Vihti Ski Center 28.3.2024

Miten pitkään ilman laskettelusauvoja kannattaa laskea?

Laskettelusauvoista on iloa lapselle vasta sitten, kun hän osaa kunnolla kääntyä ja pysähtyä.
Laskettelutaitojen opettelu kannattaa aloittaa ilman sauvoja. Se nopeuttaa oppimista merkittävästi. Mutta milloin on oikea hetki tarttua sauvoihin?

Aloitteleva laskija sohii laskettelusauvoilla helposti eteen, taakse, taivaalle ja sivuille. Leikkisästi ajatellen sohiminen lisää turvallisuutta, sillä kanssalaskijat kiertävät moisen sauvamyllyn varmasti kaukaa. Kaikki eivät kuitenkaan hoksaa etsiä kiertotietä ajoissa ja osa ei hallitse suksiaan niin hyvin, että pystyisi väistelemään ilmassa viuhuvia piikillisiä keppejä. Pelkästään lähiympäristön kannalta laskettelusauvoja ei kannata käyttää liian aikaisin.

Sauvasuhaaja riskeeraa myös oman terveytensä. Suurimmassa vaarassa ovat ranteet. Melkein jokainen aloitteleva laskija yrittää jarruttaa sauvoilla ottamalla niillä tukea edestä. Se ei ole hyvä idea! Ja onpahan nähty yhden jos toisenkin kompastuvan omiin sauvoihinsa. Sauvan päälle kaatuminen sattuu.

Jalat toimivat paremmin ilman laskettelusauvoja

Laskiessa käsien merkitys on minimaalinen, työ tehdään jaloilla ja keskivartalon lihaksilla.

Ennen sauvoihin tarttumista kannattaa opetella, mitä niillä jaloilla tehdään. Mitä jalkojen täytyy tehdä, että vauhti hidastuu? Miten lihaksia täytyy aktivoida, jotta saat sukset kääntymään?

Tässä vaiheessa sauvoista on lähinnä haittaa. Se, että joudut keskittymään käsiin ja jalkoihin yhtä aikaa, hidastaa oppimista.

Eli, ennen kuin otat sauvat käteen tai annat sauvat lapsellesi, tarkista, että laskija osaa

1) laskea huitomatta,

2) jarruttaa ja pysähtyä,

3) mutkitella ja

4) käyttää hissiä.

Myös aikuinen opettelee ilman sauvoja

Joskus aikuinen aloittelija voi pitää sauvoja kädessä, kunhan hän ei käytä niitä. En kuitenkaan suosittele sitä. Hädän hetkellä ensimmäinen reaktio on usein jarruttaa sauvoilla. Keskittymispotentiaalia syö myös se, että keskittyy pitämään sauvat ilmassa. Sitä paitsi, ilman sauvoja laskeminen parantaa aina tasapainoa.

Hyötyä sauvoista alkaa olla alamäessä vasta siinä vaiheessa, kun laskija laskee yhdensuuntaisin suksin. Sauvamerkin oikea-aikainen käyttö auttaa rytmittämään laskua. Auratessa sauvamerkkiä ei tehdä.

Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu