Ylläs 12.4.2024

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki. Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Huippusuksi ei aina ole hyvä suksi. Välineitä valittaessa kannattaa olla itselleen rehellinen ja etsiä itselleen ne sopivimmat. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo ajatuksensa suksen valinnasta.

En väitä, etteikö laadusta kannattaisi maksaa. Väitän, että moni ostaa liian tekniset sukset ja se ennemminkin hidastaa kuin nopeuttaa laskijana kehittymistä. Jonkun mielestä hyvä suksi ei välttämättä ole paras valinta sinulle.

Liian hyvä suksi voi olla vaarallinen

Ne paremmat sukset voivat usein olla painavampia, mikä tarkoittaa, että tarvitset enemmän voimaa ja teknistä taitoa saadaksesi riittävästi painoa suksen etuosalle. Teknisemmät sukset ovat yleensä myös kipakampia. Kun paine osuu oikeaan kohtaan, ne syöksyvät käännökseen. Hallitaksesi kipakat sukset, sinun täytyy hallita kehosi ja suksesi jo hyvin.

Vaikka suksissa olisi millaisia ominaisuuksia, ne eivät tee sinusta parempaa laskijaa. Tietty ne näyttävät hyvältä telineessä ja kainalossa, joten rinnebaarissa voit hyvinkin tehdä niillä vaikutuksen.

Varo alennustelinettä!

Jos siis olet leppoisasta mutkittelusta nauttiva sunnuntailaskija, osta kevyet rinnesukset, jotka kääntyvät vaivattomasti. Jos haluat kehittyä ja oppia leikkaavan käännöksen, osta kevyehköt, aloittelijan laskettelusukset. Vaikka olisit mies, tee samoin. Jos olet nainen, uskalla vaatia myös sitä parempaa suksea, jos haluat kehittyä.

Kauden alussa tai ehtoopuolella saatat löytää huippusukset jopa puoleen hintaan. Sehän on kuin pistäisi rahaa säästöön? Ei välttämättä. Alennustelineellä tulee helposti tehtyä hölmöjä kompromisseja. Kuten ostettua hieman liian pitkät sukset – tekee laskemisesta aivan turhaan haastavampaa. Tai ostat suurpujottelusukset pikkumäkeen ja ehdit kääntämään ne kaksi kertaa ennen hissijonoa. Täytä siis piposi lumipalloilla ennen alennustelineelle parkkeeraamista.

Teija Uurinmäki
Himoksen hiihtokoulun opettaja ja vapaa toimittaja

PS. Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet