Pyhä 17.4.2024

Laskettelulasien värillä on väliä

Laskettelulasit on tärkeä varuste alamäkeen. Ne suojaavat silmiä auringolta, viimalta, sateelta ja tarvittaessa myös iskuilta. Laadukkaiden laskettelulasien ansioista myös rinteen muodot on paremmin havaittavissa. Laskettelulasit on tärkeä varuste alamäkeen. Ne suojaavat silmiä auringolta, viimalta, sateelta ja tarvittaessa myös iskuilta. Laadukkaiden laskettelulasien ansioista myös rinteen muodot on paremmin havaittavissa.
Laskettelulasien valinnalla on suuri merkitys rinteessä näkemiseen. Aurinkoisella säällä laskulasin tärkein tehtävä on estää häikäisyä. Se tarkoittaa tummia, harmaansävyisiä linssejä, jotka vähentävät silmille pääsevän valon määrää.

Suomessa laskettelulaseja haastetaan oikein kunnolla. Meillä lasketaan keinovalossa, usvassa tai aamu- ja iltahämärässä. Jokaiselle kelille sopivia laseja ei ole olemassa. Lähimpänä täydellistä on modernit fotokromaattiset linssit, joiden valon suodatus muuttuu vallitsevan UV-säteilyn mukaan. Valon mukaan tummuvilla linsseillä on liki yhtä monta markkinointinimeä, kuin on tuotemerkkejä kaupoissa.

Vaihtolinssi on yksi vaihtoehto optimaaliselle näkökyvylle, tosin linssien vaihto pakkasessa voi tuottaa voimasanapuuskan. Vaihtolinssi jääkin usein vaihtamatta, jollei niiden vaihtomekanismi ole todella yksinkertainen.

Valitse laskettelulasien linssin väri oikein

Harmaa linssi läpäisee valon kaikki värit, vähentäen valon voimakkuutta jokaisessa värissä. Se sopiikin mainiosti aurinkoiselle kelille.

Ruskea linssi suojaa hyvin häikäisyltä, mutta ei pimennä yhtä hyvin kuin harmaa. Oranssinsävyisenä linssi suojaa häikäisyltä, vaikkei pimennä juuri ollenkaan. Toimii siis hyvin keinovalossa lasketellessa.

Keltainen linssi on tuttu elokuvista tarkka-ampujien värivalintana. Keltainen lisää kontrasteja, jonka ansiosta yksityiskohdat näkyvät selkeämmin. Keltainen onkin pilvisen ja sateisen sään valinta.

Sininen on mittareiden mukaan kehnoin mahdollinen valinta. Se laskee silmälle enemmän sinistä valoa, joten se lähinnä sotkee silmän työtä. Toiset kuitenkin pitävät tästäkin vaihtoehdosta.

Sama linssi ei toimi kaikilla keleillä. Lumisateinen kuva on Saariselältä.

Näkymän kokeminen on yksilöllinen asia. Kuten aiemmin kerrottiin, mittareiden mukaan sinisävyinen linssi on mittareiden mukaan kehnoin valinta. Joku kokee sen kuitenkin itselleen parhaaksi. Kannattaakin luottaa omaan näkemään, ei kaverin kertomaan.

Edellä mainittujen lisäksi on erilaisin suotimin varustettuja linssejä, jotka muun muassa poistavat harmaan sävyjä. Tällöin esimerkiksi rinteen pinnan muodot näkyvät sumuisessa kelissä vähän paremmin.

Valitse rauhassa

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, linssivärisävyjä on mainittujen perusvärien välillä satoja. Laskettelulasien valmistusteknologia on kehittynyt valtavasti. Linssin ulkopinta ei välttämättä kerro mitä väriä se on sisäpuolelta katsottuna.

Ota kypärä mukaan, kun menet laskulaseja hankkimaan. Siten varmistut, että lasit istuvat myös kypäräsi kanssa optimaaalisesti. Ja juttele myyjän kanssa, jotta saat sinulle parhaat laskulasit.

Juttelun lisäksi kannattaa, jos vain mahdollista, käydä ulkona kokeilemassa lasien toimivuutta ulkovalaistuksessa. Näkymä pihalla saattaa olla hyvinkin erilainen kuin kaupan sisällä myymälävalaistuksen kirkkaudessa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mäessä kerrospukeutuminen on valttia: ihoa vasten kosteutta siirtävä alusasu, sitten lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta ja sateelta suojaava kuorikerros.

Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa

Välineet
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet
Lasku rytmittyy mukavasti, kun on valinnut laskettelusauvan oikean pituuden. Vapaalaskijat arvostavat kuvan kaltaisia suurella sommalla varustettuja teleskooppisauvoja.

Laskettelusauvan oikea pituus – näin se löytyy

Välineet