Vihti Ski Center 28.3.2024

Kinoksesta kokemuksia, uusia taitoja ja temppuja

Kinos perehdyttää parkkilaskemisen saloihin. Kuvassa Talman hiihdonopettaja kotiparkissaan.
Kinos on uudenlainen tapa oppia laskemisen taitoja ja temppuja. Ideana on tarjota noin 9–16-vuotiaille hauskaa ohjattua tekemistä ohjauksessa joko suksilla tai laudalla. Kinos-keskuksia löytyy eri puolita Suomea.

”Kinoksessa opitaan uutta omien kiinnostusten pohjalta, nautitaan talvisesta ympäristöstä ja pidetään hauskaa”, summaa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

Kinoksen idean kiteyttää slogan: Kinos ei ole koulu, Kinos on kokemus. ”Ei kukaan halua kouluun lomalla. Olennaista on treenata yhdessä ja oppia sellaisia taitoja, jotka osallistujia aidoimmin kiinnostavat. Sitä kautta kohenevat myös laskemisen perustaidot”, kuvaa yksi Kinoksen kehittäjistä, Vuokatin Hiihtokoulun johtaja Heidi Kelho.

Eri painotuksia, monia tasoja

Kinos on joustava konsepti, jonka kukin keskus voi perusperiaatteiden pohjalta viimeistellä itselleen sopivaksi. Kinoksen kirjoon kuuluvat rinnelaskun lisäksi ratalaskuun keskittyvä Alppi Camp, freestyle-laskemiseen painottuvat Freestyle Ski Camp ja Freestyle Snowboarding Camp, joissa treenataan streetillä ja half-pipessä. Nämä kaikki sisältävät kolme eri tasoa. Kolmostason kurssit sisältävät jo big airin kaltaisia elementtejä. Kaikki Kinos-tasot käytyään nuori voi jatkaa harrastusta seuratoiminnassa.

Kinoksesta on kehittymässä tapa harrastaa laskemista koko ajan kehittyen. Jos juniori innostuu Kinos-viikonlopuista lähikeskuksessa, hän voi jatkaa harrastusta esimerkiksi seuraavilla tasoilla lomakeskuksen hieman erilaisissa suorituspaikoissa.

Piloteista saatiin innostunutta palautetta

Kinoksen kehittämisen moottorina ovat käytännön kokemukset. Heidi Kelho ja monet hänen hiihdonopettajakollegoistaan havaitsivat muutama vuosi sitten, että Wernerin hiihtokoulu toimi hienosti erityisesti pienille laskijoille, 4–8-vuotiaille. Isommille kaivattiin jotain toisenlaista kiinnostavaa tekemistä.

Useassa päässä syntyneet ajatukset ja suunnitelmat kiteytyivät viime talvena Kinokseksi. Pilottien osallistujat innostuivat kokemastaan. He pitivät toteutustavasta sekä yksilöllisen otteen ja yhteisöllinen tekemisen yhdistelmästä. Heidi on työssään seurannut aitiopaikalta sitä, miten lasten ja nuorten toiveet hiihdonopetukselle ovat viime vuosina muuttuneet.

”Opetin juuri laskettelua aloittelevaa 8-vuotiasta, jonka suuri toive oli heti ensimmäisellä tunnilla oppia hyppimään. Tämä on tyypillinen esimerkki siitä, että freestyle-touhut ovat kovassa nosteessa. Aloittelijoillekin voi tarjota ensituntumaa vaikka hyppyihin jos ne lasta kovasti kiinnostavat. Tätä tyyliä on alkanut tulla mukaan myös Wernerin hiihtokouluun.”

Tietoa Kinos-Campien ajankohdista löydät hiihtokeskusten nettisivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Seuratoimintaan voi osallistua koko perhe

Hiihtokoulu
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu

Elämää alamäessä -kirja kertoo suomalaisen alamäen tarinan

Keskusuutiset