Takaisin rinteeseen!

Artikkelit / 12.2.2014 / Marianne Holmlund
Kunnon kurvit Levillä

Kunnon kurvit on liikuntahaaste, jossa viisi aiemmin lasketellutta naista kohottaa kuntoaan ja tekee paluun rinteisiin. Haaste huipentuu 12.–13.4. järjestettävään Ylläs 24h -kisaan, jossa testataan niin kunto, laskutaito kuin henkinen kanttikin.

Monen nuoruudessaan aktiivisesti laskettelua harrastaneen naisen harrastus katkeaa perheen perustamiseen ja/tai uran ruuhkavuosiin.  Aktiivisesti perheen kanssa laskevat saattavat toivoa lasketteluun jotain uutta – haastetta, osaamista, terävyyttä. Suomen Hiihtokeskusyhdistys päätti kokeilla viiden naisen ryhmän kanssa, kuinka lasketteluun saataisiin taas uutta sykettä ja potkua.

Mukaan lähti viisi rohkeaa ja rempseää naista:  Anja, Jaana, Kati, Marjo ja Merja. Ryhmän valmentajaksi valittiin Katriina Uusitalo, joka on personal trainer, ravinto-ohjaaja ja hiihdonopettaja. Hänen kanssaan ryhmä hakee tämän kauden aikana parempaa kuntoa, vahvempaa fysiikkaa ja energisempää mieltä. Ja ennen kaikkea omaa aikaa omalle hyvinvoinnille. Mukaan projektiin innostui myös Alma Media, jonka Yourlapland.com blogin kautta Kunnon Kurvit -naiset ovat kertoneet projektin edistymisestä.

Koska joukko asuu eri puolilla Suomea, harjoitusohjelma on rakennettu pitkälti yksilöharjoittelua tukevaksi. kertoo Katriina. ”Yhdessä tavattessa noin kerran kuussa on harjoiteltu kimpassa eri lajeja, jotka haastavat sekä kehoa että mieltä ja samalla tukevat yhteistä tavoitetta. Yhtenä kantavana teemana on ollut uskallus haastaa itsensä oman mukavuusrajan ulkopuolelle ja unohtamaan käsityksen ”olen jo näin vanha, en minä pysty”.

Kati on toinen ryhmän kahdesta etäjäsenestä, jotka asuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Edellisen kerran hän oli rinteessä ennen kuopuksen syntymää. Ryhmään liityttäessä tavoitteet olivat selkeät: kuntoa paremmaksi, painoa vähemmäksi ja mahdollisuus myös oman ajan ottamiseen.

”Hyötyliikunta ja aktiivisuus on selkeästi lisääntynyt. Usein tulee lähdettyä liikenteeseen jalan auton sijaan”, Kati toteaa. ”Vaikka en etäjäsenenä pääse kaikkiin tapaamisiin, on ryhmän tuki ollut merkittävää onnistumiselle. Kun pitkään jatkunut flunssa pisti miettimään lopettamista, ryhmä tsemppasi minut takaisin harjoittelemaan. Ilman heitä tämä ei olisi onnistunut.”

Ylläs 24 -kisaan hyvin odotuksin

Ryhmän perustamiskokouksessa sovittiin yhteinen tavoite, joka motivoi koko tiimin kauden ajaksi. ”Otimme tavoitteeksi Ylläksen 24 tunnin kisan, jossa lasketaan vuorokausi kolmihenkisissä joukkueissa. Konkreettien tavoite on tarkoittanut sitä, että olemme ennen kaikkea panostaneet lasketteluun ja sitä tukevaan harjoitteluun, mutta olemme myös valmistautuneet siihen epämukavuustilaan mitä tuo 24 tuntia tarkoittaa. Erityisesti lihakset ja laskutaito on hiottu hyvään kuntoon, muuten ei kisassa pärjätä”, toteaa Katriina.

Laskettelun merkeissä on yhdessä leireilty ja tiimihenkeä kohotettu niin Levillä kuin viime viikonloppuna Sappeella. ”Edistys on ollut silminnähtävää. Taidot ja jaksaminen ovat kehittyneet kaikilla. Paluuta tehneet ovat löytäneet laskemisen ilon uudelleen, ja kokeneemmat menneet myös selkeästi eteenpäin. Ylläs 24 -kisaa odotamme sopivalla määrällä intoa ja tervettä pelkoa”, summaa Katriina Kunnon Kurvien saavutuksia.

Kunnon kurvien taivalta Ylläkselle voit seurata blogista http://www.yourlapland.com/kunnon-kurvit/