Pyhä 17.4.2024

Seuratoimintaan voi osallistua koko perhe

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Seuratoiminta antaa uutta kipinää harrastukseen niin isoille kuin pienille laskijoille. Kepit rinteessä ovat houkutus liki jokaiselle laskettelijalle, niin pienelle kuin isollekin. Rataa on kivaa laskea, vaikka ei paljoa osaisikaan ja kun keppejä aletaan kiertää valmentajan ohjeiden mukaan, voidaan jo puhua oikeasti ratalaskusta.

Lapsille ratalasku on hauska tapa oppia nykyaikainen carving-tekniikka ja saada samalla onnistumisen sekä vauhdin elämyksiä hienon lajin parissa. Joku innostuu ratalaskusta niin paljon, että ryhtyy harjoittelemaan ja kilpailemaan, toiselle riittää omien taitojen kehittäminen mukavan harrastuksen pohjaksi.

Ratalaskukoulun kautta seuraan

Osa hiihtokeskuksista järjestää lapsille ratalaskukouluja perustekniikan oppimiseksi esimerkiksi RataWernerin muodossa. Mukaan voi lähteä 4–7 vuoden ikäisenä, kunhan hiihdon alkeet on jo opeteltu ja pystyy laskemaan itsenäisesti pikkumäessä. RataWerneristä on luontevaa jatkaa paikalliseen alppihiihtoseuraan, mutta seurat ottavat toimintaansa mielellään mukaan myös lapsia joilla ei ole ratalaskutaustaa, kunhan löytyy innostusta lajia kohtaan.

Harrastus tai huipulle

Alppihiihtoseurat ovat tehneet töitä vuosikymmeniä lajin kehittämiseksi Suomessa. Tanja Poutiaisen ja Kalle Palanderin menestykset näyttävät, että perustoiminta on Suomessa kunnossa: innostuneet lapset saavat alppihiihtoseuroissa ne valmiudet, joilla voidaan voittaa maailman cup. Vielä tärkeämpää on se, että seuroissa lapset ja nuoret saavat hauskan harrastuksen, joka kestää yleensä loppuiän. Jokainen voi harjoitella omien tavoitteidensa mukaan, kilpaili sitten kansallisella tai alueellisella tasolla – tai vain itsensä kanssa. Kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Laji vie mukanaan koko perheen

Kahden ratalaskijan isänä minulta kysytään usein, miten aika riittää harjoituksiin, kilpailuihin ja välineiden huoltoon. Kaikkeen tähän menee tietenkin aikaa ja rahaa, mutta toisaalta alppihiihdosta on samalla muodostunut koko perheen harrastus, joka tarjoaa liikuntaa jokaiselle, niin laskijana, keppien kantajana kuin kilpailujen järjestäjänäkin. Harjoitus- ja kilpailumatkoilla koko ryhmän lapsilla ja vanhemmilla on kivaa yhdessä. Kun lapset alkavat ajan kuluessa hoitaa itse suksiensa kunnostuksen ja tarvitsevat matkoillaan vähemmän huoltoapua, jää vanhemmille entistä enemmän aikaa hiihtää itse, harjoitella alppiseurojen aikuisten ryhmissä tai jopa kilpailla Masters-sarjoissa.

Tule mukaan!

Ota yhteyttä oman keskuksesi hiihtokouluun ja kysy, miten asuinpaikkasi lähellä pääsee mukaan ratalaskutoimintaan. Lisätietoja löytyy myös Ski Sport Finlandin sivuilta, josta löytyy tietoa alppihiihtoseuroista ja aluetoiminnasta.

Myös Suomi-Slalom on hauska tapa päästä radalle, alppisuksilla, telemark-suksilla tai lumilaudalla!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu
Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Hiihtokoulu