Pyhä 17.4.2024

Kaksi tarinaa lumettamisesta

Onnistunut lumetus vaatii lumitykkien ja veden lisäksi kuivaa pakkasilmaa sekä rutkasti ammattitaitoa. Yhdistelmä takaa sen, että tarinoita lumetuksesta riittää.

Talman toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi muistelee menneiden vuosien kantapään kautta oppimista:

”1980–90 -lukujen taitteessa mekin vuokrasimme ensin yhtä tykkiä. Sillä kokeiltiin, opeteltiin ja tehtiin apulumia. Ensin tehtiin iso kasa lunta, mitä ei sitten kuitenkaan saatu sen aikaisilla koneilla siirrettyä. Niinpä kasa nökötti paikallaan sitten kevääseen asti.

Usein lumetettiin päivän töiden jälkeen yöllä. Väsyneenä oli se ongelma, että saattoi nukahtaa – ja yleensä se viimeinen lumetettava alue oli hissilinja. Montaa kertaa ei tarvinnut hissivaijereita ja -kapuloita kaivamaa lapiolla kahden metrien lumikerroksen alta, kun oppi pysymään hereillä.”

Kuuntele koko tarina:

Poika ja ilves

Luonto ja eläimet ovat aina läsnä hiihtokeskuksissa. Tämän sai kokea myös Vuokatin, Tahkon ja Kasurilan rinteitä pyörittävän Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen. Huippupaikoilla on tehty sukupolven vaihdos, jossa isä Ilkka Suutarinen siirsi vetovastuun pojalleen Laurille. Ennen vastuun siirtämistä Lauri sai käytännössä kokea kaikkia hiihtokeskuksen osa-alueita, myös lumettamista.

”Late istui itärinteiden kaivolla ja odotti käskyä avata hana lumetusta varten. Siinä hän näki, kun joku hahmo tuli rinteitä alas: ilves tallusti suoraan kohti. Late tarttui pujottelukeppiin, minkä päässä oli lippu. Sitä ilves pelästyi ja lähti karkuun”, nauraa Ilkka Suutarinen.

Kuuntele koko tarina:

Tarinat ovat kerätty vuonna 2017 julkaistavaa Suomen Hiihtokeskusyhdistys 30 vuotta -juhlakirjaa varten.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Miten ihmeessä rinteissä riittää lunta kautta maan eli tykkilumen ihmeet

Keskusuutiset
Mitä kylmempää on, sitä tehokkaammin saadaan rinteet lumetettua. Tykitetty lumi kestää lämpöä ja vesisadetta luonnon lunta paremmin.

Näin tehdään talvi

Keskusuutiset

Tykkilumi pitää talven myös Etelä-Suomessa

Keskusuutiset