Vihti Ski Center 28.3.2024

Hiihdonopettajan tarina: pöllön siivet, jotka saavat lentämään

Juuso Holstein elää unelmaansa: pikkupojan tapaan hän saa toteuttaa hauskimmat unelmansa ja kokea tunturit yhdessä ystävien kanssa.
Tuuli taisi käydä vahvasti pohjoisesta. Tai ehkä sitä vain kuuli kaiken paremmin tunturien syleilyssä. Viisivuotiaan pojan sukset kantoivat etelästä pohjoiseen jo vuosikymmeniä kestäneeksi kansallispuistoseikkailuksi ja viimeisimpänä luonnon mystisiä tarinoita ylistävään luovuuteen.

”Usein tunturin evää pitkin kulkiessani mietin mihin nämä polut ovat sitä aikaisemmin kulkeneita johdattaneet. Itselleni juuri Pallaksen polut ovat olleet merkityksellisimmät, henkilökohtaisimmat, turvallisimmat ja jännittävimmät. Ne ovat vieneet minut paikkoihin ja ajatuksiin, joiden avulla silmiä siristäen tätä maailmaa nautiskelen”, miettii Pallaksen Pöllöt -hiihtokoulun johtaja Juuso Holstein.

Yli 50 vuotta lähestulkoon samalla ideologialla toiminut Elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöt on koskettanut toiminnallaan ja läsnäolollaan monia ihmisiä. Kolmikymppisen hiihtokoulun johtajan Juuso Holsteinin elämään se on tuonut korillisen tavallisuudesta poikkeavia elementtejä.

”Aluksi pienelle pojalle Pallas ja Pöllöt näyttäytyivät hahmoina, joiden elämänmakuinen meno tarttui paikoitellen hieman ujoonkin lapseen. Aikuisiän lähestyessä tuo näkemys oli muuttunut jo varsin sokerikuorrutteiseksi ja heti täysikäisenä ilman sen suurempia joukkueurheilutaustoja pöllöjengi tuntui omalta tärkeältä tiimiltä. Muutamien vuosien aikana siitä ja koko tunturialueesta muodostui perhe, jolta saa henkeäsalpaavalla tavalla enemmän kuin sille pystyy koskaan antamaan takaisin”, Juuso kuvailee.

Viime aikoina Pallaksen Pöllöt ovat ottaneet vahvan jalansijan vapaalaskupuolella takamaastoissa ja tunturioppaina.

”Ehkä sitä kautta voimme avata alueen kauneutta ja elämyspalettia entistä enemmän ja antaa ihmisille palan Pallasta, johon itse olen päässyt kaksin käsin kiinni”.

Elämänmakuisia hetkiä tuntureilla

Se, että tuntureilla voi viettää sukset jalassa noin 100 päivää vuodessa, on vaatinut päättäväisyyttä ja muutoksia elämässä. Kauppakorkeakouluaikana suunta oli kohti pohjoisen kevättä opettelemaan Pallaksen maastoa opiskelukavereiden jäädessä odottamaan jo kesän juhlia. Kun useammat kevätlumet olivat sulaneet tuntureilta, oli aika muuttaa Muonion alueelle ja löytää tapa toteuttaa itseään aikuismaisesti.

Opetuksen, opastuksen ja hiihtokoulun johtamisen lisäksi Juuso on creative manager Lapland Hotels -yrityksessä. Työssään hän pyrkii kääntämään tuntureilla koetut puuterielämykset voimavaroiksi esimerkiksi uuden Lapland Hotels Bulevardin tarinankerronnassa tai kekseliäisyydessä.

”Olen ylpeä mahdollisuudesta muuntaa omat kokemukseni käsin kosketeltaviksi ja moderneiksi hetkiksi Helsingin keskustassa”, sanoo Juuso Holstein.

Omistautuminen ja innostuminen näkyy tekemisessä:

”Välillä iltaisin suuntaan vajaan maalailemaan kultaisia poronsarvia uuden hotellimme seinälle, sillä minusta on tärkeää heittää aivot hetkeksi narikkaan sekä tehdä asioita omin käsin ja luoda yhdessä pysyviä jälkiä.”

Perspektiiviä elämään

Lappi ja Pallas eivät irrota otetta hetkeksikään.

”Vaikka viime ajat ovatkin menneet paljolti Helsingin päässä, pian pohjoinen vetää jälleen puoleensa, kun pääsen osallistumaan hiihtokeskusten brändiprojektiin. Monelta osin minusta tuntuu, että olen unelmayhtälössä; harrastukseni on työni lähde ja inspiraation tyyssija. Toisaalta tämä vaatii myös paljon; jatkuvaa heittäytymistä, läsnäoloa kellon ympäri, jäätyneitä varpaita ja öitä autiokämpissä. Talvet asun Pallaksen tunturihotellin viiden neliön sviitissä huoltoportaiden alla”, Juuso naurahtaa.

”Tämän kaiken edessä saan olla yhä se leikkisä pikkupoika, joka toteuttaa hauskimmat unelmansa. Ja toisaalta se vastuullinen ja turvallisuuden mukaan kulkeva opas, jonka intohimona on kokea Pallaksen tunturit yhdessä ystävien kanssa.”

Pallaksen pöllöt

Pallaksen erilaisuutta korostaa pöllöjen elämänmittainen ja pyyteetön työ tunturin eteen. Osa on opastanut pohjoisen lumilla yli 30 vuotta ja jatkaa Pöllöjen tarinaa edelleen. Tärkeää on tunturin henki ja yhteisöllisyys, jonka perinne elää vahvana.

Pallaksen Pöllöissä on tällä hetkellä noin 20 aktiivia, jotka toimivat takamaastoissa niin vapaalasku- kuin tunturihiihto-oppainakin. Oppaiden sydän sykkii vahvasti Pallakselle.

Tällä hetkellä pöllöt etsivät vahvistuksia upeaan joukkoonsa – Pöllöt etsivät takamaastosta nauttivia persoonallisia hiihdonopettajia remminsä. Lisää hausta voi lukea osoitteesta pallaksenpollot.com/hae

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Elämyshiihtokoulu johdattaa syystunturin taikaan

Keskusuutiset
Pallaksen Pöllöt -hiihtokoulun johtaja Juuso Holstein on jättänyt ”toimistomaisemat” ja lähtenyt hiihtokoulun kanssa kiertueelle ympäri Suomea.

Tapaa Pallaksen Pöllöt kesän juhlakiertueella

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi

Hiihtokoulu