Pyhä 17.4.2024

Kerrospukeutumisen perusteet

Grunderna i hur man klär sig lager-på-lager Kun on pukeutunut oikein, niin laskemisesta voi nauttia karussakin kelissä.

”Puuvilla tappaa”, kuuluu vanha sanonta, ja se pätee etenkin talviliikuntavaatteissa. Sinänsä mukavan materiaalin kosteuden varastointiominaisuus voi tehdä siitä vaarallisen viileän kylmässä säässä.

Kerrospukeutumisen tärkein elementti on alusasut, joiden tehtävänä on pitää iho hikoilusta huolimatta kuivana. Alan uusin tuulahdus on merinovillan ja keinokuidun sekoitekankaasta tehdyt alusasut, joissa vaate pitää ihon kuivana ja myös lämmittää.

Välikerroksessa käytetään hengittäviä ja lämmittäviä materiaaleja, kuten fleeceä. Kevytuntuvat tai modernit merinovilla-asut voi olla hyvä valinta väliasuiksi kovemmilla pakkasilla.

Uloimman kerroksen tehtävä on suojata viimalta tai vedeltä, sekä samalla siirtää asusteen sisässä olevaa kosteutta ulospäin. Kuoritakki ja housut ovat nimensä mukaisesti ohut keliltä suojaava päällimmäinen kerros.

Toppatakki on tullut takaisin, myös laskijoiden ylle. Nyt tosin moderneiden keliä ja kulutusta kestävin kankain. Markkinoilla on laskettelutakkeja, joissa on säänkestävä tekninen kalvo (esimerkiksi Goretex) sekä untuva- tai vanueriste, joiden avulla saa lämmön- ja sääsuojan yhdellä vaatteella.

Lue lisää pukeutumisvinkkejä täältä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kovimmilla pakkasilla maisema on usein satumaisen kaunis. Parikymmentä pakkasastetta (tai jopa enemmän) ei laskettelijan menoa hidasta, mikäli on pukeutunut oikein.

Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle

Välineet
Untuva voi olla mainio valinta kylmille keleille.

Kannattaako pukea untuvatakki rinteeseen

Välineet
Sää on usein asenne- ja pukeutumiskysymys. Parkissa viihtyville laskijalle vesisade tarkoittaa yleensä pehmeitä alastuloja, eli uusia temppuja on kiva opetella.

Vesisade ei estä rinneriemuja

Keskusuutiset