Pyhä 17.4.2024

Hiihtokeskusten uudistuksia kaudelle 2011-2012

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Alkavalle kaudelle on luvassa paljon uutta eri puolilla Suomea. Kokosimme hiihtokeskusten uudistuksen kaudelle 2011.

Himoksen Striittikselle lumetus ja valaistus. Striittis on Himoksen pienemmille laskijoille ja freestyle-hiihdosta kiinnostuneiden minipark, joka sai viime kaudella suuren suosion. Uudistusten ansiosta isät ja lapset pääsevät yhdessä temppuilun makuun.

Juupavaara sompailee. Kaksi uutta ankkurihissiä sekä sompahissi on alkusoittoa Juupavaaran tuleville uudistuksille. Kaudelle 20122013 tulee uusi hissi, joka vie Pirkanmaan korkeimman kohdan päälle. Alastuloa silloin luvassa 95 korkeuserometriä ja matkaa ala-asemalle 950 metriä.

Kolilla Snowpark uuteen kuosiin. Loma-Kolin Snowparkia on muokattu uuteen kuosiin ja varustelutasoa on kohennettu. Parkin ja rinteiden lumitilanteen varmistaa uusittu lumetusjärjestelmä. Yksi tapahtumapuolen uutuus on Koli 347 Telemark-hiihtäjien kokoontumisajot maalis-huhtikuun taitteessa.

Levin lumetuskapasiteettia kasvatettiin. Levillä on vedetty kaikkiaan 25 kilometriä lumetusputkia ja kolmen pumppaamon yhteisteho nostettu 1 500 kuutioon tunnissa, jotka ruokkivat 201 lumitykkiä, joista noin puolet on moderneja automaattitykkejä. Samalla Koillisrinteet pääsivät lumetuksen, sekä rinnevalaistuksen piiriin. Levi on lyöttäytynyt kimppaan Adelbodenin ja Wengenin kanssa, jonka ansiosta Levin kausilippulainen voi lunastaa 114 päivän hissilipun Adelboden-Lenkin ja Jungfrau Ski Regionin alueille ilmaiseksi.

Messilässä hiihtokoulu vaihtoi vetäjää. Messilän hiihtokoulutoiminnot on siirtynyt Lahden Hiihtoseuran alppijaoston vastuulle. Hiihtokoulun uusi johtaja on Sami Vihersalo. Messilän street on päässyt kohennusten kouriin, kuten myös ministreet, joka avataan lastenrinteiden kupeeseen. Uusi rinnekone auttaa uudistusten kunnossapidosta. Messilän verkkokaupasta löytyy nyt hissilippujen lisäksi myös majoitus- ja hiihtokoulun palvelut.

Ounasvaaralle perhepuisto. Lapsille ja vasta-alkajille avataan uusi viihtyisä laskettelualue taikamattohissin kera. Karuselli, leikkipaikka ja laavu palvelevat kaikkia kävijöitä korvauksetta.
Ounasvaaran pitkäaikainen johtaja Paavo Holster jäi eläkkeelle lokakuun alussa, mutta jatkaa edelleen Ounasvaaran Hiihtokeskus Oy:n pääomistajana. Toimitusjohtajan vastuita kantaa jatkossa Juhani Roininen.

Riihivuorella oli kaivuriralli, Muuramen Riihivuoressa raivattiin ja levennettiin rinteitä. Samalla hissin nousulatuja ja lähtöpaikkoja kunnostettiin niitä muotoilemalla. Kaikki keskuksen hissit peruskunnostettiin. Uusi lumetusvedenpumppaamo, tusina uusia lumitykkejä, uusi rinnekone sekä uudistettu street Skimasters-alueineen takaavat laskijoille hyväkuntoista monipuolista laskettavaa ensimmäisestä pakkasjaksosta alkaen.

Pyhällä viimeisteltiin, vuoden hiihtokeskus viimeisteli kesällä edelliskesän ja talven jättiuudistuksia.Viimeistelyjen lisäksi Pyhälle on tuotu liuta moderneja energiatehokkaita lumitykkejä. Ympäristöstä huolehtivana keskuksena Pyhä kompensoi hiilipäästönsä. Alueen oheispalvelut kohentuvat huomattavasti, kun valmistumaisillaan olevat luontokeskus ja kauppakeskus avataan marras-joulukuussa.

Rukalle Superpipe, Suomen ensimmäinen Superpipe on kauan odotettu uudistus hiihtokeskusmaailmassa. Superpipen ensimmäiset kisat ovat jo joulukuussa, kun siellä käydään lumlautailun maailmancupin osakilpailu. Kymmenet uudet modernit lumitykit vahvistavat jo aiemminkin väkevää lumitykistöä.

Sallaan sompahissi. Rinnepalvelutalon vieressä sijaitsevaan harjoittelurinteeseessä on uusi sompahissi, joka palvelee lapsia ja aloittelijoita. Maastohiihtäjiä palvellee Keselmäjärven ympäristön kilometrin mittaisella lumetetulla ensilumenladulla.

Sappee panosti lapsiin ja ympäristöön. Sappeen Matkailukeskus on lapsiperheiden ja parkkilaskijoiden suosiossa. Lastenmaan viihtyvyyttä on kohennettu pehmustetuilla eläinhahmoporteilla ja koko kauden pysyvällä pujotteluradalla. Alkavalle kaudelle Sappee investoi moderniin lumetusjärjestelmään hybridi-lumitykein, joiden ansiosta lumetuskapasiteetti kasvoi, rinteiden lumetusaika puolittui ja energiankulutus pieneni.

Syötteelle uusi vuokraamo ja streetit monipuolisimmiksi. Iso-Syötteen uusi vuokraamo ja myymälärakennus tuovat kaivattua lisäkapasiteettia palvelupuolelle. Syötteen molemmissa keskuksissa Iso- ja Pikku-Syötteellä on Snowparkkeja ehostettu laajasti, uusien linjojen ja varusteiden myötä.

Swinghill muokattiin ja valaistiin. Swinghillin mittakaavassa massiiviset maanmuokkaukset toivat levennyksiä ja tasoituksia rinteiden muotoihin. Lumetusjärjestelmän ja valaistuksen laajentaminen mahdollistavat laskukauden avaamisen ensimmäisen kunnon pakkaskauden myötä. Snow Card -lippujärjestelmä on tullut aiemman portittoman järjestelmän tilalle.

Tahko valaistui sillä Syöksyrinne, Tahko Park ja Jukulautastreet saivat rinnevalot, joten lähes puolet Tahkon rinteistä on nyt valaistuja. Skipatrolit näkyvät Tahkolla aiempaa enemmän, auttaen erilaisissa rinteillä vastaantulevissa asioissa. Nettivaraamosta on mahdollista varata välineet etukäteen, kuten myös erilaisia ohjelmapalveluja.

Vuokatti vaihtoi vihreään, Vuokatinrinteiden hissit pyörivät jatkossa hiilidioksidipäästövapaasti. Rinneravintola Ala Katti on uusittu sisältä ja samalla asiakaspaikkojen määrä on kasvanut huomattavasti. Vuokatinrinteiden vetovastuu siirtyi Ilkka Suutariselta hänen pojalleen Laurille, joka kantaa liiketoimintajohtaja-titteliä.

Ylläs perheellistyi, Iso-Ylläksen Ylläs-Kids lasten ulkoilualueeseen kuuluu nyt mattohissi, laskettelu- ja pulkkamäki, kiipeilytelineet, lumikaruselli ja laavu. Sisätiloissa on uusi leikkipaikka pallomerineen, liukumäkineen ja lapsiparkkeineen. Ylläs 24h -laskettelutapahtuma järjestetään toisen kerran huhtikuun 2012 puolivälissä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Uusi hiihtokeskus Suomen rinnekartalle: Pääskyvuorella lasketaan taas

Keskusuutiset
Talvi 2019–2020 on Levin Eturinteillä ennätyspitkä, sillä tuolihissi pyörähtää käyntiin jo lokakuussa. Eturinne saadaan avattua syyslomalaisille varastolumella.

Levin viisi tärkeintä uudistusta kaudelle 2019–2020

Keskusuutiset