Pyhä 17.4.2024

All mountain- ja vapaalaskusukset

Leveä vapaalaskusuksi kantaa hyvin vaihtelevassa maastossa.
All mountain – ja vapaalaskusuksien erottaminen selkeästi toisistaan on vaikeaa. Leveys ja suksen jäykkyys ratkaisee, millä suksella viitsii laskea rinteessä ja millä kannattaa hakeutua pehmeään lumeen laskemaan.

Yleisesti voidaan ajatella, että vyötäröltään alle 75 milliä leveät sukset sopivat hyvin rinnepainotteiseen käyttöön, 75–85-milliset toimivat erinomaisesti sekakäytössä ja yli 90-milliset alkavat olla rinteessä turhankin leveitä. Suksien leveydet tuntuvat kasvavan vuosi vuodelta, joten mitat ovat suuntaa antavia.

Toki tämäkin jako on mielipidekysymys. Voihan sitä laskea leikkaavaa käännöstä rinteessä vaikka yli 100 milliä leveällä suksella, mutta onko se enää tarkoituksenmukaista? Jokainen tekee omat valintansa. Yleensä näillä leveimmillä sivakoilla laskeva pyrkii löytämään pehmeää lunta eikä pidä kunnostettuja rinteitä juuri muuna kuin siirtyminä puuteriparatiisista toiseen.

All mountain -sukset puolestaan pyrkivät yhdistämään rinne- ja vapaalaskusuksien parhaat puolet. Ne on suunniteltu joka paikan höyliksi, joilla voi laskea kaikissa olosuhteissa. Ne ovatkin erinomainen valinta, kun esimerkiksi valitsee suksia alppilomalle, jonka aikana haluaa laskea sekä rinteessä että sen ulkopuolella.

 

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu

Rinnesukset harrastajille ja eksperteille

Laskettelu

Rocker-sukset

Laskettelu