Pyhä 17.4.2024

Laskukauden kolme trendiä

Kypärä on rinteessä paras päähine ja laskuvarusteista tärkein. Tässä tutustutaan Levin ilmatilaan tammikuussa 2016.
Laskettelussa ja lautailussa on trendinsä. Ne eivät välttämättä ole yhden kauden mittaisia ja hetkessä väistyviä, mutta pinnalla olevista asioista voidaan silti puhua. Tässä kauden 2016–17 kolme selkää laskutrendiä.

Vapaalasku

Vapaalasku hoidettujen rinteiden ulkopuolella on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Uudet tavat haastaa itseään, vapaus ja luonnossa liikkuminen houkuttelevat yhä useampia vapaalaskun pariin.

Kuten muustakin laskemisesta, löytyy myös vapaalaskusta jokaiselle sopiva tapa nauttia harrastuksesta. Ei tarvitse siis lähteä laskuelokuvista tutuille jyrkille vuorenseinille päästäkseen kokemaan laskemisen riemuja muuallakin kuin hoidetuissa rinteissä.

Helpoin tapa tutustua vapaalaskuun ovat esimerkiksi keskusten yhteydessä vapaalaskuun tarkoitetut hoitamattomat rinnealueet. Näitä löytyy esimerkiksi Iso-Syötteeltä, Ounasvaaralta ja Leviltä. Joillakin tuntureilla helppoja mahdollisuuksia vapaalaskuun voi löytää myös rinteiden vierestä.

Lajiin kannattaa tutustua pienin askelin ja kerätä samalla tietoa muun muassa varusteista ja lumiturvallisuusvälineistä. Moni hiihtokoulu järjestää vapaalaskukursseja ja tarjoaa lumiturvallisuusoppia. Lisäksi esimerkiksi Pyhän ja Ylläksen hiihtokoulujen valikoimiin kuuluu myös opastettuja retkiä takamaastoihin aloittelijoille ja kokeneillekin laskijoille.

Tavallisilla rinnevälineillä pehmeässä lumessa laskemisesta ei saa parasta iloa irti. Kannattaakin ottaa selville välinetestipäivien ajankohdat omassa lähikeskuksessa sekä omien lomiensa aikoihin.

Rockeri harrastajasuksissa ja -laudoissa

Rockerilla tarkoitetaan suksen tai laudan loppupäätä, joka nousee ilmaan jo ennen välineen kärkeä. Vapaalaskusuksista ja -laudoista rocker-kärjet ovat nyt siirtyneet pysyvästi myös harrastelijoiden suksiin.

Vapaalaskussa rockerilla pyritään lisäämään suksen kantavuutta pehmeällä lumella. Tavallisissa rinnesuksissa rocker-kärki lähtee huomattavasti helpommin käännöksiin myös hitaassa vauhdissa ja tasoittaa menoa huonokuntoisessa rinteessä, tehden siitä rennon laskettavan.

Kypärätrendi jatkuu ja jatkuu vaan

Kypäräbuumi tuntuu jatkuneen jo lähemmäs kymmenen vuotta, muttei osoita vieläkään hiipumisen merkkejä! Ilman kypärää laskevat alkavatkin olla suomalaisissa rinteissä kummajaisia.

Aloittelijoiden kiinnostus päänsä suojaamiseen tuntuu nyt tavoittavan myös vuosikausia ilman kypärää laskeneet aktiivilaskijat. Kypärä on rinteessä myös huomattavasti pipoa lämpimämpi vaihtoehto.

Lisäksi muut suojavarusteet kuten selkäpanssarit ovat yleistyneet mukavasti kaikentasoisten harrastajien keskuudessa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit
Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion.

Ammattilaisen 10 vinkkiä parempiin laskuvideoihin

Keskusuutiset

Haluatko testata suksia ja lumilautoja?

Keskusuutiset