Pyhä 17.4.2024

Hiihtolomasta enemmän irti: ota vauhtia hiihtokoulusta!

Hiihdonopettaja tuo ilon rinteeseen. Kuva Ellivuoren hiihtokokulusta.
Osaatko kuvitella miltä tuntuisi, jos odottaisit lomaasi pelkän levollisen innostuksen vallassa? Ilman yöllä kimppuun hyökkääviä rinnepeikkoja? Ei ollenkaan mahdotonta. Pelkoja voi lieventää ja laskutaitojaan ja kuntoaan kohentaa ennen matkaa.

Jännittää! Edessä on viikon unelmaloma rinteessä, mutta jalat tutisevat jo pelkästä ajatuksesta? Jaksanko? Osaanko? Mitä, jos ajaudun jäiselle jyrkänteelle?

Tuttu tunne?

Usein kolmas laskupäivä on pahin. Lihakset huutavat armoa ennen kuin ehdit avata silmäsi. Keskittymiskyky ei riitä seuraavaa käännöstä pidemmälle.
Ei loman tarvitse olla kauhukuvien täyttämää aikaa. Eikä laskettelun tarvitse vetää jalkoja totaalijumiin.

Hiihtokoulu on halpa sijoitus

Vaikka et ennen hiihtolomaa ehtisi tekemään mitään muuta, niin käy ainakin pari kertaa harjoittelemassa lähirinteessä. Ensimmäinen peikkolauma hipsii tiehensä, kun saat alle muutaman laskun pystyasennossa. Totut lumeen elementtinä ja ohitse viliseviin maisemiin – ja hurjapäihin.

Voimakkain ase rinnepeikkoja vastaan on taito ja sen mukanaan tuoma itsevarmuus. Varovaisesti siten ehdotan, että myös aikuiset ottaisivat vauhtia lomalleen hiihtokoulusta.

Vaikka laskettelu on periaatteessa yksinkertainen laji, valtaosa laskijoista laskee paino takana ja sillä viheliään kutsuvalla sisäsuksella (myös huippulaskijat, kun olosuhteet ovat riittävän haastavat). Opettaja auttaa sinua hilaamaan painoasi enemmän eteen ja ulkosukselle, mikä tekee laskustasi vakaampaa ja taatusti turvallisempaa. Saat vinkkejä, miten voit lomalla jatkaa laskutaitojesi kehittämistä.

Muutaman kympin sijoitus turvallisuuteen ei ole paha. Ja onpahan uusien taitojen oppiminen vaan yksinkertaisesti siistiä, vai mitä?

Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.

Artikkelin kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja, Meri-Teijon hiihtokoulun rehtori sekä vapaa toimittaja.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

21 keinoa pysyä terveenä hiihtolomalla

Yhteistyössä

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu