Vihti Ski Center 28.3.2024

Hiihtäjien vinkit keväthangille

Luistavia laskuja ja iloisia ilmeitä. Ei ihme, että kevät on monen mielestä laskijan parasta aikaa. Tässä nautitaan Levin keväästä.
Kevät on aurinkoa, hohtavia hankia ja iloisia ilmeitä. Jotta hienoista laskettelukeleistä saisi kaiken irti, kannattaa muutama seikka huomioida etukäteen. Kysyimme ski.fi:n Facebook-sivuilla laskettelijoiden parhaat vinkit keväisiin lasketteluhetkiin.

Kevät on monen mielestä ylivoimaisesti hienointa lasketteluaikaa. Ski.fi:n tekemässä kyselyssä peräti 82 % vastaajista nosti kevään ykköseksi. Valo, kantohanki, pehmeä lumi, aurinko ja iloiset ihmiset on lyömätön yhdistelmä.

Suomalaiset hiihtäjät tuntevat hyvin kevätkelit. Tässä vinkit kyselystä:

Muista aurinkorasva

Itsellä on niin herkkä iho, että keväthangille on jo tärkeätä muistaa ottaa mukaan aurinkorasva. Aurinko on keväällä tosi voimakas ja lumi lisää heijastusta!
– Eeva

Keväinen aurinko yllättää talven pimeyteen tottuneen ja helposti palavan suomalaisille tutun ihotyypin. Lisäksi kun vielä lumi heijastaa jopa 80 % auringonvalosta, niin hiihtopäivään valmistautuminen on hyvä aloittaa huolellisella aurinkorasvan levittämisellä. Suojakertoimissa ei kannata arastella. UV-säteily läpäisee myös pilvet, joten rasvaa kannattaa käyttää myös harmaalla kelillä.

Lue myös: Suojaa iho auringolta

Suojaa silmät

Aurinkolasit, aurinkosuojaa sisältävä huulirasva, hyvät taukoeväät.
– Anna

Häikäisevä auringonvalo voi vahingoittaa myös silmiä. Lisäksi silmien siristely aiheuttaa toisille päänsärkyä. Häikäisy taas haittaa näkyvyyttä ja voi aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita rinteessä. Silmät on onneksi helppo suojata. Valitse laskettelu- tai aurinkolaseihin sopivan tumma linssi, ja pidä lasit silmillä koko mäkipäivän ajan.

Lue myös: Laskettelulasien värillä on väliä

Huomioi kelin muutokset

Kevätlaskussa on parasta valon tuoma hyvä näkyvyys, mikä lisää turvallisuutta. Lisäksi auringon paiste nostaa mielialaa ja siten myös laskunautintoa.
– Jani

Iltapäivällä lumi saattaa jo olla erittäin pehmeää ja tämä pitää ottaa huomioon esim. hyppiessä parkissa!
– Ulla

Suksiin hyvä voitelu.
– Taina

Pukeutua kannattaa oikein. Se takaa jo puoli elämystä laskettelusta. Sen jälkeen vain rohkea mieli ja kohti rinnettä!
– Sofia

Kevätpäivänä olosuhteet muuttuvat nopeasti. Auringossa lämpötila kohoaa nopeasti ja yöpakkasten kovettama rinne voi päivän aikana sulaa mukavan pehmeäksi mössöksi. Tämä aiheuttaa ylimääräistä pähkäilyä varustevalinnoissa.

Vaatetuksessa kannatta luottaa kerrospukeutumisen toimivuuteen. Aamulla lämpöisesti päällä, ja auringon lämmittäessä voi lämmittäviä kerroksia vähitellen vähentää.

Märkä lumi hidastaa vauhtia, ja suksen tai laudan pohjaan voi syntyä ”imukuppi-ilmiö”. Pohjat kannattaa puhdistaa sekä voidella, ja vielä viimeistellä työ harjaamalla. Helpointa on luottaa ammattilaisen apuun ja teettää suksihuollossa kevätvoitelu.

Lämpötilan vaihtuminen vaikuttaa luiston myötä vauhteihin, mikä etenkin parkissa laskevien tulee huomioida. Edellisen päivän vauhdeilla saattaa yöpakkasen kovettamalla aamurinteellä singahtaa hyppyristä helposti ohi alastulon. Muista siis aina tarkastaa sopiva vauhti ennen hyppyjä!

Lue myös: Vinkit luistaviin kevätlaskuihin

Mukaan kunnon eväät aurinkoinen asenne

Positiivinen mieli, oikea varustus, rakas ystävä ja hyvä musiikki.
– Päivi

Ainakin evästä ja kaakaota on oltava.
– Jessica

Hyvä boogie.
– Ilmari

Keväällä ihmismieli on kepeä ja hymy herkässä. Rinteissä on rennon iloinen meininki, josta nauttii varmasti jokainen. Lisäksi hiihtokeskuksissa on paljon hauskoja tapahtumia, joten parhaimmillaan luvassa on kunnon karnevaalimeininkiä.

Mäessä aika menee lentäen ja laskiessa energiaa palaa vauhdilla. Vaikka aina ei malttaisi pysähtyä, niin ruoka- tai välipalataukoja kannattaa kuitenkin malttaa pitää. Etenkin nestetasapaino tulee pitää kunnossa siemailemalla vettä tasaisesti pitkin päivää.

Lue myös: Syö oikein ja jaksat laskea

Tärkein ohje lienee kuitenkin se yksinkertaisin:

Nauti niin että hymy on korviin saakka.
– Pia

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Keväthanki heijastaa tehokkaasti aurinkoa, joten silmät on syytä suojata kunnon laseilla.

Aurinkolasien pieni valintaopas

Välineet

Kevät lähestyy, talvi löytyy hiihtokeskuksista

Keskusuutiset

Hiihtäjä sen tietää: kevät on paras vuodenaika

Keskusuutiset