Iso-Syöte 19.3.2024

Hiihtokeskusten kesä on virkeä

Alamäkiajo ja enduropyöräily sopivat mainiosti laskettelijoiden ja lautailijoiden kesään. Tahkolla mäen päälle noustaan tuolihissillä Alamäkiajo ja enduropyöräily sopivat mainiosti laskettelijoiden ja lautailijoiden kesään. Tahkolla mäen päälle noustaan tuolihissillä
Lämpö ja aurinkoiset säät eivät hidasta vauhtia hiihtokeskuksissa. Laskettelukauden jälkeenkin hiihtokeskuksissa on tarjolla paljon aktiviteetteja. Yleisnimittäjänä on keskuksia ympäröivä luonto, jota hyödynnetään eri tavoin eri keskuksissa.

Hiihtokeskusten kesä on nykyään aktiivinen. Mäet ja ympäröivä luonto tarjoavat hienot puitteet koko perheelle sopiviin monipuolisiin liikuntaharrastuksiin. Monissa keskuksissa on urheiluaktiviteettien lisäksi tarjolla monipuolinen kulttuurikattaus.

Kaikissa keskuksista ei ole toimintaa kesäaikana, mutta niissäkin voi käydä kohottamassa kuntoa ylämäen avulla – ja aina voi käydä ihailemassa maisemia.

Alamäestä voi iloita myös kesällä

Hissit pyörivät entistä useammissa hiihtokeskuksissa myös kesällä, mistä kiittää eritoten alamäki- ja enduropyöräilijät. Hissin käyttö pyörällä saattaa aluksi vähän jännittää, mutta se on helppoa. Vinkkejä hiihtohissin käyttöön pyörällä voit lukea täältä.

Viime vuosina reittejä on tehty etenkin vasta-alkajille, joten laji sopii muillekin kuin adrenaliinin maksimointiin pyrkiville. Monessa bike parkissa on tarjolla myös ohjausta hissi-/alamäkipyöräilystä kiinnostuneille.

Lue myös: FMBIA on osaavan bike park -ohjauksen tae

Hissit nostavat alamäkipyöräilijät mäen päälle jo yli kahdessakymmenessä keskuksessa ympäri Suomea. Maastopyöräreittejä löytyy todella monen keskuksen maastosta.

Bike parkeissa on reittejä kaiken ikäisille ja tasoisille pyöräilijöille. Tässä lasketaan Laajiksen rinnettä.

Hissin nostovoiman avulla pääsee myös laskemaan kesäkelkkamäessä tai laskemaan mäkiautolla rataa pitkin. Alämäkiautoilla pääsee viilettämään esimerkiksi Påminnessa, Teijo Ski Resortissa sekä Vuokatissa. Kesäkelkkailua voi kokeilla esimerkiksi Ounasvaaralla, Rukalla ja Levillä.

Rinneautot on helppoa hupia. Kuva Teijo Ski Resortista.

Seikkailupuisto sopii kaikille

Tuore, hauska sekä koukuttava hiihtokeskusten kesäaktiviteetti on seikkailupuistot. Niissä pääsee kamppailemaan oman tasapainon ja korkeanpaikanpelon kanssa. Kiipeilyradan päättyessä on palkintona huumaava itsensä voittamisen tunne. Seikkailupuistot sopivat myös koko perheen yhteiseksi tekemiseksi, sillä niissä on erilaisia ratoja pikkulapsista aina aikuisapinoille sopiviin saakka.

Seikkailupuistoja on esimerkiksi Talmassa, Laajiksessa, Vuokatissa sekä Levillä. Kesälle 2021 seikkailupuisto nousi myös Sappeelle ja kesä 2022 kiipeillään ensimmäinen kokonainen kausi Kokonniemessä.

Hiihtokeskusten seikkailupuistoista löytyy sopivan haastavia ratoja koko perheelle. Tässä kiidetään Laajiksen seikkailupuiston vaijeriliukuja.

Golfia monessa muodossa

Monen hiihtokeskuksen lähistöltä löytyy golfkenttä. Mikäli perinteinen kolopallo ei innosta, kokeilla kannattaa frisbeegolfia. Siinä yhdistyvät leppoisa luontoliikunta sekä persoonasta riippuen kilpailujännitys. Kirosanavaraston tyhjentäminen onnistuu heikkohermoisimmilta myös minigolfradoilla, joita myöskin löytyy joidenkin hiihtokeskusten pihamailta.

Frisbeegolf-väyliä löytyy paljon, esimerkiksi Talmasta, Laajiksesta, Rukalla, Sallassa, OunasvaaraltaYlläkseltä sekä Leviltä.

Hiihtokeskusten rinneprofiilit tuovat mielekkään lisän frisbeegolf-väyliin. Kuvassa heitetään Talman viheriöllä.

Hiihtokeskusten kesä on myös luontoliikuntaa

Moninaiset luontopolut, maastopyöräreitit, kalastusvedet tai vaikka marjastusmaastot alkavat liki jokaisen hiihtokeskuksen liepeiltä. Sen ansiosta hiihtokeskukset ovat oivia paikkoja myös kesälomien keskuspisteiksi.

Pomppulinnoja ja leikkipuistoja

Perheiden pienimpiäkään ei ole unohdettu, sillä erilaisia pysyviä leikkipuistoja on rakennettu hiihtokeskuksien yhteyteen. Kesäisin tarjontaa lisätään monin paikoin erilaisin pomppulinnoin ja puuhapuistoin.

Kesällä pääsee myös lumelle

Lunta laskettavaksi löytyy Suomessa melkeinpä ympäri vuoden. Esimerkiksi Pallaksen suojaisissa kuruissa on useana kesänä näkynyt juhannuksen viettäjiä. Levi järjesti parkkisessarit juhannuksena 2021.

Lue myös: 12 kuukautta laskettelua luonnonlumilla Suomessa

Lisäksi Suomessa on kuusi hiihtoputkea, joten mikäli lumen kaipuu käy ylivoimaiseksi, kaipuuta voi liennyttää myös kesähelteillä. Lisäksi Vuokatissa oli lumilautatunneli, joka kuitenkaan ei ole muutamaan vuoteen enää ollut käytössä.

Vuokatin paippitunneli elää nykyään vain muistona suomalaisessa alamäkihistoriassa.
Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit
Enduropyörä on monipuolisuutensa ansiosta oiva valinta bike park -ajoon.

Pyörän valinta bike parkiin – näin löydät itsellesi parhaan

Pyörät ja varusteet