Vihti Ski Center 28.3.2024

Rohkeasti kumpareita kokeilemaan 

Ei tarvitse olla Jimi Salosen kaltainen taituri nauttiakseen kumpareista. Kuva: Ski Sport Finland/Jussi Väätäinen
Suomi on perinteisesti ollut kumparelaskun mahtimaa. Talvella 2016 kumparelasku on taas nostanut päätään etenkin Jimi Salosen näyttävien kisalaskujen myötä.

Kumpareiden valloittaminen vaatii kohtuullisen hyvää hiihtotaitoa. Senkin jälkeen on pitkä matka jannelahtelaksi, vaikka pukkelikosta jo nauttisikin. Vaikka meno ei aina sujuvaa ja lennokasta olisi, niin kumpareiden lasku on takuulla hauskaa ja kehittävää. Onneksi muutamista keskuksista löytyy kumparerinne (tai ainakin kumpareränni), joka houkuttelee kokeilemaan ja kehittämään taitoja. Kumpareita on tänä talvena päässyt laskemaan mm. Swinghillissä, MessilässäLaajiksessa, Riihivuoressa ja Rukalla.

Laskutekniikka haltuun

Kumparetekniikka on ihanteellinen, kun se on suoraviivainen, tasarytminen ja kumpareen kaikkia osia käyttävä. Laskurytmin on säilyttävä samana koko suorituksen ajan, kumpareiden eri kohdissa. Teknisesti hyvässä laskussa käännökset ovat leikkaavia ja suksien lumikontakti säilyvä. Näin siis teoriassa, käytännössä asian voi purkaa kolmeen pääkohtaan, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä:

1. Laskuasento. Laskija näyttää sivustakatsottuna Kiss-yhtyeen s-kirjaimelta. Seistään suksen keskellä ja asento pitäisi pystyä säilyttämään koko laskun ajan. Silloin voima ja reagointikyky säilyy.

2. Perustekniikka. Ylävartalo pidetään suhteellisen stabiilina, joustot tehdään jaloilla. Kumpareen lähestyessä jalat vedetään takareidestä koukkuun, kumpareen jälkeen jalkojen ojennus.  Aloittelija lähtee helposti tekemään joustot ylävartalolla, jolloin asento hajoaa ja vauhti karkaa hallitsemattomaksi.

3. Sauvamerkki. Sauvamerkin tarkoitus on rytmittää laskua. Sauvaa käytetään kevyesti lumessa, merkiksi alkavasta käännöksestä. Merkki laitetaan hieman kummun takapuolelle. Jos merkki asettuu etupuolelle tai kummun laelle, se kääntää laskuasennon helposti takapainoiseksi.

Perusvälineillä pärjää

Kumparelaskijoilla on omat erikoissuksensa, jotka ovat lähempänä perinteisiä suoria pujottelusuksia. Tavallisilla rinnesuksilla ja twin tip-suksilla pärjää kuitenkin mainiosti myös kumpareissa.

Kypärä on pakollinen varuste kumpareikoissa, suositeltava myös peruslaskemisessa. Kumpareikossa olisi hyvä käyttää myös selkäpanssaria ja suojatopattuja housuja, varsinkin jos kumparevimma yltyy vähänkään enempää.

Kumparelasku kisalajina

Kumparelaskussa kilpailurinne on noin 200–250 metriä pitkä, jonka aikana suoritetaan kaksi vapaavalintaista hyppyä. Kumparelaskua tuomaroi yleensä 5–7 tuomaria, joista 3–5 on tekniikkatuomareita ja kaksi hyppytuomareita. Kumparelaskijan kokonaispisteet muodostuvat tekniikasta (50 % pisteistä), ajasta (25 % pisteistä) sekä hypyistä (25 % pisteistä).

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu

Haluatko kokeilla ratalaskua, kiinnostaako freestyle?

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu