Pyhä 17.4.2024

Iso-Syöte Airforce – ehkä Suomen suurin ja leppoisin laskutiimi

Airforcen jäsenille on paljon aktiviteetteja, mutta laskeminen on pääjuttu. Kuva: Niko Häggman
Yli kahdeksallakymmenellä laskijalla Iso-Syötteen Airforce on todennäköisesti Suomen suurin laskutiimi. Kaikille avoin Airforce on ainutlaatuinen: Ei seura, vaan talli. Ei kisaamista, vaan yhteistä hauskanpitoa. Nyt on aika hakea talveksi 2017–18 mukaan.

Iso-Syöte Airforcen idea on yksinkertainen: Airforce on kaikille avoin laskutalli, jossa pidetään hauskaa Iso-Syötteen rinteissä ja niiden välittömässä läheisyydessä. Samalla saadaan uusia laskukavereita.

Konsepti on myös ilmeisen onnistunut, sillä vuodesta 2011 toimineen Airforcen laskijamäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime talvena airforcelaisia oli jo 80, tälle talvelle hakemuksia on tullut yli 100.

Airforce ei ole vain laskemista

Airforcen perustamien taustalla on Iso-Syötteen vahvojen taustahenkiöiden – Heidi Terentjeffin, Veinalotta Vesterisen ja Mikko Terentjeffin – havainto: rinteissä laski etenkin lapset ja aikuiset, mutta nuoret näyttivät valitsevan kaupunkielämän laskemisen sijaan.

”Suorituspaikat oli kunnossa, tapahtumaa riitti ja aikaakin nuorilla kai oli. Tulimme siihen tulokseen, että laskukaverit vain puuttuivat”, muistelee Veinalotta Vesterinen tiimin perustamista. (Lue myös: Iso-Syöte muokkasi hyppyrilinjat.)

Airforcen myötä kaikilla on mahdollisuus tavata uusia kavereita ja siten viihtyä entistä paremmin mäessä. Laskeminen on ollut pääaktiviteetti heti alusta asti, mutta lisäksi kivat ilta-aktiviteetit kuuluvat ohjelmaan. Tiimiläisillä on ollut esimerkiksi välinehuoltoklinikoita, leffailtoja ja säbävuorojakin.

Erilaisia aktiviteetteja kauden aikana on reilu kymmenen ja yhteiset laskusessarit ovat edelleen toiminnan ydin. Suuren suosion on kuluneina vuosina saavuttanut Airforcen laskuaamu, jolloin hissit ja rinteet ovat tallilaisten yksityiskäytössä aamutuntien ajan.

Airforcen filosofia on yksinkertainen: laksetaan ja pidetään hauskaa yhdessä. Kuva: Niko Häggman

Pitkäaikainen ja antoisa side

”Olemme äärettömän iloisia, miten hyvin Airforce on löydetty ja miten tärkeä juttu siitä on laskijoille tullut. Tallilaisten välillä on side, vaikka ikähaitari on melko iso. Iso-Syöte Airforcen omaa hupparia pidetään aktiivisesti päällä niin rinteessä kuin kaupungissakin”, Veinalotta Vesterinen iloitsee.

Alkuvuosina suurin osa airforcelaisista oli 14–24 -vuotiaita, mutta nykyään mukana on myös reilusti nuorempiakin. Talvella 2016–17 oli mukana jopa muutama juuri kuusi vuotta täyttänyttä reipasta laskijaa. Moni ensimmäisinä vuosina talliin liittynyt on edelleen mukana toiminnassa. Nuoret ovat nyt pienempien laskijoiden esikuvia ja usein myös ohjaamassa sessareita ja tapahtumia.

Perustamisen taustalla ollut toive sitouttaa nuoriso jatkamaan harrastusta näyttää täyttyneen, sillä Iso-Syötteellä on viime talvina huomattu 15–20 -vuotiaita olevan rinteessä huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Toki se on monen asian summa, mutta varmasti Airforcella on osuutta asiaan.

Hakemalla pääsee mukaan

Iso-Syöte Airforce on ilmainen ja mukaan voi hakea jokainen vähintään kuusi vuotta täyttänyt omatoiminen laskija. Airforcelaiset saavat hupparin, tiimin oman taukotilan käyttöönsä sekä jäsenkortilla alennuksia alueen kahviloista ja ravintoloista.

Mukaan talliin voi hakea kuka vain 6-vuotias tai vanhempi, kuitenkin sillä ehdolla, että reippautta löytyy osallistua aktiviteetteihin. Myös Lumimaan rinteissä tulisi pärjätä ilman vanhempien apua.

Haku kauden 2017–18 Airfoceen päättyy marraskuun loppussa. Hakemuslomake löytyy Iso-Syötteen sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Girls on Tour on naisten oma laskutapahtuma

Keskusuutiset

Iso-Syöte kasvaa: tunturiin rakennetaan hotelli ja monitoimiareena

Iso-Syöte
Iso-Syöte tarjoaa kaikille lähialueella asuville ekaluokkalaisille laskettelupäivän tammi-helmikuussa 2020. Päivä alkaa hiihtokoulusta, jonka jälkeen lapset saavat välineet ja hissilipun ilmaiseksi käyttöönsä loppupäivän ajaksi.

Iso-Syötteellä ilmaista opetusta ekaluokkalaisille

Iso-Syöte