Vihti Ski Center 28.3.2024

Kaamos on parasta lasketteluaikaa

Parhaimmillaan kaamos tarjoaa päivällä upeita värejä ja illalla revontulia. Kuvan lautailijat pääsevät laskemaan Ylläksen upean taivaan alla. Kuvat: Eetu Leikas Parhaimmillaan kaamos tarjoaa päivällä upeita värejä ja illalla revontulia. Kuvan lautailijat pääsevät laskemaan Ylläksen upean taivaan alla. Kuvat: Eetu Leikas
Kaamoksesta usein puhutaan pimeänä aikana, jolloin ei ulos juuri kannata lähteä. Totuus on kuitenkin toinen. Kaamos tarjoaa uskomattoman kaunista valoa sekä hienoja hetkiä rinteessä!

Kaamos on aika jona aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Mielikuva saattaa kuulostaa rankalta, mutta onneksi todellisuus on jotain ihan muuta kuin jatkuvaa yötä. Laskettelijalle pimein vuodenaika tarjoaa upeita mahdollisuuksia harrastaa. (Lue myös Ylen artikkeli kaamoksesta.)

Virallisesti kaamos tarkoittaa ajanjaksoa, jona aurinko ei nouse lainkaan napapiirin korkeudella ja sitä pohjoisempana. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pidempään kaamos kestää. Puhekielessä pimeää vuodenaikaa ympäri Suomen nimitetään yleisesti kaamokseksi.

Myös kaamoksen aikaan aurinko voi näyttäytyä ja värjätä maiseman uskomattoman kauniiksi.
Myös kaamoksen aikaan aurinko voi näyttäytyä ja värjätä maiseman uskomattoman kauniiksi.

Kaamos on valoa ja upeita värejä

Lapin hiihtokeskuksissa pääsee nauttimaan kaamoksen väreistä. Vaikka aurinko ei taivaanrannan yläpuolelle kiipeäisikään, valaisee se taivaan mitä upeimmilla väreillä. Pehmeät, alati muuttuvat sävyt yhdistettynä puhtaan valkoiseen lumeen suorastaan vaativat pysähtymään ja nauttimaan luonnon kauneudesta. Kauniin valon ansiosta kaamos on mitä parasta aikaa myös valokuvaamiseen, joten kamera kannattaa pakata mukaan laskureppuun!

Uutta lunta, upea valaistus ja hienot laskut. Tammikuu on hiihtokuvaajan kulta-aikaa.
Uutta lunta, upea valaistus ja hienot laskut. Tammikuu on hiihtokuvaajan kulta-aikaa.

Päivät ovat lyhyitä, joten pimeäkin aika vuorokaudesta kannattaa käyttää hyödyksi. Oletko kokeillut kuutamolaskua? Tähtikirkkaalla säällä kuu valaisee pimeimpinä talvikuukausina niin kirkkaana, ettei laskureissulla tarvitse välttämättä edes otsalamppua nähdäkseen. Kuun valossa hiihdellessä, hiljaisuuden vallitessa voi kokea todellista yhteyttä ympäröivään luontoon. Kaamoksen aikaan on myös hyvät mahdollisuudet bongata revontulia.

Virkistäydy iltamäessä

Kauden alku ajoittuu Suomessa pimeimpään vuodenaikaan. Uuden talven taiasta kannattaa ottaa kaikki irti jo ennen hiihtolomia. Lapin hiihtokeskuksissa alkukausi ennen joulua ja viikot ennen hiihtolomia ovat varsin rauhallista aikaa, ja rinteissä on tilaa sekä laskea että hengittää. Jos olemattomat hissijonot ja hyväkuntoiset rinteet kiinnostavat, kannatta suunnata laskettelemaan ennen hiihtolomasesonkia.

Kaamoksen aikaan, eli joulu- ja tammikuussa rinteissä on usein hyvin tilaa ja mäet huippukunnossa. Valaistus takaa hyvän näkyvyyden.
Kaamoksen aikaan, eli joulu- ja tammikuussa rinteissä on usein hyvin tilaa ja mäet huippukunnossa. Valaistus takaa hyvän näkyvyyden.

Jos sinulla ei ole tiedossa pidempää reissua, kannattaa kaamoksen aikaan ehdottomasti suunnata lähimmän hiihtokeskuksen iltamäkeen. Kaamoksen pimeys ei todellakaan ole iltamäessä ongelma, päin vastoin: hyvin valaistussa rinteessä rinteen muodot erottuvat jopa paremmin kuin pilvisenä päivänä luonnonvalossa. Parin tunnin laskureissu arki-iltana on kuin pieni irtiotto arjesta. Lasketellessa päivän murheet unohtuvat ja akut latautuvat, ja samalla tulee nautittua ulkoilmasta.

PS. Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mikä kaamos? Lapissa luonto ja tunnelma on taianomainen. Ylläksellä nautiskelitiin kaamoksesta 25.11.2019. Kuva: Eetu Leikas

Talvimaisema vai vesisade? Valinta on sinun

Keskusuutiset

Iltamäki on tehokkainta laskuaikaa

Keskusuutiset

Ota laskettelusta irti kaikki hyöty – vinkit tehokkaaseen alamäkitreeniin

Laskettelu