimmissa moderneissa kypärissä on koon säätö, joko hihnaa kiristämällä tai vaikka ilmaa pumppaamalla.

Yksi keskeinen ero löytyy korvien kohdalta. Osassa kypärän suojaava kuori ulottuu korvien yli ja toisissa on pehmeät korvasuojat. Pehmeät korvasuojat ovat usein irrotettavissa ja pestävissä ja niissä on kuuluvuus usein myös kovia parempi.

Lasten kypärän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös väriin, sillä kirkkaan värinen kypärä näkyy hyvin rinteessä.

Säädä sopivaksi

Kypärän valinnan jälkeen kannattaa uhrata tovi kypärän säätämiseen. Leukaremmin asettaminen sopivan kireälle sekä muiden mahdollisten säätöjen asemoiminen vähentää rinteessä tuskailua.

Jotta kypärä suojaa oikein ja on mukava käyttää, tulee sen olla oikein päässä. Kypärän pitää peittää myös otsa, eikä keikkua takaraivolla. Säädä myös leukaremmi sopivaksi. Se ei saa ahdistaa, mutta kypärän tulee kuitenkin pysyä hyvin päässä.

Monissa kypärämalleissa istuvuutta parannetaan kypärän takaosan erilaisilla säädöillä. Ne saavat kypärän pysymään hyvin paikoillaan ja oikeassa asennossa.

Panssareiden suosio kasvaa

Suojavarusteista rannetuet löytyvät useimmiten lautailijoiden käsistä, joissa rannevammat ovat yleisimpiä vammoja. Selkäpanssarit ovat kehittyneet viime vuosina paljon, sekä kevyemmiksi sekä hengittävämmiksi, siksi niitäkin näkee kiitettävän usein varsinkin rata- sekä freestylelaskijoiden yllä. Ei niiden käyttö harrastajallekaan haitaksi olisi.

Teksti: Jussi Ovaskainen

 

Auts, nyt sattui selkään

Viime vuosina ovat välineet kehittyneet ja laskutekniikka on muuttunut oikolinjan tikkaamisesta eri säteisillä leikkaavilla käännöksillä kaarteluksi. Uusi tekniikka on entistä hauskempaa, mutta se tuo mukanaan myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Olitpa aloittelija, harrastaja tai ekspertti muista seuraavat asiat:

  • Laske aina taitotasosi mukaan ja noudata rinnesääntöjä.
  • Hanki laskutyyliisi ja tasoosi sopivat välineet.
  • Tutustu uuteen kalustoosi huolella ja totuttele niiden käyttäytymiseen vähitellen ja vauhtia pikkuhiljaa lisäämällä.
  • Seuraa rinteessä muiden laskijoiden liikkeitä ja laskulinjoja, ja laske turvallisen välimatkan päässä toisista.
  • Huolla/huollata välineesi, ja tarkista/tarkistuta siteittesi säädöt aina ennen rinteeseen menoa.
  • Lopuksi – suojaa itsesi kaiken varalta.
  • Tavalliselle laskettelijalle riittää suojavarusteeksi kypärä. Suurin osa päävammoista on estettävissä kypärän käytöllä, joten tämä suomalaisen laskettelijan vakiovarustukseen jo kuuluva kapine on halpa henkivakuutus. Lautailijan kannattaa lisäksi hankkia rannesuojat, sillä kaatuessaan lautailija ottaa vastaan käsillään, ja tästä saattaa seurata rannevamma.

Edistyneen harrastajan varustus

Mutta entäpä kun taidot karttuvat, vauhdit kasvavat tai sukset/lauta vievät vastustamattomasti erikoissuorituspaikoille?

Markkinoilla on nykyään suojia joka lähtöön. Lajista, suorituspaikasta ja vauhdista riippuu mikä tai mitkä vartalonosat ovat tulilinjalla. Reilaajan, skicross-laskijan ja ratalaskijan tarpeet ovat kaikki hieman erilaisia. Mieti, onko sinun harrastuksesi kehittynyt sille tasolle, että kroppaa kannattaa suojata. Marssi hyvin varustettuun urheiluliikkeeseen, tutustu valikoimaan, testaa suojia ulkovaatteet päällä ja haastattele myyjiä.

Panssarit ja pehmusteet

Ylävartaloa, niskaa ja häntäluuta suojataan erilaisilla ”takeilla” ja ”liiveillä”, jotka on varustettu pehmusteilla tai panssareilla. Pehmusteet vaimentavat iskuja selkään, rintaan, olkapäihin, kyynärpäihin, eli käytännössä koko vartalon vyötärön ylä- ja alapuolelta voi suojata. Malleja on lukuisia. Jotkut ovat selkeästi suojavarusteita ja näyttävätkin siltä. Osa on naamioitu näyttämään tavallisilta urheiluvaatteilta.

Panssari on kova ja joustava sisäpuolelta pehmustettu kilpi. Panssarit suojaavat niskaa, häntäluuta ja selkärankaa iskuilta ja jopa vääntymiseltä. Panssari on kiinni ”paidassa”, ”takissa” tai ”liivissä” tai se voi olla irroitettavilla henkseleillä varustettu kilpi, joka kiinnitetään leveällä tarranauhalla vyötärön ympäri. Muista kiinnittää panssari tiukasti kehoon, jotta se myös suojaa tehokkaasti. Malleja on niin aikuisille kuin lapsillekin. Panssari saattaa ensin tuntua oudolta, mutta siihen tottuu, ja se lämmittää pakkasella mukavasti.

Varsinkin temppuilijoiden takapuoli joutuu koville. Markkinoilla on erilaisia suojahousuja ja shortseja, joissa on pehmusteet reisille, lonkalle ja häntäluulle. Malleja on housuissakin joka lähtöön: löysälahkeisia malleja ja ihonmyötäisiä malleja eri lahjepituuksilla. Löydät varmasti tarpeeseesi sopivat.

Hyvin huolletun suksen kantti on terävä, ja se saattaa kaatumistilanteessa viiltää haavan reiden sisäsyrjään. Kanttihaavereilta suojautuakseen varsinkin vapaalaskijat käyttävät housuja, jotka on vahvistettu aramid-kankaalla. Telemark-hiihtäjät puolestaan suosivat housuja, joissa polvet on suojattu.

Suojavarusteiden hinnat vaihtelevat karkeasti välillä 50 € – 300 € riippuen varusteesta ja merkistä. Rannesuojia toki saa jo muutamalla kymmenellä eurolla.

Suojaa tärkein pääomasi

Pääasia on että suojaat pääsi. Kaikista suojaavin kypärämalli on korvatkin peittävä kypärä. Hieman kevyempi ja ilmavampi versio on korvien kohdat paljaiksi jättävä kypärä.

Materiaalit kehittyvät koko ajan ja markkinoille on tullut myös ns. suojaavia päähineitä, jotka eivät täytä kypärälle asetettuja iskunkestävyysvaatimuksia. Materiaalina on pehmeä, hengittävä, lämmönsäilyttävä ja kosteutta hyvin läpäisevä Brock foam. Suojaava päähine ei ole kypärä, mutta se suojaa useimmilta kolhuilta tai ainakin vähentää niiden vaikutusta.

Pidä huolta suojavarusteista

Kuivata suojavarusteesi ilmavasti käytön jälkeen. Älä säilytä niitä kuumassa tai auringonvalossa. Muista että kypärä ei ole entisensä iskun jälkeen vaan se tulisi vaihtaa uuteen. Materiaalit menettävät ominaisuutensa ajan kuluessa, joten seuraa suojavälineidesi kuntoa, ja hanki ainakin uusi kypärä kolmen vuoden välein.
Lisätietoja tuotteista esim.:

http://www.redprotection.com/

Asiantuntijat: Ski Service
Mirka Markkula, Intersport

 

Takaisin ylös