Pyhä 17.4.2024

Säädä välineesi oikein

Siteiden oikeat säädöt ja oikeanlainen kypärä ovat ehdoton edellytys turvalliselle laskettelulle
Siteiden oikeat säädöt ja oikeanlainen kypärä ovat ehdoton edellytys turvalliselle laskettelulle. Väärin säädetyt siteet voivat jäädä laukeamatta silloin kuin niiden pitäisi tai ne voivat laueta ilman syytä, kun niiden ei pitäisi. Älä aiheuta vaaratilanteita itsellesi tai muille – testaa siteittesi säädöt aina rinteeseen lähtiessäsi.

Etuside kiinnittyy monon kärkiosaan sivulta ja päältä. Osassa etusiteitä korkeus- ja leveyssäädöt ovat automaattisia ja osassa ne tehdään käsin. Etusiteen jäykkyys eli laukeamisherkkyys säädetään aina käsin.

Takasiteessä säädetään jäykkyys sekä ”pitkittäisjännitys” eli paine etusidettä kohti. Paine säädetään etu- ja takasiteen välisellä etäisyydellä. Jos paine on säädetty väärin, ei etuside toimi tarkoitetulla tavalla. Siteiden jäykkyys säädetään laskijan painon, taitojen ja lumiolosuhteiden mukaan. Oikean jäykkyyssäädön löydyttyä asetetaan etu- ja takasiteet samaan arvoon. Jäykkyysarvot on ilmoitettu kaikissa siteissä näkyvällä DIN-asteikolla.

Säädä suksien siteet

Hankkiessasi uudet välineet on syytä antaa myyntiliikkeen suorittaa säätäminen antamiesi tietojen perusteella. Ole rehellinen kertoessasi painostasi ja laskutaidoistasi. Myymälöissä on taulukot, joiden perusteella antamiesi tietojen mukaiset säädöt saadaan kohdalleen.

Jos olet hankkinut käytetyt välineet, on ne syytä käydä säädättämässä kyseisiä siteitä myyvässä urheiluliikkeessä tai huoltopaikassa. Muista ottaa käytössäsi olevat laskettelumonot mukaan. Hiihtokeskusten suksivuokraamot auttavat myös säätökysymyksissä.

Testaa siteiden säädöt

Yksi säätö vaikuttaa muihin. Jos huomaat esimerkiksi etusiteen laukeavan liian herkästi, on syytä tarkistaa kaikki säädöt myös takasiteestä. Testaa siteittesi säädöt aina lähtiessäsi rinteeseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että etuside on saatava auki vääntämällä itse jalkaa sisälle päin ja takasiteen on auettava potkaistaessa taaksepäin. Muista, että siteiden toimivuuteen vaikuttaa myös mono, monon pohjan, kärkiosan ja kantaosan on oltava puhtaita laittaessasi sukset jalkaan.

Käytä kypärää oikein

Kypärän kohdalla ei oikeastaan voida puhua varsinaisista säädöistä, tärkeintä on että kypärä on oikean kokoinen ja istuu hyvin päässä. Kypärä asetetaan syvälle päähän, se ei saa ”roikkua” takaraivolla. Leukahihnan on oltava kiinnitettynä ja sopivan tiukalla, jotta kypärä ei irtoa paikaltaan iskun sattuessa. Jos tarvitset lisälämpöä, käytä tarkoitukseen sopivaa kypärähuppua. Älä tunge kypärän alle pipoa, sillä se siirtää kypärän pois oikealta paikalta. Tämä koskee myös lapsia, joilla usein näkee liian isoja kypäriä.

Kypäräkin ikääntyy

Muun muassa auringonvalo vaikuttaa muovien koostumukseen. Koska kypärät on tehty muovimateriaaleista, on kypärien suositeltava vaihtoaika noin kolmen vuoden välein. Jos kypäräsi saa voimakkaan iskun, se kannattaa vaihtaa, sillä isku saattaa heikentää kypärän suojauskykyä. Säilytä kypärääsi kuivassa auringonvalolta suojatussa paikassa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelijan vammat voi välttää

Keskusuutiset

Totta se on: laskettelumono voi olla lämmin ja mukava

Laskettelu
Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Hiihtokoulu