Pyhä 17.4.2024

Talvi 2016–17 oli hiihtokeskuksissa ennätyspitkä

Kausi 2016–17 alkoi 10. lokakuuta Rukalla. Joulukuussa Rukan maisema oli jo hurmaavan talvinen.
Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) mukaan päättyneellä kaudella hiihtokeskuksissa oli kasvua sekä myynnissä kuin hissinousujen määrissä. Alan kokonaisvaikutus matkailulle Suomessa on merkittävä.

Muutaman hitaasti käynnistyneen talven jälkeen laskettelukausi 2016–17 käynnistyi aikaisin koko maassa. Rukalla ensimmäinen rinne avattiin edelliseltä kaudelta varastoidun lumen turvin 10. lokakuuta 2016.

Alkutalven pakkasten myötä kausi käynnistyi koko maassa varhain. Eteläisenkin Suomen keskuksissa laskettiin jo marraskuussa. Sääolosuhteet olivat kuitenkin kauden aikana hyvin vaihtelevat ja etenkin Etelä-Suomessa saatiin aikaisen startin jälkeen lukuisia vesisateita.

Pohjois-Suomessa kevätkelit jatkuivat pitkään. Esimerkiksi vappu keräsi runsaasti juhlakansaa hiihtokeskuksiin. Vappua vietettiin rinteessä mm. Himoksella, Levillä, Pyhällä, Rukalla, Saariselällä ja Ylläksellä. Hyvin kalenteriin osunut vappu sekä viikonlopuksi luvattu aurinko houkutteli hiihtokeskuksiin poikkeuksellisen paljon matkailijoita.

Alan vaikutus matkailulle on merkittävä

Päättynyt laskukausi 2016–2017 osoitti SHKY:n barometrikeskuksissa hyvää kasvua. Hiihtokeskusbarometriin osallistuvat keskukset edustavat eri alueita kattavasti. Hiihtokeskuksia on eri puolilla Suomea yli 70.

Laskettelupäivät nousivat kuusi prosenttia, hiihtokoulujen myynti kasvoi 8 % ja vuokraamoiden myynti 12 %.

Suomen houkuttelevuus matkailumaana on hyvässä nosteessa, mutta kasvua on tullut myös kotimaisen kysynnän lisääntymisestä. Etenkin Lapin hiihtokeskukset houkuttelivat entistä enemmän matkaajia Iso-Britanniasta, Keski-Euroopasta sekä Aasiasta. Venäläisten turistien laskusuhdanne taittui, mutta määrä on edelleen pieni huippuvuosiin verrattuna.

Seuraava kausi näyttää ulkomaalaisten matkailijoiden osalta lupaavalta, kun lentoyhteydet Lapin kohteisiin paranevat entisestään.

Matkailu työllistää Suomessa

Kaiken kaikkiaan matkailulla on merkittävä työllistävä vaikutus Suomessa. Koko matkailuala työllistää yli 140 000 ihmistä, jolloin osuus kaikista työllisistä on 5,6 %.

Suunta on ollut kasvava 2010-luvulla. Kokonaisliikevaihto, reilut 14 miljardia euroa, on pysynyt tasaisena. Suomen bruttokansantuotteesta se muodostaa 2,5 %:n osuuden.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Elämää alamäessä -kirja kertoo suomalaisen alamäen tarinan

Keskusuutiset

Ensimmäinen hiihtolomaviikko täytti hiihtokeskusten odotukset

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten alkukausi ennakoi vilkkaita lomaviikkoja

Keskusuutiset