Pyhä 17.4.2024

Alppihiihdossa pärjää yhdellä suksiparilla

Keväistä laskettelua Ylläksen rinteillä.
Jos olet joskus vuosia sitten heittänyt sukset nurkkaan ja päättänyt lopettaa koko lajin, on aika tutustua laskettelun uusiin tuuliin. Laskettelu on mainio urheilumuoto, lasketellen pääset nauttimaan raittiista ilmasta, kauniista maisemista ja vauhdin hurmasta. Hiihdonopettaja ja alppihiihdon moniosaaja Markku Rimpiläinen opastaa suksen hankinnassa.

Leikkaavan suksen myötä lajista on tullut vieläkin hauskempaa. Suksi kääntyy kuin unelma ja kantti puree kovallakin rinteellä. Jo olet heittänyt vanhat sukset nurkkaan, jätä ne sinne ja lähde testaamaan leikkaavaa suksea.

Yleissuksia koko perheelle

Uudet laajaan käyttöön suunnitellut yleissukset valtaavat markkinoita kaikkialla hiihtävässä maailmassa. Suksitehtaiden tuotekehitys näyttää lähtevän tavallisen suksenkääntäjän tarpeista sillä harva tarvitsee erikoissuksia, jotka toimivat hyvin vain jäisellä radalla tai metrisessä puuterissa.

Markkinatutkimukset kertovatkin, että moni laskija haluaisi tulla toimeen yhdellä suksiparilla, joilla pärjäisi jokaisena hiihtopäivänä. Uusien suksien suunnittelun lähtökohtana onkin ollut mahdollisimman laaja käyttöalue. Suksissa on leveä, käännöstä ohjaava kärki ja sivuleikkaus, joka saa aikaan vaivattomat leikkaavat käännökset hoidetuilla rinteillä.

Vaivattomasti lumella kuin lumella

Keskeltä uudet yleissukset ovat hieman leveämpiä kuin puhtaat rinnesukset. Ne kanttaavat normaalimittaisenakin varsin hyvin pehmeässä lumessa. Silti ne eivät ole niin leveitä, että kantinvaihto kovalla lumella olisi kankeaa. Hyvän yleissuksen kääntösäde on 15–17 metriä. Tällaiset sukset eivät ole liian ärhäkät kääntymään, mutta eivät myöskään tee niin suuria käännöksiä, että vauhti riistäytyisi käsistä.

Leikkaava twin tip -suksi on mainio ensisuksi lapsille

Yleissuksiajattelu on tullut myös nuorison suosimiin twin tip -suksiin, joita on tähän asti pidetty puhtaina hyppy- ja paippisuksina. Nyt monissa twinareissakin on sivuleikkaus, joka mahdollistaa leikkaavat käännökset. Twin tip -sukset sopivat jopa ensimmäisiksi suksiksi lapselle. Niillä oppii hyppäämään, mutta myös laskemaan. Lisäksi ne toimivat pehmeässä lumessa, jos hiihtolomalle sattuu puuteripäiviä. Lapsi oppii laskemaan monipuolisesti ja voi löytää harrastuksestaan uusia puolia.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

All mountain- ja vapaalaskusukset

Laskettelu

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu

Säädä välineesi oikein

Välineet