Pyhä 17.4.2024

Soveltava alppihiihto mahdollistaa laskettelun kaikille

Apuvälineet mahdollistavat laskettelun riemut.
Laskettelu ja lautailu sopii koko perheelle. Vauhdikkaista laskuista ja pirteästä ulkoilmasta voi nauttia, vaikka sinulla tai perheenjäsenelläsi on jokin vamma tai sairaus.

Oma tahto ja into, toisten kannustus, asiantunteva opetus ja sopivat välineet: siinä avaimet jokaisen alppihiihtäjän uralle.

Pysty- ja kelkkalasketteluun sekä lumilautailuun on kehitetty paljon erilaisia apuvälineitä. Apuvälineet eivät ole itsetarkoitus, mutta niiden avulla ensimmäisistä kerroista voidaan saada turvallisia ja onnistuneita.

Välineet laskijan mukaan

Laskijat tarvitsevat apua ja tukea eri tavalla, osa erityistä tukea tarvitsevista laskijoista tarvitsee yksinkertaisia välineitä päästäkseen alkuun. Jotkut tarvitsevat apuvälineitä aina, osalle riittävät opettajan neuvot ja ohjeet. Esimerkiksi pyörätuolia käyttävät henkilöt tarvitsevat laskemiseen laskettelukelkkaa. Laskettelijat, joilla on tasapainovaikeuksista tai heikko lihasvoima, voivat hyötyä pystylaskettelun tuesta tai kärkipidikkeistä.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Opetusta ja välineitä hiihtokeskuksesta

Valveutuneet hiihtokeskukset ja hiihtokoulut haluavat palvella kaikkia asiakkaita tasavertaisesti. Osa hiihtokeskuksista tai hiihtokouluista ovat jo hankkineet mm. laskettelukelkkoja vuokrattavaksi kuten laskettelusuksia tai lumilautoja.

Hiihdonopettajat voivat kouluttautua Suomen hiihdonopettajat ry:n järjestämällä moduulilla Soveltavan alppihiihdon ohjaajiksi. Koulutuksen käyneillä on taitoa soveltaa opetusta ja hyödyntää apuvälineitä opetuksessa sekä ohjata välineiden hankinnassa.

Miten pääset alkuun?

Ota rohkeasti yhteyttä keskuksen hiihtokouluun, jonne suunnittelet meneväsi. Varaa opetus mahdollisimman ajoissa. Näin varmistat, että sinua on opettamassa soveltavaan alppihiihtoon perehtynyt opettaja ja tarvittavien välineiden hankkimiselle on riittävästi aikaa.

Kerro toiveistasi ja erityistarpeistasi hiihdonopettajalle. Yhdessä voitte suunnitella tarpeitasi vastaavaa opetusta. Kysy opettajalta hiihtokeskuksen välinetilanteesta ja selvittäkää, mistä sopivan apuvälineen voi tunnille hankkia, jos keskuksella ei sellaista ole. Sopikaa, kenelle jää vastuu välineen hankkimisesta tunnille.

Läheiset mukaan mäkeen!

On tärkeää, että myös perheenjäsenet, kaverit, henkilökohtainen avustaja tai opas saavat opetusta siihen, kuinka rinteessä voi laskea erityistä tukea tarvitsevan ihmisen kanssa. Näin laskettelusta voi tulla osa yhteistä harrastusta!

Hyödyllisiä linkkejä

Aiheesta lisää ski.fi:n infosivuilta.

Matalan kynnyksen kokeilutapahtumia löytyy sivulta www.malike.fi

Soveltavan alppihiihdon välineistä löytyy lisätietoja osoitteista: www.valineet.fi ja http://www.valineet.fi/toimijatahot/soveltava-alppihiihto/

Lisätietoja Maliken ja VAU:n sivuilta:
 Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Haluatko soveltavan laskettelun ohjaajaksi? Lisätietoja Suomen Hiihdonopettajat ry:n sivuilta.

Laskettelu on mainio yhteinen harrastus.
Laskettelu on mainio yhteinen harrastus.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Telemark

Liikuntarajoite ei estä laskettelua – mitä apuvälineitä lasketteluun on tarjolla?

Välineet

Alppihiihdossa pärjää yhdellä suksiparilla

Laskettelu