Vihti Ski Center 28.3.2024

Latutilanne kannattaa tarkastaa etukäteen

Hiihtokeskuksista löytyy myös hienot ladut. Tässä nautitaan Ylläksen laduista.
Hiihtokauden käynnistyttyä latutiedot kiinnostavat hiihdon harrastajia. Latutilanne muuttuu etenkin alkutalvesta melkein päivittäin, joten ajantasainen tieto kannattaa tarkastaa ennen ladulle lähtöä.

Latutilanne on helppo ja nopea tarkistaa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen sivuilla. Sieltä löytyy tuorein tieto hiihtokeskusten läheisyydessä olevien latuverkostojen latutilanteesta. Ajankohtaisen latutiedon lisäksi Ski.fi-sivuilta löytyy myös esimerkiksi ajo-ohjeet hiihtokeskukseen tai vaikka välinehuollon aukioloajat. Sivuilta näkee myös lähipäivien paikkakuntakohtaisen sääennusteen.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen sivuilla on myös linkki hiihtokeskusten omille sivuille. Niistä löytyy tarkempia luokituksia latujen vaativuuksista sekä reittikartat. Vahvasti maastohiihtoon panostavien hiihtokeskusten, kuten Vuokatin ja Ylläksen, sivuilta löytyy muutakin asiaa maastohiihdon harrastajille – esimerkiksi voitelusuosituksia sekä tietoa mitkä ladut on milloinkin kunnostettu.

Latutilanne elää etenkin syksyllä ja keväällä

Hiihtokeskusten ammattitaitoiset työntekijät ovat mestareita loihtimaan lunta tarvittaessa vaikka jo heti syksyllä.

Kausi alkaa perinteisesti varhain muun muassa Vihti Ski Centerissä, Laajiksessa, Tahkolla, Vuokatissa, Rukalla, Ounasvaaralla, Levillä ja Oloksella. Ensilumenlatuja varten hiihtokeskukset säilövät lunta kesän yli. Esimerkiksi Vuokatissa on jo vuosia ulkohiihtokausi avattu 10.10. klo 10 säilölumen avulla.

Ruka oli Suomen ensimmäinen hiihtokeskus, joka säilöi lunta myös laskettelurinteitä varten. On helppo arvata, että jatkossa entistä useampi hiihtokeskus säilöö talven lumia seuraavan kauden varhaista aloitusta varten.

Myös hiihtokeskusten lumetuskalustoa hyödynnetään latujen lumetukseen. Lumitykkien avulla hiihtokausi avataan varhain hetimiten ensipakkasten jälkeen. Vihti Ski Center on hyvä esimerkki, kuinka tehokkaan lumetuskaluston avulla saadaan latu avattua innokkaille hiihtäjille heti ensimmäisten kunnon pakkasten saavuttua.

Usein ensimmäiseksi avataan muutaman sadan metrin tai yhden kilometrin mittainen latu, ja lisää avataan heti lumetuksen edistyttyä. Siksi latutilanne onkin hyvä tarkastaa ennen hiihtämään lähtöä.

Latutilanne kannattaa tarkastaa myös keväällä, jolloin latuja suljetaan kevään edistymisen mukaan. Yleensä alkukaudesta lumetetut ladut kestävät keväällä pisimpään. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Vuokatin hiihtoputkessa pääsee tutustumaan hiihdon saloihin kaikkina vuodenaikoina.

Maastohiihto-oppia ja välinehuoltoa

Useiden hiihtokoulujen opetustarjonta kattaa nykyään myös maastohiihdonopetuksen. Mikäli maastohiihdon opettelu tai taitojen kartuttaminen tuntuu tarpeelliselta, kannattaa kääntyä hiihtokoulun puoleen. Kun perustekniikka on hallussa, on sekä perinteinen tai luisteluhiihto nautittavaa. Pätevä opettaja osaa antaa toimivia vinkkejä ja nevoja myös kokeneille hiihtäjille. Hiihdonopettajat voivat myös neuvoa välinevalinnoissa.

Olennainen osa hiihtonautintoa on myös hiihtäjälle sopivat – ja hyvin huolletut – välineet. Hiihtokeskusten suksihuollot palvelevat myös maastohiihtäjiä. Parhaiten palvelu yleensä pelaa, kun käy jättämässä sukset reilusti etukäteen, tai ainakin viimeistään edellisenä iltana, voideltavaksi seuraavan päivän hiihtoja varten.

Hiihtokeskusten ajankohtainen rinne- ja latutilanne löytyy Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Maastohiihto – Suomen suosituin talviurheilulaji

Talviaktiviteetit
Oikean pituiset maastohiihtosauvat auttavat ergonomisen hiihtoasennon löytymisessä.

Maastohiihtosauvan oikea pituus löytyy mittaamalla

Talviaktiviteetit

Maastohiihtosuksi kannattaa valita huolella

Talviaktiviteetit