Vihti Ski Center 28.3.2024

Rinnesukset harrastajille ja eksperteille

Nykyaikainen suksi on helppo jo monipuolinen laskea.
Rinnesukset ovat helppoja laskea ja hallita, mutta niissä riittää ominaisuuksia myös taitojen karttuessa. Reilu sivuleikkaus, riittävä kiertojäykkyys ja notkeus pituussuunnassa nopeuttavat uuden oppimista.

Harrastajille suunnatuissa rinnesuksissa on tarjolla suksia kaikille aloittelijasta vanhaan konkariin. Rauhallisesti tai kohtalaisella vauhdilla rinteissä laskevalle löytyy suksi varmimmin tästä tuoteryhmästä. Liian suorituskykyisiä ja vaikeita suksia ei kannata itselleen ostaa. Ne vain pahimmillaan haittaavat ja hidastavat uuden oppimista.

Harrastajan rinnesuksia ei kannata kavahtaa liian helppoina välineinä, sillä niissäkin suorituskyky on parantunut jatkuvasti. Helppoudesta ja vaivattomuudesta huolimatta harrastajan rinnesuksilla konkarikin pääsee fiiliksiin.

Harrastajan rinnesuksilla kurvailee komeasti leikkaavia käännöksiä. Välineiden ominaisuuksissa alkaa raja tulla vastaan vasta, kun leikkaavissa käännöksissä vauhdit kasvavat koviksi ja alla on kova ja haastava rinne. Silloin on harrastajan aika testata ekspertin sivakoita.

Ekspertin rinnesukset

Ekspertin rinnesuksissa suorituskyky riittää kovaankin menoon. Käytännössä monet niistä ovatkin saaneet vaikutteita kilpasuksista.

Kisasuksiin verrattuna ekspertin rinnesukset ovat monipuolisempia. Ne eivät ole yhtä jäykkiä kuin kisasukset ja toimivat siksi paremmin myös rauhallisella vauhdilla tai loivemmassa rinteessä. Kisasuksia ohjaavat välinesäännöt eivät myöskään aseta ekspertin suksien suunnittelulle rajoitteita.

Yksinkertaistaen ekspertin rinnesukset voi jakaa kolmeen tyyppiin. Osa suksista muistuttaa tiukasti leikattuja kisapuikkareita, osa vauhdikkaita suurpuikkareita. Väliin jää kuitenkin laaja valikoima suksia, jotka ovat leikkaukseltaan puikkaria rennompia, mutta reilusti leikattuja. Juuri nämä 14–16 metrin kääntösäteellä tehdyt sukset ovat monipuolisimpia.

Nykyaikaisia suksia ei kannata valita vain tuijottamalla omaa ja suksen pituutta. Sopivaa suksea ei löydykään suoraan taulukosta, vaan valintaan vaikuttavat voimakkaasti laskuolosuhteet, laskijan taitotaso ja fyysiset ominaisuudet. Sama suksi saattaa 160 cm pituisena olla mitä parhain etelän pikkumäissä ja 170 cm pituisena toimia loistavasti pidemmissä rinteissä. Eri mittoja kannattaa siis kokeilla avoimin mielin ja miettiä, missä suksilla aikoo eniten laskea.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

All mountain- ja vapaalaskusukset

Laskettelu

Rocker-sukset

Laskettelu

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu