Pyhä 17.4.2024

Rocker-sukset

Joskus lunta on paljon.
Rocker-termi löytyy useiden suksien ominaisuuksista, mutta mitä termillä oikein tarkoitetaan? Rakkaalla lapsella on monta nimeä, sillä lähes kaikki suksivalmistajat ovat tehneet rockerille oman tuotenimensä.

Rocker on yksinkertaistettuna varhain kohotettu suksen kärki ja joissain suksissa myös kanta. Suksissa rockerit tulivat ensiksi puuterilumen suksiin, josta se on ujuttautunut tavallisten laskijoiden rinnesuksiin saakka.

Miksi?

Suksien vyötärömitta on kasvanut kymmeniä prosentteja, jonka vuoksi niiden kääntäminen eritoten rinneolosuhteissa on vaatinut laskijalta taitoa. Rockerin avulla suksen reagointiherkkyyttä käännöksissä saadaan kasvatettua merkittävästi.

Rockerin avulla sivakoista saadaan monipuolisempia eri olosuhteisiin, jolloin puuterikentillä temmeltäminen onnistuu myös peruslaskijoilta.

Termistö haasteena

Perinteinen rocker-termi mielletään usein vapaalaskusuksien banaanin muotoisiksi suksiksi (käänteinen jalkavuus). Myös vapaalaskusuksista yhä useampi on tehty niin, että suksi on keskikohdaltaan koholla (norm. jalkavuus) ja ilman laskijaa kontaktipinta lumeen hyvin pieni, yleisimmin 1/3 osa suksesta eteen ja taaksepäin. Kontaktipinnan pituus ja paikka vaihtelevat valmistajan mukaan vaikuttaen kohtuullisen merkittävästi suksen ominaisuuksiin. Tämä ns. normaali jalkavuus mahdollistaa nautittavan laskemisen hoidetulla rinteellä. Nyt rockereina kaupattavat sukset ovat useimmiten keskivaihteiltaan sukua rinnesuksille ja kärjestään vapaalaskijan työkaluille.

Uusien teknologioiden ja Rockerin yhteisvaikutuksesta suksista on pääsääntöisesti tullut entistä säntillisempiä laskettavia, monipuolisempia ja vaivattomampia. Yleistäen kohotettu kärki antaa luisuttamisen helposti anteeksi, mutta mahdollistaa taitavalle edelleen täysipainoisen vauhdikkaan kanttaamisen.

Koelaske ennen ostamista

Rocker on ns. carvereiden jälkeen suurin teknologinen uudistus laskettelusuksissa. Niiden ydintehtävä on tehdä laskemisesta entistäkin nautittavampaa. Ensitestien perusteella siinä onnistutaan kohtuullisen hyvin. Jokaisen pitää omakohtaisesti arvioida niiden tarjoama lisäilo laskemiseen. Meillä jokaisella on kuitenkin oma persoonallinen laskutapa, jolle pitää löytää sopivin suksi. Ainut keino löytää itselleen paras pari on testaaminen. Helpoimmin se onnistuu hiihtokeskusten skishoppien testisuksilla.

Ostamisen haasteeseen vaikuttavat myös suksien muiden ominaisuuksien, kuten pituus- ja kiertojäykkyyden vaihtelut sekä sivuleikkausten vaihtelut. Nyt jos koskaan sukset kannattaa testata ennen ostamista!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

All mountain- ja vapaalaskusukset

Laskettelu

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu
Laskettelusuksen valintaan vaikuttaa laskutaito sekä missä ja miten haluaa lasketella.

Laskettelusukset – ennen pitkät nyt pätkät

Laskettelu