Pyhä 17.4.2024

Hiihtokeskukset tehostavat energiankäyttöään

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Hiihtokeskusten energiankäyttöä on selvitetty yli vuoden kestäneessä laajassa tutkimuksessa 2010. Projekti tuottaa ensimmäisiä energiatehokkuutta lisääviä ratkaisuja Suomen hiihtokeskusten käyttöön.

Toimijoiden tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt Energiatehokas hiihtokeskus -opas, joka julkistetaan tänään Sallassa. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on lisätä hiihtokeskusyritysten tietoisuutta siitä, mihin energiaa kuluu ja miten sitä voi säästää.

”Hiihtokeskuksille on luvassa merkittäviä kustannussäästöjä ja samalla hiihtokeskuksia kehitetään kestävällä pohjalla”, toteaa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet.

Hiihtokeskusten kokonaisenergiankulutus koostuu rinteiden lumetuksesta ja kunnossapidosta, hissien käyttämisestä, valaistuksesta sekä huolto- ja palvelurakennusten energiankulutuksesta.

”Tutkimuksen perusteella rinnetoiminnot eli hissien käyttö ja rinteiden lumetus, valaistus ja huolto kuluttavat valtaosan hiihtokeskusten käyttämästä energiasta. Energiankulutuksen seuranta on elintärkeää energiankäytön tehostamiseksi”, sanoo asiantuntija Juha Pakarinen Motivasta.

Opas on kaikkien suomalaisten hiihtokeskusten käytettävissä. Suomalaiset hiihtokeskukset palvelevat noin 900 000 laskettelijaa, jotka viettävät rinteessä vuoden aikana likimain kolme miljoonaa laskettelupäivää. Yhden henkilön laskettelupäivä vie sähköä noin 20 kilowattituntia.

Motivan koordinoiman yhteishankkeen ovat rahoittaneet työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry sekä toimialan yritykset. Projekti tukee elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen toteuttamista matkailu- ja ravintola-alalla.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) on suomalaisten hiihtokeskusten katto-organisaatio, jonka päätehtäviä ovat toimialan edunvalvonta, rinneturvallisuuden edistäminen, jäsenistön koulutus, tutkimustoiminta, alan tiedotus ja yhteismarkkinointi. Keskeisiä tavoitteita ovat laskettelun harrastajamäärän ja -aktiivisuuden lisääminen sekä toimialan terveen kasvun varmistaminen. SHKY:n jäseninä on lähes 80 hiihtokeskusta ja yli 50 hiihtokoulua.

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 37 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,1 miljoonaa euroa (2008).

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. MaRa edustaa hotelleja, kylpylöitä ja kuntoutumiskeskuksia, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä. MaRassa on 2 400 jäsentä, joilla on lähes 5 700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 60 000 henkilöä. Jäsenyritysten liikevaihto on yli 5,5 miljardia euroa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihtokeskukset kehittävät rinnetoimintojen energiatehokkuutta

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten alkukausi ennakoi vilkkaita lomaviikkoja

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten talvi sivuaa ennätyskautta

Keskusuutiset