Pyhä 17.4.2024

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia. Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.
Lapsille hiihtoloma on yksi vuoden kohokohdista, ja moni perhe suuntaa silloin hiihtokeskukseen. Kokosimme vinkit, jotka siivittävät koko perheen onnistuneeseen lomanviettoon.

Lapset kannattaa ottaa mukaan hiihtoloman suunnitteluun ja hiihtokeskuksen valintaan. Yhdessä voitte miettiä, mitä toiveita kenelläkin on ja minkälaisia aktiviteetteja kukin haluaa hiihtolomaviikon aikana harrastaa.

Haluavatko kaikki vain lasketella tai lautailla? Vai onko toiveissa hiihtää myös perinteisillä suksilla? Lasketaanko lomalla rinteitä, kumpareita, parkkia vai paippia? Haluaako joku, että hiihtokeskuksesta löytyy myös offareita?

Talvilomalla voi kokeilla myös jääkiipeilyä ja lumikenkäilyä – tai käydä illalla keilaamassa, kylpylässä tai saunamaailmassa.

Lomakohdetta kannattaa vaihdella vuodesta toiseen. Näin löydätte parhaiten omat suosikkipaikkanne.

Mitä toivotte majoitukselta?

Miettikää majapaikkaa valitessanne, mikä majoituksessa on teille tärkeintä. Onko se sijainti vai majapaikan koko?

Monien mielestä paras majoitus sijaitsee rinteiden lähellä – niin lähellä, että lapset pääsevät monot jalassa kävellen rinteeseen. Aamulla kenenkään ei tarvitse odotella, että koko perhe on valmis autokyytiin. Näin vältytään erimielisyyksiltä heti aamutuimaan.

Läheisen sijainnin ansiosta jokainen pääsee kätevästi myös majapaikkaan paussille. Rinteestä ei tarvitse lähteä pois yhtä aikaa.

Mökin koolla ei ole juurikaan väliä. Lomalla on mukavaa majoittua tiiviisti ja nukkua porukalla vaikkapa parvella. Pienet tilat lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kanssakäymistä, eikä kukaan pääse omaan makkariin piiloon näpräämään puhelintaan.

Viettäkää aikaa yhdessä

Lasten mielestä hiihtolomalla tärkeintä on kiireettömyys sekä yhdessäolo vanhempien ja sisarusten kanssa. Yhdessäoloon kannattaa siis satsata.

Iltaisin on mukavaa kokata ja syödä yhdessä, paistaa lettuja, leipoa tai mennä iltanuotiolle paistamaan makkaraa. Iltaisin voi myös pelata pelejä, saunoa, jutustella tai katsella elokuvia yhdessä.

Myös pulkkamäki on yksi hiihtoloman kohokohdista. Vaikka kotona pulkkamäki ei olisi kiinnostanut nuorisoa enää moneen vuoteen, hiihtolomalla sisäinen pikkulapsi herää eloon ikään katsomatta. Pulkat ja liukurit kannattaa siis pakata hiihtolomalle mukaan.

Pulkkamäkeen voi lähteä eväiden ja juomien kera. Monissa paikoissa loiva rinne muuttuu hissien sulkeuduttua pitkäksi valaistuksi pulkkamäeksi tai keskuksessa on oma erillinen pulkkamäki.

Tutustukaa hiihtolomaohjelmaan

Ennen lomaa kannattaa lasten kanssa tutustua myös hiihtokeskuksen hiihtolomaohjelmaan ja merkata ylös kiinnostavat tapahtumat.

Hiihtolomaviikoilla hiihtokeskuksissa on tarjolla monenlaisia ohjattuja tapahtumia ja erilaisia kilpailuja, kuten Suomi Slalom -kisoja, stiga- ja pulkkakisoja, lumisählyä tai mobiililaitteilla pelattavia pelejä, jotka vievät rinteessä olevan seikkailijan ympäri tunturia.

Ohjattuja rinneseikkailuja ja kilpailuja löytyy hiihtolomien aikana viikon jokaiselle päivälle ja vaihtoehtoja on kaikenikäisille perheenjäsenille.

Vaihtelua ja uusia haasteita löytyy lapsille myös hiihtokoulusta. Yksityistuntien ja pienemmille lapsille suunnattujen Werneri-kurssien lisäksi uutuutena ovat esimerkiksi perheille ja nuorille suunnatut vapaalaskukurssit. (Lue myös: Haluatko mukaan Werneri-hiihtokouluun?)

Hiihtokoulusta kannattaa jutella lasten kanssa jo hyvissä ajoin ennen hiihtolomaa, jotta varauksen pääsee tekemään etukäteen. Hiihtolomaviikot ovat hiihtokoulujen kiireisintä aikaa.

Yhdessä suunniteltu ja kiireettömästi vietetty hiihtoloma on taatusti onnistunut ja jää mukavana muistona koko perheen mieleen.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kotimaan kohteet avautuvat aivan uudella tavalla, kun niitä katsoo ulkomaalaisen näkökulmasta. Kannattaa kokeilla!

Uusi näkökulma hiihtolomaan: koe laskettelukeskus ulkomaalaisen silmin!

Keskusuutiset

21 keinoa pysyä terveenä hiihtolomalla

Yhteistyössä

Autossa suksesta voi tulla ohjus – kiinnitä tavarat huolella

Yhteistyössä