Vihti Ski Center 28.3.2024

Opi laskettelun alkeet – näin pääset kiinni lajiin

Laskettelun salat oppii nopeasti ja hauskasti Wernerin hiihtokoulussa.
Kiinnostaako laskettelu, muttet tiedä, mistä aloittaa? Parhaiten lajin saloihin vihkiytyy osaavan hiihdonopettajan opastuksella, mutta harjoitella voi myös omatoimisesti. Kokosimme ohjeet.

Laskettelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, ja laskettelun alkeet sopivat kaikille.

Aloittelijan kannattaa harjoitella aluksi lastenrinteisissä tai helpoissa loivissa harjoitusrinteissä, joissa myös hissit ovat helpompia. Suksiin, niillä liikkumiseen ja kaatumiseen on kuitenkin hyvä tutustua ensin tasamaalla.

Helpoissa rinteissä on usein ratoja, pieniä hyppyreitä tai aaltolatuja, jotka tekevät harjoittelusta alun jälkeen monipuolisempaa ja mielekkäämpää. Niiden ansiosta motivaatio pysyy korkealla.

Lasten kanssa on hyvä muistaa sääntö ”hiljaa hyvää tulee” ja pitää riittävästi taukoja, jottei motivaatio pääse väsymyksen vuoksi lopahtamaan. Kannusta lasta oivaltamaan ja kokeilemaan itse! Siten lapsi löytää sisäisen tekemisen ilon. Näin koko perheelle voi löytyä mielekäs loppuelämän yhteinen harrastus. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Kaatuminen ja nouseminen

Alussa miltei kaikki kaatuvat. Kaatuminen ei siis ole katastrofi, ja senkin voi opetella tekemään turvallisesti.

Seiso tasamaalla niin, että sukset osoittavat yhteen suuntaan, ja koukista polviasi. Ota käsi eteen ympärillesi kuin halaisit itseäsi. Kyykisty vähitellen alemmas ja kaadu sivulle. Pyöristy samalla mahdollisimman matalaksi ja pyöreäksi. On tärkeää, ettet kaatuessa ota käsillä vastaan, koska ranteet voivat helposti murtua, jos ne tärähtävät maahan tai joutuvat kannattelemaan koko kehon painoa.

Maassa maatessasi käännä sukset osoittamaan yhteen suuntaan, istu takasiteiden päälle, ota polvista kiinni ja yritä nostaa lantiota ylös keskivartaloa apuna käyttäen. Jos tämä tuntuu liian vaikealta, ota toinen suksi pois jalasta, tuo vapaa polvi maahan ja paino eteen ja nouse ylös niin, että laitat samalla pois otetun suksen takaisin jalkaan.

Myöhemmin kun kaadut alamäessä, on tärkeää, että käännät sukset aina sivusuuntaan rinteeseen. Näin et lähde luisumaan mihinkään, ennen kuin olet päässyt takaisin hyvään peruslaskuasentoon.

Laskuasento

Seuraavaksi on aika harjoitella laskuasentoa ja liikkumista tasamaalla. Hyvän laskuasennon ansiosta tasapaino säilyy vaihtuvissa olosuhteissa.

Hyvässä laskuasennossa nojataan eteenpäin. Paino on päkiöillä, polvet joustavat hieman. Sivusta katsoessa varpaat, polvet ja hartiat muodostavat suoran linjan ja selkä kaareutuu hieman. Kädet voi tuoda eteen kuin kantaisi laatikkoa tai aluksi polville auttamaan painopisteen kanssa.

Jos istahdat alas, karkaa lantio taakse ja painopiste siirtyy väkisinkin liian taakse, vaikka kuinka nojaisit ylävartalolla eteenpäin. Muista siis pitää lantio ylhäällä ja paino edessä! Tämän jälkeen laskeminen on helppoa ja sukset kuuntelevat toiveitasi paremmin. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Tasamaalla liikkuminen

Ota toinen suksi pois jalasta ja kokeile liukua tasamaalla vain yhdellä suksella. Nojaa eteenpäin, pidä paino päkiällä maassa olevan suksen päällä. Voit potkutella kuin potkukelkalla ja harjoitella tasapainoa ja hyvää perusasentoa.

Harjoituksen jälkeen laita kummatkin sukset jalkaan ja harjoittele kääntymistä ja liikkumista tasamaalla. Nostele suksia ja tule tutuksi niiden kanssa.

Sitten voitkin edetä loivaan mäkeen joko sivuaskelin tai ankkakävelyllä. Sivuaskelissa on tärkeää muistaa pitää sukset koko ajan samansuuntaisina poikki rinteen ja ottaa aluksi pieniä, lyhyitä askelia, jotta sukset eivät vahingossa mene ristiin tai käänny väärinpäin.

Ankkakävelyssä sukset pidetään V-asennossa. Painoa siirretään joka askeleella sukselta toiselle. Käännä sukset hieman sisäkantilleen, niin et luisu takaperin alaspäin.

Muutamien askeleitten jälkeen käännä sukset menosuuntaan, muista hyvän peruslaskuasento ja luisu alas. Anna suksien pysähtyä hiljaa itsekseen. On tärkeää, ettet lähde liian ylös, ethän ole vielä harjoitellut pysähtymistä tai jarruttamista.

Jarruttaminen ja pysäyttäminen

Seuraava askel on opetella jarruttamista ja pysäyttämistä auraamalla. Auraamista voi harjoitella aluksi tasamaalla ennen alamäkeen siirtymistä.

Liu’uta sukset hyvässä peruslaskuasennossa aura-asentoon. Pidä kärjet lähellä toisiaan ja työnnä samalla kantapäitä ja suksen kantoja ulospäin. Polvet pysyvät erillään kuin niiden välissä olisi pallo. Mitä voimakkaammin auraat eli mitä enemmän työnnät kantoja kauemmas toisistaan, sitä nopeammin vauhti hidastuu tai lopulta pysähtyy. Painon on tärkeää pysyä edessä päkiöillä ja katseen menosuunnassa.

Harjoitus kannattaa toistaa muutaman kerran ennen loivaan alamäkeen siirtymistä. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Aurakäännökset

Kun olet oppinut jarruttamaan sujuvasti ja pysäyttämään vauhdin, on aika siirtyä käännösten pariin.

Lähde liikkeelle niin, että auraat hallitusti hyvässä peruslaskuasennossa ja siirrät hitaasti painoa puolelta toiselle. Kun siirrät painoa oikealle, käännyt vasemmalle ja päinvastoin. Paino siirtyy siis aina ulommaiselle sukselle. Ylävartalo pysyy melko liikkumatta. Pyri siirtämään painoa siten, että lantio pysyy kumpaisenkin suksen päälle. Älä kääntele ylävartaloa tai heiluta käsiä.

Kun opit hahmottamaan painonsiirron, lähde tekemään yhä suurempia käännöksiä ja käytä hyödyksi harjoitusrinteiden ratoja ja välineitä. Päästyäsi käännösten pariin jatka harjoituksia ja hanki varmuutta ennen seuraavia haasteita.

Lisää Wernerin hiihtokouluvideoita löydät Ski.fi:n YouTube-kanavalta. Hiihtokoulujen yhteystiedot ja hiihtokeskusten rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Artikkelin kirjoittaja on Levin hiihtokoulun opettaja.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

Haluatko mukaan Werneri-hiihtokouluun?

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu