Pyhä 17.4.2024

Lisää voimaa laskettelijan harjoitusohjelmalla

Lisää voimaa laskettelijan harjoitusohjelmalla
Mäessä tarvitaan voimaa. Kun lihasten kestävyys- ja voimaominaisuudet ovat kunnossa, niin jaksaa laskea kovempaa ja pidempään. Voimaharjoittelun avulla voi myös ennaltaehkäistä vammoja. Esittelemme jokaiselle laskettelijalle sopivan tehokkaan voimaharjoitusohjelman.

Voimaharjoittelusta on hyötyä jokaiselle hiihtäjälle ja lumilautailijalle. Lihasten kestävyys- ja voimaominaisuuksien lisääntyessä jaksaa laskea entistä pidempään. Voimaharjoittelu auttaa myös ennaltaehkäisemään vammoja, kun niveliä ympäröivät lihakset antavat kunnon tuen.

Aktiivilautailija ja Mehiläisen liikuntaklinikan OMT fysioterapeutti Matti Hänninen suunnitteli jokaiselle laskettelijalle ja lumilautailijalle tehokkaan voimaharjoitusohjelman.

Harjoitusohjelma on jaettu kahteen osaan, A- ja B-ohjelmaan. Voit tehdä ohjelmat vuoropäivinä, mutta muista pitää myös lepopäiviä!

Ennen jokaista treeniä tee huolellinen lämmittely esimerkiksi crossarilla, kuntopyörällä tai soutulaitteella. Voimaharjoittelussa toistot ovat 3 x 15–20, jolloin kehitetään etenkin mäessä tarvittavaa voimakestävyyttä. Voiman lisääntyessä kasvaa myös toistot. Boxihyppyissä harjoitetaan räjähtävyyttä ja voimaa, joten toistot ovat 3 x 10.

A-ohjelma

A-ohjelmassa on paljon neljä vaihtoehtoista askelkyykkyharjoituksia (askelkyykky, bulgarialainen askelkyykky, askelkyykky kiertäen ja askelkyykky jalka pallon päällä – ensin mainittu kevyin, viimeinen rankin). Aloita askelkyykystä ja siirry seuraavaan kun haluat lisää haastetta tai vaihtelua.

Askelkyykky

Askelkyykky.
Askelkyykky.

Ota askel eteenpäin pitäen lantion levyinen haara-asento. Lantio on suoraan eteenpäin. Laskeudu suoraan alaspäin pitäen lonkka-polvi-jalkaterälinjaus. Ponnista takaisin ylös etummaisella jalalla.

Bulgarialainen askelkyykky

Bulgarialainen askelkyykky.
Bulgarialainen askelkyykky.

Takimmainen jalka on penkillä. Pidä selkä suorana, lantion levyinen haara-asento jaloilla ja lantio suoraan eteenpäin. Laskeudu suoraan alaspäin pitäen lonkka-polvi-jalkaterälinjaus. Ponnista takaisin ylös etummaisella jalalla.

Askelkyykky kiertäen

Askelkyykky kiertäen.
Askelkyykky kiertäen.

Seiso levypaino käsissä. Ota askel eteenpäin askelkyykkyyn kiertäen painoa etummaisen jalan puoleen säilyttäen lonkka-polvi-jalkaterälinjaus. Ponnista ylös ja tuo paino takaisin rinnan eteen.

Askelkyykky pallolla

Askelkyykky jumppapallolla.
Askelkyykky jumppapallolla.

Nosta jalka taakse jumppapallolle ja pidä kahvakuula vastakkaisessa kädessä käsi suoraan ylöspäin kuin etummainen jalka. Tee etummaisella jalalla askelkyykky pitäen lonkka-polvi-jalkaterälinjaus.

Takakyykky

Takakyykky.
Takakyykky.

Ota levytanko harteille, pidä lantionlevyinen haara-asento ja jalat lievästi aukikierrossa. Laskeudu kyykkyyn säilyttäen selän hyvä asento ja lonkka-polvi-jalkaterälinjaus. Ponnista ylös painaen kantapäitä ”lattiasta läpi”.

Yhden jalan lantionnosto

Yhden jalan lantionnosto.
Yhden jalan lantionnosto.

Pidä jalka korokkeella, toinen jalka ilmassa ja kädet maassa tai ilmassa. Nosta pakaran voimalla lantio ylös reiden suuntaiseksi. Laske lantio rauhassa takaisin alas.

Toispuoli penkkipunnerrus käsipainolla

Penkkipunnerrus jumppapallolla.
Penkkipunnerrus jumppapallolla.

Makaa yläselkä jumppapallon päällä vartalo suorana ja toinen käsi suorana sivulle. Ota toiseen käteen käsipaino rinnan korkeudelle. Työnnä käsi suoraksi ja palauta lähtöasentoon.

Boxihypyt

Boxihypyt.
Boxihypyt.

Seiso boxin edessä ja tee kyykky reisien vaakatasoon asti. Säilytä polvilinjaukset! Hyppää mahdollisimman räjähtävästi boxille. Kiinnitä huomiota alastulossa lonkka-polvi-jalkaterälinjauksiin ja alastulon pehmeyteen. Nouse penkillä ylös asti.

Punnerrus ja rutistus pallolla

Punnerrus ja rutistus jumppapallolla.
Punnerrus ja rutistus jumppapallolla.

Aloita punnerrusasennosta jalat jumppapallolla. Vedä polvet kohti rintaa ja palauta takaisin. Tämän perään tee punnerrus. Huomioi hyvä lapatuki.

Pallolinkkari

Pallolinkkari.
Pallolinkkari.

Aloita punnerrusasennosta jalat pallolla. Nosta lantiota ilmaan niin, että varpaat ovat enää pallolla. Pysäytä ja palaa takaisin aloitusasentoon. Huomioi hyvä lapatuki.

Lantion pyöräytys pallolla

Lantion pyöräytys pallolla.
Lantion pyöräytys pallolla.

Aloita punnerrusasennosta polvet pallolla. Kierrä lantiota niin paljon sivulle, että polven ulkoreuna on palloa vasten. Vie liike takaisin keskelle ja toista toiselle puolelle. Huomioi hyvä lapatuki.

Sivulankku pallolla

Sivulankku pallolla.
Sivulankku pallolla.

Laita kyynärvarsi pallon päälle ja pidä jalat yhdessä peräkkäin. Nosta ylempi käsi suoraan kohti kattoa. Pidä keskivartalo tiukkana. Huomioi hyvä lapatuki.

Pallorullaus

Pallorullaus.
Pallorullaus.

Lankkuasennossa kyynärvarret pallon päällä. Pidä keskivartalo tiukkana ja työnnä kyynärvarsilla palloa eteenpäin ilman, että selän asento muuttuu. Vedä takaisin palloa käyttäen vatsalihaksia. Huomioi hyvä lapatuki.

Selän ojennus pallon päällä

Selän ojennus pallon päällä.
Selän ojennus pallon päällä.

Makaa vatsalla pallon päällä. Pidä kädet niskan takana ja jalat seinää vasten saamaan tukea. Laske ylävartaloa mahdollisimman alas jonka jälkeen nosta ylävartaloa mahdollisimman ylös.

B-ohjelma

Sivukyykky kahvakuulalla

Sivukyykky kahvakuulalla.
Sivukyykky kahvakuulalla.

Pidä kahvakuulaa molemmin käsin rinnan korkeudella. Ota askel suoraan sivulle ja tee kyykky vieden lantiota taaksepäin kunnes reisi on vaakatasossa. Pidä lonkka-polvi-jalkaterälinjaus. Ponnista takaisin ylös lähtöasentoon.

Suorin jaloin maastaveto

Maastaveto suorin jaloin.Maastaveto suorin jaloin.
Maastaveto suorin jaloin.

Pidä jalat suorina tai vähän koukussa ja selkä suorana. Ote tangosta myötä-, vasta-tai ristikkäisotteella. Lähde viemään lantiota taaksepäin pitäen selkä suorana. Tuo itsesi takaisin ylös tuoden lantio takaisin ylös eteen.

Kulmasoutu yhdellä jalalla seisten

Seiso yhdellä jalalla polvi vähän koukussa, kumarru eteenpäin lonkasta ja pidä selkä suorana. Vedä vastakkaisella kädellä painoa lähelle kylkeä.

Lankkusoutu

Lankkusoutu.
Lankkusoutu.

Aseta kädet käsipainoille lattialle punnerrusasennossa. Pidä keskivartalo tiukkana ja vedä toisen puolen käsipainoa kohti kylkeä. Palauta takaisin lattiaan ja toista sama toiselle puolelle. Huomioi hyvä lapatuki.

180 asteen hypyt boxille

180-asteen hyppy boxille.
180-asteen hyppy boxille.

Seiso boxin edessä ja tee kyykky reidet vaakatasoon. Säilytä polvilinjaukset. Hyppää boxille ylös aloittaen 180 asteen kierto ylävartalosta hypyssä. Alastulossa huomioi polvilinjaukset ja alastulon pehmeys. Hyppää alas samalla tavalla 180 astetta kääntyen. Vaihtele suuntaa hyppykertojen mukaan.

Vartalonkierto taljassa

Vartalonkierto taljassa.
Vartalonkierto taljassa.

Seiso lantion levyisessä haara-asennossa köysi suorissa käsissä yläviistosta. Kierrä keskivartalon voimaa käyttäen vartaloa vastakkaiseen suuntaan viistoon alas. Palauta vartalo rauhassa takaisin lähtöasentoon ja kädet viistoon ylös.

Sivulankkukierto

Sivulankkukierto.
Sivulankkukierto.

Pidä kylkilankussa paino kyynärvarrella ja jalalla ylempi käsi suoraan ylöspäin. Kierrä lankkuasentoon kyynärvarsi maahan. Tämän jälkeen suorista vastapuolen käsi ja käänny toiselle puolelle sivulankkuun. Huomioi hyvä lapatuki.

Käden ja jalan nosto pallolla

Käden ja jalan nosto pallolla.
Käden ja jalan nosto pallolla.

Makaa vatsalla pallon päällä, nosta kättä suorana eteenpäin ylös ja vastakkaista jalkaa pitäen selän asento. Laske käsi ja jalka. Toista vastakkaiset puolet.

Breaker

Breaker.
Breaker.

Aloita punnerrusasennosta jalat pallolla. Lähde vetämään toisen jalan polvea koukkuun ja kierrä jalka toisen alitse suoraksi. Palauta jalka takaisin pallolle ja tee toiselle puolelle. Huomioi hyvä lapatuki.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

21 keinoa pysyä terveenä hiihtolomalla

Yhteistyössä
Eturistisidevamma ei vaadi aina kovia nopeuksia tai rajua kaatumista. Eturistiside voi revetä, kun on sopiva vääntö ja huonoa tuuria.

Eturistiside on laskettelijan vamma

Laskettelu

Ehkäise vammoja – kehitä liikkuvuuttasi tehokkaalla ohjelmalla

Vinkit