Vihti Ski Center 28.3.2024

Lumilautasiteiden säätämisen ABC

Apua lautasiteiden säätämiseen voi kysyä esimerkiksi vuokraamosta tai hiihtokoululta. Kuvassa haastetaan Vuokatin superpaippia.
Monet lautailijat eivät ihmeemmin mieti siteidensä säätöjä, vaan keskittyvät pelkkään laskemiseen. Siteiden pienellä säätämisellä voi laskemisestaan kuitenkin tehdä mukavampaa ja tehokkaampaa.

Oikea vai vasen jalka edellä?

Erilaisia vippaskonsteja asian selvittämiseen löytyy lukuisia, mutta tässä niistä kaksi: Jos potkaiset jalkapalloa tai ponnistat paremmin oikealla jalalla, tulee se lumilautaillessa takajalaksi. Toinen tapa on kokeilla, kummin päin tuntuu luontevammalta liukua jäisellä kadulla. Jos liukuminen tuntuu onnistuvan paremmin oikea jalka edellä, kannattaa myös lumilautaillessa laittaa se jalka eteen.

Erittäin nuorilla lumilautailjanaluilla ei välttämättä ole kaikkien kikkojen jälkeenkään selvää, kumpi jalka edellä kannattaa mennä. Erään kokeneen lumilautaopettajan vinkki tällaiseen tilanteeseen onkin, että ei asialla ole niin kauheasti merkitystä, kyllä se luonnollinen puoli sieltä löytyy. Myös hissin käyttöä voi tällöin kokeilla kumpikin jalka edellä, eikä väliä ole silläkään jos ylös päästään helpommin toisin päin kuin alas.

Kulmat

Nykyään useimmilla lumilautailijoilla etujalka osoittaa hieman eteen ja takajalka taaksepäin. Hyvä lähtökohta kulmille ja hyvin yleinen asetus on sellainen, että etujalka on 15 astetta eteenpäin ja takajalan asetus on -9 tai -12 astetta. Tämä mahdollistaa luonnollisen ja liikevalmiin asennon, mitä voi testata esimerkiksi menemällä kyykkyyn erilaisilla asetuksilla. Myös perusasiat on helpointa oppia tällaisilla asetuksilla.

Lapsilla kulmat voivat olla pienemmät ja symmetriset, etenkin jos lapsella ei ole vielä selvää käsitystä siitä, kumpi jalka edellä hän laskee.

Kulmat ovat kuitenkin hyvin laskijakohtaiset, ja itselle parhaat säädöt löytyvät lopulta vain kokeilemalla. Jos laskeminen kuitenkin tuntuu parhaalta esimerkiksi molemmat jalat eteenpäin osoittaen, kannattaa tällöin vain antaa mennä!

Leveys

Siteiden sopiva leveys riippuu myös henkilökohtaisista mieltymyksistä ja laskutavasta. Leveämpi asento voi tuntua vakaammalta kovassa vauhdissa, kun taas kapeammilla asetuksilla kikkailut ja temput voivat onnistua ketterämmin. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että tasapainoisessa asennossa siteiden välinen etäisyys olisi ainakin saman verran kuin polven ja laudan välinen.

Leveys on tietysti myös suhteessa siteiden kulmiin, sillä saman levyisen asennon saa tuntumaan aivan erilaiselta kulmia muuttamalla. Leveydenkin suhteen asennon olisi hyvä olla sellainen, että siinä on luonnollista seistä ja asennossa pääsee kyykkyyn. Jos polvet tai nilkat kipeytyvät laskiessa, voi siteiden kulmien tai leveyden säätämisestä olla apua.

Highback

Highbackin säädöllä tarkoitetaan pohkeen puolella olevan tuen kulmaa. Mitä pystymmässä asennossa highback on, sitä suuremman liikkeen se mahdollistaa esimerkiksi temppuja tehdessä. Kun kallistusta lisätään, helpottuu paineen saaminen kantapäille ja takakantti puree tehokkaammin rinteeseen. Laudasta tulee samalla myös herkemmin liikkeisiin reagoiva, mistä johtuen pystympi asetus voi olla helpompi aloittelijalle anteeksiantavuutensa vuoksi. Karkeasti voisikin sanoa, että pystympi asetus soveltuu paremmin rennompaan ja kikkailevampaan laskuun ja suurempi kallistus vauhtiin ja leikkaaviin käännöksiin.

Kokeilemalla se selviää

Ei ole olemassa yksiä yhteisiä asetuksia lumilautasiteille, vaan jokaisen laskijan kannattaa hakea itselleen sopivimmat asetukset kokeilemalla rohkeasti eri asioita. Asetuksia kokeillessa kannattaa keskittyä säätämään yhtä asiaa kerrallaan, ja keskittyä näin vain siitä aiheutuneisiin muutoksiin.

Kannattaa myös muistaa, että muutokset asetuksiin saattavat saada laudankin käyttäytymään eri tavoin, joten vanhastakin lumilaudasta voi löytyä uusia puolia vielä vuosienkin jälkeen.

Kysyvä ei myöskään tieltä eksy. Jos siteiden asetukset arveluttavat, voi vinkkejä ja apua säätämiseen käydä kysymässä esimerkiksi vuokraamosta tai suoraan hiihtokoululta!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Käytetyt lasketteluvälineet – tee onnistuneet kaupat!

Välineet

Lapsi viihtyy rinteessä, kun välineet ovat sopivat

Välineet

Lumilaudan ostajan opas

Lumilautailu