Vihti Ski Center 28.3.2024

Elämyshiihtokoulu johdattaa syystunturin taikaan

Pallaksen Pöllöt järjestävät asiakkailleen myös revontuliretkiä.
Pakkanen ei ole puraissut vielä Pallastuntureita, vaan vielä kesästä muistuttava lämpö kutsuu ulos. Suuntana ovat jälleen tunturit, tällä kertaa syksyn loistavissa väreissä. Elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöt vie vieraat tunturiparatiisiin syksyllä yhtä luontevasti kuin talvella vapaalaskuretkille.

Voi kuulostaa villiltä, mutta syksy on elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöille yksi vilkkaimmista sesongeista. Päivittäin tunturiin suuntaavat oppaat saavat säästä riippumatta monivärisen helminauhan peräänsä, jonka muodostavat sekä reilusti Pallaksen kolunneet että täysin ensikertalaiset retkeilijät.

Tunturiin ihmisiä vetää ruskalla samat syyt kuin talvellakin: tunturimaisemat, kokemattomat jängät, aurinkoiset seinämät ja tuulelta suojassa olevat kurut. Tässä lieneekin aidoin syy, miksi Pöllöjen perään suunnataan vuodesta toiseen – merkattuja polkuja pitkin osaa kulkea jokainen, mutta kansallispuiston ikimetsissä tai avotuntureilla kuljettaessa vahvasta aluetietoudesta on hyötyä. Pallaksen Pöllöjen avulla tunturin mielenkiintoisimmat ja salaisimmat kohteet näyttäytyvät aina upeimmillaan. Myös retkeilijöiden turvallisuudesta pidetään luonnollisesti huolta.

Kokemusten selkosilla

Sulan ajan retkeily on talven vapaalaskuretkiin verrattuna tasatempoisempaa, mutta vaatii retkeilijältä vahvaa tilannetajua. Ne vapaana virtaavat purot, jotka talvella ovat metrisen lumikannen alla, saattavat nyt katkaista retken, jos ylityspaikkaa ei ennakoi ajoissa. Samaan kategoriaan kuuluvat myös vaikeakulkuiset kivikot, upottavat suot tai tiheät varvikot.

Syksy antaa kuitenkin hurjasti mahdollisuuksia kokea tuntureilla ne paikat, joissa talvella liikkuminen laskien tai hiihtäen on haastavaa. Pallaksella pöllöjen retkilläkin tutuiksi tulevat alueet kuten vaikka Hietajärvi-Sieponen, Pyhäkuru ja Keimiötunturi ovat näistä hyviä esimerkkejä.

Tunturista saa uudenlaisia elämyksiä ja kokemuksia syksyllä.

Syksy antaa oppia talvelle

Syksyinen tunturi antaa valtaisaa oppia myös tulevan talven hiihdoille – tietotaitoa, jota pöllöt ammentavat niin laskulinjojen suunnittelussa, sään ymmärtämisessä kuin lumivyöryjenkin tutkimisessa. Ruskan värit erottelevat jo kaukaa katsellessa alueita, joissa kasvillisuus muuttuu katajakeitaaksi tai pehmeäksi niityksi peittämään rakkakivikkoa. Alue-eroilla on suuri vaikutus esimerkiksi alkutalven paikkakohtaisiin lumieroihin.

Maanpinnan purot ja bowlit lumi peittää helposti, mutta syksyllä alue ei valehtele kulkijalle. Talvista liikkumista varten on hyvä ymmärtää, mistä keväällä vesi todennäköisimmin virtaa vuolasti tai mitkä ovat kohtia, joissa lumi kantaa kovimmillakin keväthelteillä.

Lumiturvallisuutta silmällä pitäen on olennaista ymmärtää missä ympäristössä oikeasti liikutaankaan. Muodot kertovat esimerkiksi siitä, mihin talven aikana tuulet todennäköisimmin keräävät tuiskulumilaattaa tai missä ohuen lumen alueet sijaitsevat.

Kadota aika ja kiire

Päiväretken jälkeen hotellin aulassa istuessa vuodenaikojen merkitys häviää. On hauska huomata, kuinka talvella retkiä vetäneen pöllön lämmin puheensorina saa miettimään ”olenko oikeasti täällä, keskellä tunturiparatiisia fiilistelemässä samaa tunnetta kuin talvellakin”. Päivän kuvia katsoessa valloitetuista keroista Nammalan läheisyydessä huomaa, että ainoana erona talven upeimmille kokemuksille on tuntureilla loistava punakeltainen väriloisto.

Hämärä on saapunut ja jokin vetää jälleen ulos tunturiluontoon. Joinain iltoina päivä voi jatkua viipyileviksi hetkeksi tunturirakan tasaisille selkosille, makuupussin pehmeään lämpöön, alle Milkywayn ja revontulten. Yhdessä Pallaksen Pöllöjen oppaiden ja ympärilläsi tunturia hengittävien tunturiparatiisilaisten.

Pallaksen Pöllöt tunnetaan hyvästä hengestä ja aluetuntemuksesta.

Pallaksen Pöllöt on erilainen hiihtokoulu

Elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöt on yksi Suomen vanhimmista hiihtokouluista. Se toimii suurella sydämellä ja ammattitaidolla yhdellä Suomen upeimmista tunturialueista Pallaksella. Noin kahdenkymmenen hiihdonopettajan, eli pöllön, tominta-alue käsittää avotunturin, tykkylumiset metsät ja ruskan värjäämät suot.

Pallaksen Pöllöt järjestävät vapaalaskuretkiä vahvaa aluetuntemusta hyödyntäen parhaille laskulumille, suuntaavat maastohiihtoretkille latujen ulkopuolelle tunturiin ja vievät vieraat kauneimmille ruskaretkille. Iltaisin he isännöivät vieraiden toiveiden mukaan lettuiltaa tai vaikkapa revontuliretkeä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Pallaksen Pöllöt -hiihtokoulun johtaja Juuso Holstein on jättänyt ”toimistomaisemat” ja lähtenyt hiihtokoulun kanssa kiertueelle ympäri Suomea.

Tapaa Pallaksen Pöllöt kesän juhlakiertueella

Hiihtokoulu

Elämyshiihtokoulu johdattaa syystunturin taikaan

Keskusuutiset

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu