Vihti Ski Center 28.3.2024

#laskukaveri Antti Autti

Lähimäestä voi ponnistaa pitkälle. Hyvänä esimerkkinä on lumilautailun ammattilainen Antti Autti. Hän on myös mainio esimerkki positiivisesta huippu-urheilijasta.

”Olen asunut koko ikäni Ounasvaaran kupeessa ja jo pienestä pitäen vanhempani veivät minua sinne. Oukulla laskemisessa minulle on aina ollut tärkeintä ajanvietto kavereiden kanssa oli keli mikä tahansa”, Antti Autti valottaa.

Rento ote jatkui, kun Antti siirtyi kotimäestä kansainvälisiin kilpailuihin.

Ensimmäinen eurooppalainen X-Games -voittaja

”Ei jaksa väkisin vääntää”, kommentoi Antti Autti keväällä 2005 suorituksiaan, kun oli voittanut toisen maailmanmestaruuden lumilautailussa. Hänestä tuli samalla lajin ensimmäinen kaksoismaailmanmestari. Hyvä fiilis on edelleen Autille, kuin muillekin lumilautailijoille avainsana hyviin suorituksiin. 

Samana keväänä hän voitti myös ensimmäisenä eurooppalaisena Yhdysvalloissa järjestettävien X-Gamesien halfpipen. Parikymppisenä saavutetusta huimasta menestyksestä huolimatta Autti jätti kisailun vähemmälle ja keskittyi yhä enemmän erilaisiin kuvauksiin. Tuorein kuvaustuotos on lumilautaelokuva on Aprroach & attack, joka julkaistiin syksyllä 2014. (Päivitetty: lue myös Antti Autti kuvasi vapaalaskuelokuvan Pyhällä.)

Lumilautailun kestomenestyjä Enni Rukajärvi on kertonut Autin suureksi innoittajakseen, eritoten Antin tinkimättömän asenteen ja tyylin takia.

”On tosi siistiä vetää äijän kanssa. Antilta saa hyviä vinkkejä, miten temppuja kannattaa tehdä ja ihan seuraamallakin oppii”, Enni kertoo.

Antti Autti: ”nauti lajista”

Missä Antti Autti laskee, hänellä on aina ystäviä ympärillä. Antin laskeminen näyttää helpolta ja huolettomalta. Helppouden taustalla on tuhansia treenitunteja myös punttisalilla, trampoliileilla sekä lenkkipoluilla, vaikkei lautailijat treenaamisestaan paljoa huutele.

Vaikka Autti on kolunnut liki kaikki maailman temppupaikat ja puuteriparatiisit, hän ei ole unohtanut sitä mistä kaikki lähti. Autti on yhä tuttu näky lapsuuden kotinsa lähellä olevan Ounasvaaran rinteillä. Hän järjestää siellä joka kevät myös tapahtuman, jossa antaa vinkkejä ja innoitusta tuleville anttiauteille. Tärkein vinkki on lajista nauttiminen.

”Yhdessä toisiamme kannustamalla meistä alkoi tulla parempia, mutta perusajatus ei koskaan ole hiipunut mielestä: temutaan yhdessä olosuhteista riippumatta, koska yksin laskeminen ei ole koskaan yhtä kivaa kuin kaverin kanssa.”

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Antti Autti kuvasi vapaalaskuelokuvan Pyhällä

Lumilautailu

Lumilaudan ostajan opas

Lumilautailu
Lumilautailu on hauskaa ja osaavilla helpon näköistä. Katso myös jutussa olevat Wernerin lumilautakoulun videot!

Opi lumilautailun alkeet helposti

Hiihtokoulu