Vihti Ski Center 28.3.2024

Joulu- ja loppiaissesonki sujui vaihtelevasti eri puolilla maata

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Suomen hiihtokeskustoimialan kauden ensimmäisen sesonkibarometrin (21.12.2013–6.1.2014) tulokset vaihtelivat paljon maan eri osissa. Poikkeuksellisen lämmin sää katkaisi etelän lupaavasti alkaneen kauden, mutta pohjoisessa lunta on riittänyt.

Joulukauden 2013 hissilippujen myynti väheni koko maassa 2 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime talvena, jolloin säätila olikin optimaalinen. Myynti oli kuitenkin noin 7 prosenttia viiden edelliskauden keskiarvoa parempi. Pohjois-Suomessa hissilippujen myynti kasvoi 13 prosenttia viime kauden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Keski-Suomessa oli puolestaan laskua 27 prosenttia ja Etelä-Suomessa peräti 77 prosenttia.

Viiden edelliskauden keskiarvoon verrattuna myynti kasvoi Pohjois-Suomessa 19 prosenttia, kun taas Keski-Suomessa laskua oli 17 prosenttia (Etelä-Suomen vertailuluku puuttuu). Keski- ja Etelä-Suomen myynnin pieneneminen johtuu yksiselitteisesti säätilasta. Osa keskuksista ehti aukaisemaan rinteensä alkukaudella, mutta lämpimän sään vuoksi suurin osa keskuksista joutui sulkemaan kaikki rinteet tai ainakin vähentämään avointen rinteiden määrää.

”Odotamme innolla kunnon talven tuloa. Alkukausi on ollut haasteellinen, mutta Suomen hiihtokeskuksissa tähän on totuttu, vuodet eivät muistuta toisiaan”, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti. ”Onneksi viime vuosina on panostettu vahvasti lumetukseen, joten kun elohopea alkaa pysytellä nollan paremmalla, eli pakkaspuolella, saamme rinteet nopeasti auki.”

Kansainvälisten vieraiden määrä jatkaa kasvuaan. ”Matkailu on Suomelle tärkeä vientituote, ja hiihtokeskukset talvimatkailun vetureina kantavat vastuunsa palveluiden kehittämisessä ja kansainvälisessä markkinoinnissa”, Larilahti jatkaa.

Loppuviikoksi on ennustettu pakkasia, joten rinteitä on avautumassa jälleen lisää myös Keski- ja Etelä-Suomen keskuksiin.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Jouluinen lumentulo käynnisti laskettelusesongin koko maassa

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten joulusesonki vaikuttaa lupaavalta

Keskusuutiset

Hiihtokeskukset valmiina joulun pyhiin

Keskusuutiset