Ylläs 12.4.2024

Laskeminen on tärkein laskiaisperinne

Laskiaisena hiihtokeskuksissa on paljon tapahtumia ja tarjouksia. Kuva on Mielakasta.
Laskiaisen juhlintaan kuuluu pulla, hernekeitto – ja ehdottomasti mäenlasku suksilla, pulkalla ja kelkalla.

Laskiainen on pääsisäistä edeltävä kirkollinen juhla, mutta siihen on aina kuulunut Suomessa pakanallisia perinteitä. Etenkin mäenlasku on ollut olennainen osa talonpoikien laskiaisen juhlintaa. Mäkeä laskettiin kelkoilla ja suksilla. Vauhdissa huudettiin kotitilalle pitkiä pellavia, hamppuja ja nauriita.

Nykyään harvempi enää huutelee pitkien pellavien perään, mutta mäenlasku on edelleen keskeinen osa laskiaisen ilonpitoa. Myös hiihtokeskukset panostavat laskiaisen juhlintaan: rinteet ovat huippukunnossa ja juhlatarjonta on monipuolista.

Tässä muutamia laskiaisen tapahtumaesimerkkejä helmikuussa 2016:

Serena Skissä laskiaisena (su 7. ja ti 9. helmikuuta 2016) 3 h hissilippu + laskettelu- tai lautailuvälineet 30 euroa. Tarjous on voimassa lapsille ja aikuisille.

Peuramaan laskiaisrieha on tiistaina 9.2.2016 klo 18. Ohjelmassa naamiaislaskettelu – kaikille pukeutuneille ilmainen iltalippu. Lisäksi rengaslaskua, härvelilaskukilpailu, ilotulitus yms.

Sappeella 9.2.2016 Laskiaistiistaina hissilippu vain 4 e/tunti sekä välinevuokraukset vain 4 e/tunti.

Mielakan mieletön laskiainen: liput 10 euroa ja välinevuokra 10 e koko päiväksi. Lastenmaa on laskiaisen kunniaksi maksuton! Lastenmaassa on kisoja ja tapahtumia. Parkin puolella Park Season Opening. Laskiaistiistaina on Mielakan kymppitiistai.

Kasurilassa on Savon Sanomien laskiaisrieha 7. helmikuuta. Liput -50 %.

Tahkon laskiaistarjous sunnuntaina 7.2.2016 ja tiistaina 9. helmikuuta: 2 päivälippua 1 hinnalla.

Ruosniemen hiihtokeskuksessa järjestetään laskiaisrieha tiistaina 9.2.2016 klo 18–20. Rieha huipentuu näyttävään ilotulitukseen. Liput 3 euroa (sisältää 500 ensimmäiselle pullan ja kahvin/mehun).

Mustavaaran laskiaisrieha sunnuntaina 7.2.2016: lapsille ilmainen suksi- ja lautakoulu. Hiihtokouluihin ilmoittautuminen ennakkoon vuokraamossa klo 9.00 alkaen. Laskiaistarjouksena hissilippu neljä tuntia 15 e ja välinevuokraus 15 e. Kiihtelysvaaran MLL järjestää lapsille pulkkarallin sekä lumileikkejä. NCSC tarjoaa pujotteluradan ja opastaa ratalaskun saloihin.

Riihivuoressa Pelastakaa Lapset ry ja Happee toteuttavat koko perheen rinneriehan. Maksuttomassa tapahtumassa pääset tutustumaan Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan samalla kun siemailet heidän tarjoamaa kuumaa mehua. Ilmainen lumilautavuokraus perheen pienimmille, pulkkamäkeä Heimo Hirven ja Hipon kanssa, makkaranpaistoa (ilmaisia makkaroita rajoitetusti), lumisalibandyä Happeen edustusjoukkueen kanssa ja minimoottorikelkkarata.

Juupavaarassa laskiaistiistaina 9.2.2016 rinneliput ja välineet 10 euroa/päivä. Rinteet avoinna klo 14–19, ravintolassa laskiaispullatarjous.

Simpsiöllä laskiaista vietetään jo lauantaina 6.2.2016 klo 11–14. Luvassa lumiaktiviteetteja Simpsiön ala-asemalla. Tule kokeilemaan mm. jääcurlingia tai osallistu pulkanvetokisoihin. Lapsille poniratsastusta ja lasten karaokea. Myytävänä lättyjä, makkaraa ja mehua. Simpsiön kaikki rinteet ja pulkkamäki ovat avoinna.

Louekeskuksessa tarjoaa Sievin Yrittäjät ry laskiaistiistaina lasketteluliput iltamäkeen klo 17–20.

Loma-Kolilla on merirosvolaskut. Ohjelmassa mm. kisailua pulkkamäessä, tanssahtelua merirosvojen kanssa, aarteen etsintää sekä muuta kiva koko perheelle. Päivän perhelippu rinteisiin 94 euroa (1–2 aikuista ja 1–3 lasta (4–12 v.)).

Vuokatissa on Sotkamolehden kanssa järjestettävässä iltamäkiextra-tapahtumassa yhdistetään laskiainen ja ystävänpäivä torstaina 11.2.2016 klo 16–19. Lippu 5 euroa ja välineet 5 e, kaakao 0 e Sotkamolehden kupongilla.

Saariselällä tapahtuu laskiaissunnuntaina 7.2.2016 aamusta iltaan: klo 10.00 Hiihtomafia-niminen lasten- ja nuorten laskettelukerho. Klo 14.00 Ski Saariselällä starttaa Suomi Slalom. Klo 12.00 Ivalon 9 C -luokka järjestää laskiaisriehan Alli-rinteessä, eli Suomen pisimmässä pulkkamäessä. Holiday Club Saariselkä ja Angry Birds-puisto tarjoavat laskiaisen kunniaksi perheille tarjouksen: Kylpylään 30e/perhe (4 hlöä) ja Änkkäripuistoon 30e/perhe (4 hlöä).

 

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskiaiseen kuuluu hohtavat hanget ja hyvä seura mäessä. Ruokapuoleen kuuluu ehdottomasti laskiaispulla, mutta kuuluuko se nauttia hillolla vai mantelimassalla?

Laskiainen on laskettelun juhlaa

Keskusuutiset

Hiihtäjien vinkit keväthangille

Vinkit

Hiihtokeskusten pääsiäinen kirittää loppukevättä

Keskusuutiset