Pyhä 17.4.2024

Näin onnistuu hiihtomatka turvallisesti

Laskettelureissuille pakataan yleensä paljon tavaraa. Auto kannattaa kuormaata huolellisesti ja harkiten. Kuva: Autoliitto
Hiihtolomien myötä käynnistyy vilkas matkasesonki hiihtokeskuksiin. Jotta perille ja takaisin kotiin pääsee turvallisesti, kannattaa auto ja suksiboksi pakkaamiseen käyttää hieman aikaa. Myös auton ja kuljettajan pitää olla iskussa. Seitsemän kohdan muistilista auttaa automatkaajaa.

1. Tee autolle tarkastus

Autoissa on nykyään pitkät huoltovälit, joten omien tarkastusten merkitys korostuu. Tarkasta säännöllisesti valojen toiminta sekä moottoriöljyn, jäähdytinnesteen ja jarrunesteen määrät.

2. Näkyvyys kuntoon

Ennen reissua muista myös täyttää lasinpesusäiliö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä, puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta ja varmistaa pyyhkijänsulkien kunto.

3. Lisää rengaspainetta

Hiihtoreissuille auto pakataan yleensä täyteen ihmisiä ja tavaraa, joten tarkasta ja tarvittaessa myös nosta rengaspaineet kuormitusta vastaaviksi.

4. Asenna suksiboksi huolellisesti

Ilmavirta voi kammeta liian edessä olevan suksiboksin irti. Liian takana oleva kuljetuslaatikko taas voi estää takaluukun aukeamisen. Vinoon katolle asennettu boksi lisää entisestään ilmanvastusta ja ujeltaa ikävästi. Tarkasta säännöllisesti suksiboksin ja taakkatelineiden kiinnitys.

5. Pakkaa suksiboksi harkiten

Suksien ja lautojen paikka on suksiboksissa. Muuten pakkaa boksiin vain kevyttä tavaraa, että auton painopiste ei nouse tarpeettoman korkealle. Suksiboksin kuorman tulee jakautua tasaisesti molemmille taakkatelineille. Muista myös tukea ja sitoa kaikki suksiboksissa olevat tavarat huolellisesti.

6. Matkatavarat paikoilleen

Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa, ei matkustamossa. Tue tavarat pakatessasi huolellisesti ja varmista, että kuorman korkeus ei ylittä takapenkin selkänojaa – näin tavarat eivät lennä äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä matkustajien niskaan. Mikäli laajennat tavaratilaa kaatamalla takaistuimen selkänojan, niin varmista tavaroiden paikallaan pysyminen sidonnalla.

7. Virkeänä liikenteeseen

Etenkin pitkälle hiihtolomamatkalle ei kannata lähteä suoraan rankan työpäivän jälkeen, vaan vasta levänneenä. Väsyneenä ajamisessa on aina riskinsä, eikä yön yli ajaneena ja vuorokausirytmin hukanneena pysty nauttimaan ensimmäisistä hiihtopäivistä.

Katso myös Autoliiton Ajokoulun ohjevideot:

Auton kuormaaminen
Suksiboksin asennus
Suksiboksin kuormaaminen
Suksiboksin ja auton pakkaaminen

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Autossa suksesta voi tulla ohjus – kiinnitä tavarat huolella

Yhteistyössä

Näin onnistuu hiihtomatka turvallisesti

Vinkit

Löydä unelmiesi vuokramökki laskettelureissulle

Laskettelu